Füge
Leírás
(Ficus Carica) A füge az egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Eredeti hazája a mediterránium területe, de mára fő termőterületei Spanyolországban, Franciaországban, Törökországban és Kaliforniában vannak. Napsütötte, szélvédett helyen hazánkban is sok helyen találkozhatunk fügebokorral. Legfőbb tápértéke a magas káliumtartalma, de cinkben és kálciumban is gazdag. Főleg a különféle B-vitaminok találhatók meg benne. Magas a rosttartalma is, ami jótékony hatással van az emésztésre. A füge ásványianyag-tartalma nyugtatólag hat a szívre és az idegrendszerre is. Segít a fáradság, gyengeség és összpontosítási panaszok leküzdésében, illetve bélrendszeri panaszok esetén is hatékony. Frissen történő fogyasztásakor legyünk tekintettel hashajtó tulajdonságára. A füge alapvető a bázikus gyömölcsök között, frissen és szárított formájában is.
Mikor vegyem
Frissen koraősszel vásárolhatunk belőle, de szárított formában egész évben rendelkezésünkre áll.
hogyan tároljam
Az igazán érett gyümölcsöt nem lehet sokáig tárolni, minél előbb el kell fogyasztani. Aszalt formájában jól záródó dobozban, hűvös helyen tárolható.
100g Füge
fehérjetartalom
0.75 g
zsírtartalom
0.27 g
szénhidráttartalom
19.18 g
víztartalom
79.11 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.113 g
Kolin
4.7 mg
C vitamin
2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.75 g
Zsír
telített zsírsav
0.06 g
egyszeresen telített zsírsav
0.066 g
többszörösen telített zsírsav
0.144 g
ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Vas
0.37 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.15 mg
Réz
0.07 mg
Mangán
0.128 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
2.9 g
cukor
16.26 g
víz
79.11 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.06 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.05 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.3 mg
Folát
6 µg
Kolin
4.7 mg
Béta-karotin
85 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
4.7 µg
A vitamin
7 µg
C vitamin
2 mg
B6 vitamin
0.113 g