Kacsamell

Kacsamell

Leírás

Kacsamell – receptek, leírás, tippek

A hízott kacsa mellének húsa a szárnyakhoz kapcsolódik. Ha a kacsamellet bőrével együtt vesszük meg, akkor lesüthető saját zsírjában (konfitálás). Ha zsírszegényen szeretnénk megsütni, akkor lebőrözve kell a sütőbe tenni - így a sütés rövidebb ideig tart. A legfinomabb a kicsontozott kacsamell, amelyet hagyományosan a levágástól számított második napon kell elkészíteni.

A kacsamell ismert és kedvelt alapanyag hazánkban. Gyakran kerül az ünnepi asztalra, hiszen megfelelő technikával elkészítve különleges fogás.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kacsamell?

A kacsamell a kacsa mellizomzatából származó húsrész, amelyet különleges íze és szaftossága miatt népszerű. Ez a húsrész a kacsa mellkasi részéből származik, és jellemzően bőrével együtt kerül forgalomba, mivel a bőr alatti zsírrétege különösen gazdag ízt ad a húsnak sütés közben. A kacsamell különbözik a hagyományos baromfihúsoktól, például a csirke- vagy pulykamelltől, mivel sötétebb színű, karakteresebb ízű, és általában zsírosabb is. Emiatt gyakran hasonlítják a vörös húsokhoz.

Hogyan vásároljuk?

A jó minőségű kacsamell színe mélyvörös vagy bordós. Ha a hús színe fakó, az annak a jele lehet, hogy nem friss. A bőr legyen sima, feszes és halvány, enyhén sárgás árnyalatú. Kerüljük az elszíneződött vagy foltos bőrű darabokat. A kacsamellet zsírréteg borítja a bőre alatt, ami sütéskor szaftossá és ízessé teszi. Válasszunk olyan darabot, amelynek bőre alatt egyenletes, közepesen vastag zsírréteg található, és ne legyen túl zsíros. A friss kacsamellet hűtőben, légmentesen tárolva pár napig tárolhatjuk, de hosszabb tárolás esetén érdemes lefagyasztani. A kacsa zsírját érdemes megtartani, mert rendkívül ízletes, és egyéb ételekhez (például krumplis ételekhez) is felhasználható.

Mire jó a kacsamell?

A kacsamell magas fehérjetartalma mellett jelentős mennyiségű vasat, B-vitaminokat és cinket tartalmaz. Viszonylag zsírosabb húsrész, főleg a bőrében található jelentős zsírmennyiség miatt, de ezzel együtt is kedvelt alapanyag, hiszen épp ettől válik ízgazdaggá a hús. A kacsamell 100 grammjában 202 kcal van, melyből majdnem 25 gramm a fehérje, és körülbelül 11 gramm a zsír.

Mi készülhet a kacsamellből?

A kacsamell változatosan felhasználható alapanyag, ami a fűszerezését illeti. Készítsünk rozé kacsamellet, aszalt szilvás kacsamellet, narancsos kacsamellet, kacsamelltacot vagy mangós kacsamellet cukkinisalátával. Ha igazán ünnepi fogásra vágyunk akkor a kacsamell káposztás cvekedlivel, kacsajus-vel, marinált körtével tökéletes választás, úgy ahogy a rozé kacsamell sárga cékla textúrákkal, sült répával és fodros kel chips-szel vagy a szószok arányát nevében jelölő 1-2-3-4-5 kacsamell.

Még több kacsamelles receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Kacsamellet egész évben vásárolhatunk vákuumcsomagolva vagy a henteseknél, piacokon frissen is.

hogyan tároljam

Hűtőben egy pár napig tárolhatjuk. Hosszabb idejű tárolás esetén tegyük fagyasztóba.

100g Kacsamell

fehérjetartalom

18.28 g

zsírtartalom

77004.61 g

szénhidráttartalom

0.94 g

víztartalom

73.77 g

gramm kacsamell?

Top ásványi anyagok

Foszfor

203 mg

Nátrium

74 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.34 g

Kolin

53.6 mg

C vitamin

5.8 mg

Niacin - B3 vitamin

5.3 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.28 g

Zsír

telített zsírsav

2.32 g

egyszeresen telített zsírsav

1.54 g

többszörösen telített zsírsav

0.75 g

koleszterin

77 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

2.4 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

203 mg

Nátrium

74 mg

Cink

1.9 mg

Réz

0.253 mg

Mangán

0.019 mg

Szelén

13.9 µg

szénhidrát

víz

73.77 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.36 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.45 mg

Niacin - B3 vitamin

5.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.6 mg

Folát

25 µg

Kolin

53.6 mg

Retinol

24 µg

E vitamin

0.7 mg

D vitamin

3 µg

K vitamin

2.8 µg

B12 vitamin

0.4 µg

A vitamin

24 µg

C vitamin

5.8 mg

B6 vitamin

0.34 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...