Gesztenye
Leírás
Hazánkban is őshonos, téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Ellenben más magvakkal, a gesztenye jóval több vizet, mint olajat tartalmaz (ez magyarázza krémes, puha állagát), nyersen sosem fogyasztjuk. A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket, nyersen fogyasztva pedig hasmenés ellen hat. Régen a marónit, ami a legnagyobb szemű szelíd gesztenye, porrá őrölték és tésztát is készítettek belőle. Rendkívűl sokoldalúan felhasználható, még a természetgyógyászatban is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma. A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe.
Mikor vegyem
Októbertől februárig.
hogyan tároljam
Mielőbb fogyasszuk el, mert a gesztenye hamar kiszárad. Addig is hűtőben tároljuk, légmentesen lezárva.
100g Gesztenye
fehérjetartalom
1.63 g
zsírtartalom
1.158 g
szénhidráttartalom
44.17 g
víztartalom
52 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
38 mg
Magnézium
30 mg
Kalcium
19 mg
Nátrium
2 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.352 g
C vitamin
40.2 mg
Niacin - B3 vitamin
1.102 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.476 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.63 g
Zsír
telített zsírsav
0.235 g
egyszeresen telített zsírsav
0.43 g
többszörösen telített zsírsav
0.493 g
ásványi anyagok
Kalcium
19 mg
Vas
0.94 mg
Magnézium
30 mg
Foszfor
38 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.49 mg
Réz
0.418 mg
Mangán
0.336 mg
szénhidrát
víz
52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.144 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.016 mg
Niacin - B3 vitamin
1.102 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.476 mg
Folát
58 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
40.2 mg
B6 vitamin
0.352 g