Kaviár

Kaviár

Leírás

Tokhal ikra. Elnevezése a török kâwyâr (halikra) szóból ered. 1953-ig az egyedüli kaviár-kitermelő a volt Szovjetúnió volt, 1953-tól Irán is beszállt a kaviár termelése. Napjainkban a kaviárok 98%-át a Kaszpi-tengerben élő tokhalaból nyerik. Három fajtáját különböztetjük meg: BELUGA kaviár (a legdrágább; a legnagyobb tokhalakból veszik ki, sötétszürke színű); OSSTERA kaviár (kisebb tokhalakból származik, aranysárgás-barnás színű; sokak szerint a legfinomabb kaviárfajta); SEVRUGA kaviár (a legolcsóbb fajta; világos-vagy sötétszürke színű). Készítenek még úgynevezett préselt kaviárt is, a legérettebb ikrák összenyomásával (5 kg friss kaviárból lesz 1 kg préselt).

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

-2 ºC és +4 ºC között. A kaviárt fogyasztás előtt egy órával javasolt kivenni a hűtőből.

100g Kaviár

fehérjetartalom

24.6 g

zsírtartalom

588016.096 g

szénhidráttartalom

4 g

víztartalom

47.5 g

gramm kaviár?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1500 mg

Foszfor

356 mg

Magnézium

300 mg

Kalcium

275 mg

Top vitaminok

Kolin

490.9 mg

B6 vitamin

0.32 g

Pantoténsav - B5 vitamin

3.5 mg

E vitamin

1.89 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

24.6 g

Zsír

telített zsírsav

4.06 g

egyszeresen telített zsírsav

4.631 g

többszörösen telített zsírsav

7.405 g

koleszterin

588 g

ásványi anyagok

Kalcium

275 mg

Vas

11.88 mg

Magnézium

300 mg

Foszfor

356 mg

Nátrium

1500 mg

Cink

0.95 mg

Réz

0.11 mg

Mangán

0.05 mg

Szelén

65.5 µg

szénhidrát

víz

47.5 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.19 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.62 mg

Niacin - B3 vitamin

0.12 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

3.5 mg

Folát

50 µg

Kolin

490.9 mg

Retinol

271 µg

Lutein+zeaxantin

648 µg

E vitamin

1.89 mg

D vitamin

117 µg

K vitamin

0.6 µg

B12 vitamin

20 µg

A vitamin

271 µg

B6 vitamin

0.32 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?