Darált sertéshús

Darált sertéshús

Leírás

Darált sertéshús – receptek, leírás, tippek

A darált sertéshús finomra darált disznóhús, amelyet általában sertéslapockából, -combból vagy -karajból készítenek. A hús zsírtartalma attól függ, hogy a sertés melyik részét használják.

A darált sertéshús sokoldalú alapanyag, amelyet számos étel elkészítéséhez használnak a világ különböző konyháiban. Hazánkban is kedvelt alapanyag, amely fehérjében gazdag, és sokféle húsétel alapját adja.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a darált sertéshús?

A darált sertéshús a disznó különböző részeinek (pl.: comb) finomra darált változata. Vásárláskor érdemes a kiválasztott húst helyben ledaráltatni, hiszen így tudjuk, pontosan mi kerül bele, és mikor. Zsírtartalma attól függ, hogy az állat melyik részéből készült. Kiválóan alkalmas húspogácsák, rakott ételek, raguk készítésére.

Hogyan vásároljuk?

Friss darált sertéshúsért érdemes piacra menni vagy a hentesüzletet meglátogatni, de szuper- és hipermarketek hűtős pultjában is fellelhetjük. Színe világos rózsaszín vagy halvány vörös, és nincs kellemetlen szaga. Érdemes az étel jellegétől függően választani (zsírosabbat fasírthoz, soványabbat rakott ételekhez). A frissen vásárolt darált sertéshús 1-2 napig tartható a hűtőben, de akár 3-4 hónapig is eláll a mélyhűtőben, ha megfelelően elcsomagoltuk.

Mire jó a darált sertéshús?

A darált sertéshús kiváló forrása a B-vitaminoknak (B12, B6), vasnak, cinknek és foszfornak. Gazdag fehérjében, ami az izomépítéshez és az általános jólléthez is elengedhetetlen. A zsírosabb részekből darált hús akár 20-30% zsírt is tartalmazhat, míg a soványabb változatok kevesebb zsírtartalommal rendelkeznek.

Készíthetünk belőle fasírtot, húsgombócot, töltött zöldségeket, ragukat és mártásokat, de kolbászt és húspogácsát is.

Mi készülhet a darált sertéshúsból?

Darált sertéshúsból készülhet lusta asszony „töltött" káposztája, rakott savanyú káposzta szaftosan, csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, sült töltött hagyma, csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle), svéd töltött káposzta, a kåldolmar, az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù, az eredeti erdélyi töltött káposzta, minestra maritata, az olasz esküvői leves, rakott cukkini darált hússal, fullos burger és görög húsgombócok citrommártásban.

Még több darált sertéshúsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk venni darált sertéshúst a húspultból vagy a hentesnél.

hogyan tároljam

A frissen vásárolt darált sertéshús 1-2 napig tartható a hűtőben, de 3-4 hónapig is eláll mélyhűtőben, ha megfelelően csomagolták.

100g Darált sertéshús

fehérjetartalom

20.27 g

zsírtartalom

63010.127 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

68.64 g

gramm darált sertéshús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

216 mg

Nátrium

73 mg

Magnézium

20 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.506 g

Kolin

69.6 mg

Niacin - B3 vitamin

5.623 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.63 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.27 g

Zsír

telített zsírsav

3.526 g

egyszeresen telített zsírsav

4.445 g

többszörösen telített zsírsav

2.156 g

koleszterin

63 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.62 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

216 mg

Nátrium

73 mg

Cink

1.7 mg

Réz

0.079 mg

Mangán

0.009 mg

Szelén

19.7 µg

szénhidrát

víz

68.64 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.498 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.309 mg

Niacin - B3 vitamin

5.623 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.63 mg

Kolin

69.6 mg

Retinol

5 µg

E vitamin

0.2 mg

D vitamin

18 µg

B12 vitamin

0.4 µg

A vitamin

5 µg

B6 vitamin

0.506 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...