Papaja

Papaja

Leírás

A papaya a trópusi Amerikában őshonos növény. Az egész trópusi övben termesztett és kedvelt gyümölcs. Feltételezhető hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. Brazília erdeiben ez az egyetlen vadon növő gyümölcsfa, így gyümölcse az őslakosok egyik legrégebbi tápláléka lehetett. A papaya magját Brazíliában fűszerként használják. Leginkább a sárgadinnyére emlékeztető gyümölcs. Az érett papaja héja sárga vagy narancssárga színű, különféle fajtáinak illatos gyümölcshúsa sárga, rózsaszín vagy narancssárga lehet. A kisebb méretű - 2 kg körüli - gyümölcsök finomabbak nagyobb társaiknál, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A papaya héja legyen egyöntetűen narancssárga, illetve ha éretlen példányokat vásárolunk - mert remekül utánérnek - akkor legalább a szár körüli rész narancssárga, különben sosem fog beérni. Fontos, hogy a gyümölcs sérülésektől mentes, friss, állaga aránylag kemény legyen. Jellemzően önmagában, nyersen kerül fogyasztásra, felnyitása, tisztítása megegyezik a sárgadinnyével. Fogyasztható nyersen gyümölcssalátákban, desszertekben. Kedvező élettani hatása miatt számos országban kedvelt reggeli gyümölcs. A dinnyékhez hasonlóan, jól illik füstölt sonkákhoz, húsokhoz. Fontos, hogy a papayában található papain megakadályozza a zselésedést, így habok, zselék készítésére nem alkalmas. A már említett fehérjebontó papain mellett nagy mennyiségben található benne A és B-vitamin, illetve kalcium. A gyümölcs papain tartalmának köszönhetően rendkívül könnyen emészthető. A fában található nedv, a papaya-tej évezredek óta használatos gyógyszer, leginkább bőrbetegségek gyógyítására kiváló. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Télen. ;

hogyan tároljam

Az érett egyedeket mielőbb fogyasszuk el, az éretleneket szobahőmérsékleten tartsuk beérésig. ;

100g Papaja

fehérjetartalom

0.47 g

zsírtartalom

0.211 g

szénhidráttartalom

10.82 g

víztartalom

88.06 g

gramm papaja?

Top ásványi anyagok

Magnézium

21 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

10 mg

Nátrium

8 mg

Top vitaminok

C vitamin

60.9 mg

B6 vitamin

0.038 g

Kolin

6.1 mg

Likopin

1828 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.47 g

Zsír

telített zsírsav

0.081 g

egyszeresen telített zsírsav

0.072 g

többszörösen telített zsírsav

0.058 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.25 mg

Magnézium

21 mg

Foszfor

10 mg

Nátrium

8 mg

Cink

0.08 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

7.82 g

víz

88.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.023 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.357 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.191 mg

Folát

37 µg

Kolin

6.1 mg

Alfa-karotin

2 µg

Béta-karotin

274 µg

Béta-kriptoxantin

589 µg

Likopin

1828 µg

Lutein+zeaxantin

89 µg

E vitamin

0.3 mg

K vitamin

2.6 µg

A vitamin

47 µg

C vitamin

60.9 mg

B6 vitamin

0.038 g

9 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?