Fűszerpaprika

Leírás

Fűszerpaprika – receptek, leírás, tippek

A fűszerpaprika a Capsicum annuum növény különböző fajtáiból készül, amelyek lehetnek édesek vagy csípősek. A paprikák termesztése, szüretelése és feldolgozása gondos odafigyelést igényelnek. A paprikát leszedik, magházát eltávolítják, megszárítják és megőrlik. Színe a rozsdabarnától az élénk pirosig változhat. Fajtái tekintetében a fűszerpaprika lehet csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős. A magyar konyhából nem hiányozhat: pirospaprikával készül a legtöbb tradicionális magyar étel (gulyásleves, pörkölt, halászlé).

A magyar és a spanyol konyha népszerű alapanyaga a fűszerpaprika. A pörkölt, halászlé és gulyásleves elmaradhatatlan hozzávalója, de rengeteg más magyar ételben is megjelenik. Spanyol ételekben, például a chorizóban és a pimentónnal készült fogásokban is fontos szerepe van.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Fűszerpaprika

Mi az a fűszerpaprika?

A fűszerpaprika (Capsicum annuum) egy őrölt fűszer, amelyet a paprika termésének szárításával és őrlésével állítanak elő. Különösen fontos a magyar és a spanyol konyhában, de világszerte használják. Többféle típusa van, melyek mind-mind különböző erősségűek, például édes vagy csípős. Magyarországon Szeged és Kalocsa környékén világhírű a fűszerpaprika-termesztés.

Hogyan vásároljuk?

A minőségi fűszerpaprikáért érdemes piacra vagy fűszerboltba menni, ugyanis a bolti verziók sok esetben nem nyújtanak olyan ízélményt, mint a termelői áruk. Érdemes eredetvédett terméket választani, melyek szigorú minőségi ellenőrzésen esnek át.

Különösen ügyelni kell a tárolására, ugyanis könnyen elveszíti színét és aromáját. Légmentesen lezárva, kizárólag sötét, hűvös helyen tartsuk.

Mire jó az fűszerpaprika?

A fűszerpaprika fogyasztásának sokféle előnye van, többek között serkenti az emésztést és enyhén fertőtlenítő hatású. A csípős változat kapszaicint tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és anyagcsere-serkentő hatású. Antioxidánsokban gazdag alapanyag, főként C-vitaminban és karotinoidokban bővelkedik.

Mi készülhet a fűszerpaprikából?

Készülhet borsóleves egyszerűen, pikáns vadasmártás szarvassal, narancsos csirkecombok, lusta asszony „töltött" káposztája, rakott savanyú káposzta szaftosan, hortobágyi húsos palacsinta, tojásleves, köménymagleves, krémsajtos kolbászkrém, klasszikus csirkepörkölt, egyszerű krumpligombócleves, gyors kolbászos tarhonyaleves, velős pacalpörkölt, paprikás-tejfölös „tökfőzelék” villámgyorsan, pirított csirkés quesadilla és uborkasaláta újhagymával.

Még több fűszerpaprikás receptért görgess lejjebb!

282
Kalória
14.1g
Fehérje
54g
Szénhidrát
12.9g
Zsír
11.2g
Víz
-
Koleszterin
34.9g
Élelmi rost
10.3g
Cukor

100 g Fűszerpaprika

fehérjetartalom

14.14 g

zsírtartalom

11.601 g

szénhidráttartalom

53.99 g

víztartalom

11.24 g

gramm fűszerpaprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

314 mg

Kalcium

229 mg

Magnézium

178 mg

Nátrium

68 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

2.141 g

Kolin

51.5 mg

E vitamin

29.1 mg

Béta-karotin

26162 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.14 g

Zsír

telített zsírsav

2.14 g

egyszeresen telített zsírsav

1.695 g

többszörösen telített zsírsav

7.766 g

ásványi anyagok

Kalcium

229 mg

Vas

21.14 mg

Magnézium

178 mg

Foszfor

314 mg

Nátrium

68 mg

Cink

4.33 mg

Réz

0.713 mg

Mangán

1.59 mg

Szelén

6.3 µg

szénhidrát

rost

34.9 g

cukor

10.34 g

víz

11.24 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.33 mg

Riboflavin - B2 vitamin

1.23 mg

Niacin - B3 vitamin

10.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.51 mg

Folát

49 µg

Kolin

51.5 mg

Alfa-karotin

595 µg

Béta-karotin

26162 µg

Béta-kriptoxantin

6186 µg

Lutein+zeaxantin

18944 µg

E vitamin

29.1 mg

K vitamin

80.3 µg

A vitamin

2463 µg

C vitamin

0.9 mg

B6 vitamin

2.141 g

5760 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...