Egres

Egres

Leírás

Az egresfélék magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon termő gyümölcs. Az egresféléket, bár már régóta ismeri az emberiség, nemesítésüket viszonylag későn csak a XVI. század végén kezdték meg. A magyar nyelvben több nevét - köszméte, piszke - is használjuk a gyümölcsnek. Míg Angliában a Tudor ház uralkodása alatt igen elterjedt és kedvelt volt e gyümölcs, Európában így Franciaországban sem tett szert túl nagy rajongótáborra. Érdekesség továbbá, hogy utóbbiban mind a mai napig nincs saját neve az egresnek, egyszerűen csak groseille de maquereaunak hívják (makrélához való ribizli) lévén, hogy szinte csak makrélához adják, ahhoz is csak szósz formájában. Ìze jellemzően savanykás, bár egyes fajták igazán érett gyümölcseinél ez a savanykás íz nem jelentkezik. Hazánkban ismertebb fajtái a szentendrei fehér, a zöld óriás, mely Debrecen környékén terem és a gyöngyösi piros. Fajtától és az érettség fokától függően zöld vagy pirosas színű, az érettség különböző állapotaiban különbözőképpen lehet felhasználni: az édes, érett szemeket nyersen magában vagy desszertekhez használjuk. Készíthető belőle desszert- és habzóbor is. Az éretlen, savanykás szemek megkövetelik a hőkezelést így ezeket leginkább mártásokhoz, töltelékekhez, köretekhez használjuk. Az egresekre általánosan jellemző a magas vitamintartalom, így tartalmaznak A, C, D-vitamint is, illetve ásváyi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt felbecsülhetetlen értékű szervezetünk számára. Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat! (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Nyáron.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tárolva egy hétig is eláll. Jól fagyasztható gyümölcs.

100g Egres

fehérjetartalom

0.88 g

zsírtartalom

0.406 g

szénhidráttartalom

10.18 g

víztartalom

87.87 g

Hány kalória

gramm

egres?

Top ásványi anyagok

Foszfor

27 mg

Kalcium

25 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.08 g

C vitamin

27.7 mg

E vitamin

0.37 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.88 g

Zsír

telített zsírsav

0.038 g

egyszeresen telített zsírsav

0.051 g

többszörösen telített zsírsav

0.317 g

ásványi anyagok

Kalcium

25 mg

Vas

0.31 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

27 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.12 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.144 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

4.3 g

víz

87.87 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.03 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.286 mg

Folát

6 µg

E vitamin

0.37 mg

A vitamin

15 µg

C vitamin

27.7 mg

B6 vitamin

0.08 g

31 találat

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek