Ghee
373 kcal
Tojáscurry (Anda masala)
Leírás
Ghee – receptek, leírás, tippek
A ghee tisztított vaj, hagyományosan Indiában, Pakisztánban, Bangladesben fogyasztják, de jó ideje nálunk is kapható, főleg bioboltokban, egészségboltokban. Praktikus zsiradékfajta, mely régen szorosan összefüggött a vallással is. Mivel a melegben a vaj hamar megromlott, a hűtve pedig nem tudták tárolni, ezért a vajat felforralták, melyből így eltűnt a romlandó alkotóelemek (tejfehérje és tejcukor) nagy része. Az ajurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga (volt). Mára sokat vesztett népszerűségéből, mert indiai viszonylatban drágának számít, illetve igen magas a zsírtartalma, így kalóriatartalma is. Helyette a legtöbben már növényi olajakat használnak.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a ghee?

A ghee tulajdonképpen tisztított vaj, eredetileg tehén- vagy bivalytejből készül főként Indiában, Pakisztánban. Házilag érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot készíteni, mivel hosszú ideig, akár évekig is eláll, és nem igényel hűtést. Hátránya, hogy az elkészítése időigényes: a ghee-hez 1–2 kg vajat tegyünk vastag aljú lábasba, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett melegítsük forrásig. Ezután csökkentsük a hőt, és a képződő habot időnként szedjük le. Addig főzzük, míg a vaj aranysárgává és áttetszővé válik, és már nem habzik. Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk ülepedni, majd szűrjük át finom anyagon vagy sűrű szűrőn. Miután kihűlt és megszilárdult, zárható üvegben, hűtés nélkül is hosszan tárolható. Ez a ghee hagyományos elkészítési módja.
Hogyan vásároljuk?
Ghee-t beszerezhetünk nagyobb élelmiszerboltokban, natúrboltokban, bio- és egészségboltokban illetve online webshopokban, de házilag is elkészíthetjük.
Mire jó a ghee?
A ghee igazi felhasználási területe az ajurvédikus gyógyászat és konyha, de az egészségtudatosan táplálkozók szcénájában is kedvelt, szerte a világban. Sütésre, főzésre kiválóan alkalmas, sőt, az ajurvédikus masszázsban is szerepet kap. A vaj hevítése, tisztítása után a ghee végeredményben laktózmentes zsiradék lesz, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A ghee a vaj olvasztása után legalább 99,3 % tejzsírt és max. 0,5 % vizet tartalmazó, kalóriadús termék. Érdekesség, hogy Európában a bécsi szeletet hagyományosan a ghee egyik változatában, a vajzsírban (Butterschmalz) sütik.
Mi készülhet belőle?
Ghee-vel készülhet többek közt chapati - indiai lepénykenyér, csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, gyors thukpa, gyors indiai vajas csirke, Murgh cholay - csirkés-csicseriborsós curry, Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke vagy például tojáscurry (Anda masala).
Még több ghee-vel készült receptért görgess lejjebb!
100 g Ghee
fehérjetartalom
0.85 g
zsírtartalom
215076.929 g
szénhidráttartalom
0.06 g
víztartalom
16.17 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
11 mg
Magnézium
2 mg
Top vitaminok
Kolin
18.8 mg
B6 vitamin
0.003 g
E vitamin
2.32 mg
A vitamin
684 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.85 g
Zsír
telített zsírsav
50.489 g
egyszeresen telített zsírsav
23.43 g
többszörösen telített zsírsav
3.01 g
koleszterin
215 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
0.02 mg
Magnézium
2 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
11 mg
Cink
0.09 mg
Réz
0.016 mg
Mangán
0.004 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
cukor
0.06 g
víz
16.17 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.034 mg
Niacin - B3 vitamin
0.042 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.11 mg
Folát
3 µg
Kolin
18.8 mg
Retinol
671 µg
Béta-karotin
158 µg
E vitamin
2.32 mg
K vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.17 µg
A vitamin
684 µg
B6 vitamin
0.003 g