Fodros kel

Fodros kel

Leírás

(Brassica oleracea convar. acephala) A fodros kel - ahogy a káposztafélék legnagyobb része is - a Földközi-tenger környékéről származik. A mai fodros kelhez nagyon közeli fajtát már az ókori Görögországban is termesztették, ahonnan a rómaiak közvetítésén keresztül terjed el más országokban is. Hazánkban a XVI. századtól maradtak fenn írásos feljegyzések a káposztafélékről, bár a fodros kel a legkevésbé elterjedt fajta. Kétnyári növény, kis hőigényű, így gyakorlatilag a nálunk előforduló leghidegebb teleket is átvészeli. Második évben virágzik, majd magokat hoz. Különös alkú, aprón fodrozott, nagy levelei miatt méltán nevezhetjük díszzöldségnek. Alakja változatos: oszlopszerű, vagy földre terülő. Nem fejesedik be, mint a többi káposztafajta, de a leveleket egymás után többször is szedhetjük.

Mikor vegyem

Kora ősztől, akár a tél elejéig is kapható a piacokon.

hogyan tároljam

Szedés után 1-2 napon belül érdemes felhasználni, de szükség esetén a hűtőben egy hétig is eltartható.

100g Fodros kel

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

fodros kel?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek