Hajdina

Hajdina

Leírás

(Fagopyrum esculentum Moench) A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetesen háromélű szemtermését a búzához hasonlóan használják fel. Az őshazájaként az Ázsia középső, mérsékelt égövi területeit jelölik meg, innen kezdte el hódító útját és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindennap fogyasztották. A burgonya és a búza elterjedésével egyre inkább háttérbe szorult. Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz. Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminósav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy a magas káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény. Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.

Mikor vegyem

Az év folyamán bármikor.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó üvegben száraz, fénytől védett helyen.

100g Hajdina

fehérjetartalom

13.25 g

zsírtartalom

2.82 g

szénhidráttartalom

71.5 g

víztartalom

9.75 g

gramm hajdina?

Top ásványi anyagok

Foszfor

347 mg

Magnézium

231 mg

Kalcium

18 mg

Cink

2.4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.21 g

Niacin - B3 vitamin

7.02 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.233 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.425 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.25 g

Zsír

telített zsírsav

0.741 g

egyszeresen telített zsírsav

1.04 g

többszörösen telített zsírsav

1.039 g

ásványi anyagok

Kalcium

18 mg

Vas

2.2 mg

Magnézium

231 mg

Foszfor

347 mg

Nátrium

1 mg

Cink

2.4 mg

Réz

1.1 mg

Mangán

1.3 mg

Szelén

8.3 µg

szénhidrát

rost

10 g

víz

9.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.101 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.425 mg

Niacin - B3 vitamin

7.02 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.233 mg

Folát

30 µg

B6 vitamin

0.21 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?