Cseresznye

Cseresznye

Leírás

(Prunus avium) A cseresznye a csonthéjasok családjába tartozó közkedvelt gyümölcs. A vadcseresznye, vagy népies nevén madárcseresznye szinte egész Európában eltejedt növény. Nagyon sok helyen díszfaként is telepítik. A nemesítés során nagyon változatos fajtakínálatot sikerült kialakítani ez egész korai fajtáktól kezdve a nagyszemű, ropogós cseresznyéig. A megvásárolt gyümölcsök legyenek épek, folt- és repedésmentesek, kemények és fényes héjúak. A puha, tompa fényű cseresznyék gyakran kukacosak. A szárral együtt kínált cseresznyén tudjuk csak ellenőrizni az áru frissességét: szára legyen kemény és élénk zöld, levelei szintén. Leszárazáskor a gyümölcs sérülhet, ezért ajánlatos csak közvetlenül fogyasztás előtt leszedni a szárakról. A cseresznyét mindig mossuk meg, mert gyakran permetezett. Jól bírja a mélyhűtést, így vitaminjai megmaradnak. Előtte érdemes kimagozni. A cseresznye főzéssel is tartósítható. Így is sok értékes növényi rostot tartalmaz, de a vitaminoknak már csak töredékét találjuk meg benne. A cseresznye sok A- és C-vitamint, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Befőttnek, édességnek csakis leszárazva, kimagozva használjuk fel. Magja különben is enyhén mérgező lehet. Ízletes ételek a cseresznyével készült gyümölcslevesek, rostos gyümölcslevek, torták és sütemények, rétesek. A kandírozott cseresznye süteményekbe vagy koktélok díszítésére használatos. A cseresznyéből bort vagy pálinkát is lehet készíteni. Leveleit fehérborba áztatva különleges italt nyerünk. A cseresznyéből gyorsan bekapkodunk akár fél kilót is. Nyugodtan ehetjük, mégis sokan óvakodnak tőle, mert gyümölcssavai érzékennyé teszik a fogakat a fognyaknál. Érdemes megszívlelni továbbá a tanácsot, hogy nagy mennyiségű cseresznye bekebelezése után inkább ne igyunk vizet, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes azonnal elpusztítani. Ha a felhígított emésztőnedvek életben hagyják, az élesztőgomba erjesztő munkája nyomán puffadás, gyomorfájás lehet a panasz. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Már egész kora tavasszal megjelenik a piacokon, de az igazi idénye május-június.

hogyan tároljam

Igyekezzünk érett és egészséges gyümölcsöt vásárolni. Ügyeljünk arra, hogy a szárával együtt szedett legyen, mert így tovább eltartható frissen. A hűtőszekrényben pár napig tároljuk, de alkalmas befőzésre, illetve fagyasztásra is.

100g Cseresznye

fehérjetartalom

1.06 g

zsírtartalom

0.137 g

szénhidráttartalom

16.01 g

víztartalom

82.25 g

gramm cseresznye?

Top ásványi anyagok

Foszfor

21 mg

Kalcium

13 mg

Magnézium

11 mg

Vas

0.36 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.049 g

C vitamin

7 mg

Kolin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.199 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.06 g

Zsír

telített zsírsav

0.038 g

egyszeresen telített zsírsav

0.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.052 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

0.36 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

21 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.06 mg

Mangán

0.07 mg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

12.82 g

víz

82.25 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.027 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.033 mg

Niacin - B3 vitamin

0.154 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.199 mg

Folát

4 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

38 µg

Lutein+zeaxantin

85 µg

E vitamin

0.07 mg

K vitamin

2.1 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

7 mg

B6 vitamin

0.049 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?