Kökénylekvár

Kökénylekvár

Leírás

A kökény egy Magyarországon is honos gyógynövény, a tüskés cserje virága és termése is felhasználható. Fanyar, C-vitaminban gazdag termését ősszel érdemes leszedni, amikor már megcsípte a dér. A kökény fogyasztása méregtelenítő és vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert és zsírcsökkentő hatása is ismert. A kökényt fogyaszthatjuk magában cukrozva, de mézzel keverve ízletes, egészséges lekvárt is főzhetünk belőle. A kökénylekvár készítésére általában októberben kerülhet sor, amikor a termés teljesen érett. Ügyeljünk arra, hogy az édesítéséhez ne használjunk a kelleténél több mézet, különben a lekvár elveszíti jellegzetesen fanyar ízét. A kökénylekvárt ehetjük magában, kenyérre kenve, de felhasználhatjuk sütemények, desszertek készítéséhez. Különböző sült húsok mellé készített gyümölcsös mártások alapanyagaként is kiváló.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Kökénylekvár

fehérjetartalom

0.37 g

zsírtartalom

0.048 g

szénhidráttartalom

68.86 g

víztartalom

30.47 g

gramm kökénylekvár?

Top ásványi anyagok

Nátrium

32 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

19 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.02 g

Kolin

10.2 mg

C vitamin

8.8 mg

E vitamin

0.12 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.37 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.038 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.49 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

32 mg

Cink

0.06 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

2 µg

szénhidrát

rost

1.1 g

cukor

48.5 g

víz

30.47 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.036 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.02 mg

Folát

11 µg

Kolin

10.2 mg

E vitamin

0.12 mg

C vitamin

8.8 mg

B6 vitamin

0.02 g

9 találat

Címlapról ajánljuk

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek