Édeskömény

Édeskömény

Leírás

Édeskömény – receptek, leírás, tippek

Az édeskömény vagy más néven ánizskapor az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta a nevét. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve lágyabb ízű. Az édeskömény gumója különleges, elegáns csemegének számít, mely inkább csak az étrendet színesíti, hiszen tápértéke kevésbé jelentős.

Az édeskömény leginkább gyógynövényként vált ismertté a termése (azaz a magja) miatt, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Emellett az édesköménymag egy étvágycsökkentő, anetol nevű anyagot is tartalmaz, mely az édeskömény-illóolaj egyik fő összetevője.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az édeskömény?

Az édeskömény a zellerfélék népes családjából a Foeniculum növénynemzetség legelterjedtebb, legismertebb tagja. Egyéb ismert nevei: gumós kömény, firenzei kömény, ánizskapor, vezérkapor, fennel, ismert olasz neve finocchio. A növény fűszer- és gyógynövényként egyaránt elterjedt.

Az édeskömény ásványi só-, C-vitamin- és karotintartalma említésre méltó, a magjából készült tea görcs- és szélhajtó hatású, ezért a bélgázoktól felpuffadt, hasfájós babák egyik megmentője lehet.

Alacsony kalóriatartalmú zöldség, mely gazdag rostokban, fehérjékben, esszenciális zsírsavakban, valamint jó kalcium-, vas- és mangánforrás.

Egyszerűen termeszthető, hiszen akár a teraszon, egy virágcserépben is megél. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szabadban, vadon az édeskömény könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel. Csak az gyűjtsön vadon termő édesköményt (és persze bármi más gyógynövényt és gombát is!), aki biztosan be tudja azonosítani!

Hogyan vásároljuk?

A friss édeskömény májustól szeptemberig szezonális, ekkor érdemes keresni a piacokon, a jobb zöldségeseknél és a nagyobb boltokban. A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelek ne legyenek fonnyadtak!

Hogyan készítsük el az édesköményt?

Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns saláta is készíthető belőle. Olaszországban gyakran készítik párolva vagy olajban kisütve, például halételek mellé. Termését (azaz magját) fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütőipari termékek, édességek, sütemények, cukorkák, likőrök ízesítésére használják.

Mi készülhet édesköményből?

Kerülhet egyszerű mandarinos salátába, gyönyörű, színes vitaminbomba salátába, sőt, télies céklás-gesztenyés édesköménysalátába is. Mehet serpenyős gombás csirkecomb mellé, gombás pörköltbe, színes citrussalátába, édeskömény-krémlevesbe, nyárias, rákos fogásokhoz is jól áll, de krumplis édesköményfőzelék is készülhet belőle.

Még több édesköményes receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben kapható, bár szezonja májustól szeptemberig tart.

hogyan tároljam

A hűtőszekrény alsó rekeszében néhány napig eltartható.

100g Édeskömény

fehérjetartalom

1.24 g

zsírtartalom

0.327 g

szénhidráttartalom

7.3 g

víztartalom

90.21 g

gramm Édeskömény?

Top ásványi anyagok

Nátrium

52 mg

Foszfor

50 mg

Kalcium

49 mg

Magnézium

17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.047 g

Kolin

13.2 mg

C vitamin

12 mg

Niacin - B3 vitamin

0.64 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.24 g

Zsír

telített zsírsav

0.09 g

egyszeresen telített zsírsav

0.068 g

többszörösen telített zsírsav

0.169 g

ásványi anyagok

Kalcium

49 mg

Vas

0.73 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

50 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.066 mg

Mangán

0.191 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

3.1 g

cukor

3.93 g

víz

90.21 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.01 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.032 mg

Niacin - B3 vitamin

0.64 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.232 mg

Folát

27 µg

Kolin

13.2 mg

Béta-karotin

578 µg

Lutein+zeaxantin

607 µg

E vitamin

0.58 mg

K vitamin

62.8 µg

A vitamin

48 µg

C vitamin

12 mg

B6 vitamin

0.047 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek