Csontos sertéskaraj

Csontos sertéskaraj

Leírás

Csontos sertéskaraj – receptek, leírás, tippek

A csontos sertéskaraj az egyik legkönnyebben elérhető a sertéshúsok közül, hiszen szinte minden hentesnél és szupermarketben megtalálható. Sokan azért szeretik, mert mócsing-, zsír- és ínmentes, tiszta hús. 

A karaj egy pompás húsféle, azonban vigyázni kell vele, hiszen a fentebb említettek miatt sütés közben könnyen kiszáradhat. Éppen ezért javasolt csontos sertéskarajt választani, hiszen ez segít abban, hogy ízletesebb és szaftosabb legyen a fogásunk. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csontos sertéskaraj?

A magas fehérjetartalmú karaj a gerinc mentén húzódó szálkás hús. Csontos sertéskarajról akkor beszélünk, ha a bordákon van a karajhús. Bár csont nélkül is kapható, érdemesebb mégis azzal együtt vásárolni, hiszen így megóvhatjuk a kiszáradástól, tehát szaftosabb és zamatosabb lesz a készételünk. Ha azonban nem szeretnénk a csonttal együtt elkészíteni, akkor a hentest megkérhetjük, hogy távolítsa el, és a csontjából tartalmas és egészséges húslevest készíthetünk. 

A karaj egyébként hosszú és rövid karajra osztható, illetve hozzá tartozik még a szűzpecsenye is.

Hogyan vásároljuk?

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a külső része ne legyen száraz, látványra friss rózsaszínes legyen, és ne tartalmazzon vastag zsírréteget. 

Hogyan készítsük el a csontos sertéskarajt?

A legjobb, ha a hentessel felszeleteltetjük, csonttal együtt, hiszen otthon, késsel nem tudjuk felvágni. Érdemes odafigyelni sütés közben, hiszen alacsony zsírtartalma miatt hamar kiszáradhat. Javasolt bepácolni, és fedővel letakarva, bundában sütni vagy sütőben elkészíteni. 

Ha szeretnénk megszabadulni a csonttól, akkor egy éles késsel, a csont mentén komótosan végigvágva lefejthetjük a húst. A csontot semmiképpen ne dobjuk ki ebben az esetben, hiszen ízletes levesek készíthetőek belőle. 

Mi készülhet a csontos sertéskarajból?

Készülhet belőle kolbásszal töltött sertéskaraj, rántott hús, bakonyi vagy lecsós szelet, de jól bepácolva akár grillre is rakhatjuk, igaz, itt szárad ki a legkönnyebben. Ha pedig a húst levágtuk a csontról, akkor készítsünk belőle egy finom húslevest. A lényeg, hogy semmiképpen ne vesszen kárba a csont se! 

Még több csontos karajos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szerencsére a csontos karaj egész évben kapható. A legtöbb hentes hűtőpolcán megtalálható, és az áruházak polcain is.

hogyan tároljam

Ha hűtőben tartjuk, akkor érdemes 1-2 napon belül felhasználni, de a fagyasztóban is jól eltárolható zárható dobozban vagy zacskóban, akár több hónapon át.

100g Csontos sertéskaraj

fehérjetartalom

20.71 g

zsírtartalom

69007.731 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

69.7 g

gramm csontos sertéskaraj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

209 mg

Nátrium

55 mg

Magnézium

25 mg

Kalcium

19 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.697 g

Kolin

55.8 mg

Niacin - B3 vitamin

6.619 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.704 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.71 g

Zsír

telített zsírsav

2.993 g

egyszeresen telített zsírsav

3.548 g

többszörösen telített zsírsav

1.19 g

koleszterin

69 g

ásványi anyagok

Kalcium

19 mg

Vas

0.63 mg

Magnézium

25 mg

Foszfor

209 mg

Nátrium

55 mg

Cink

1.77 mg

Réz

0.063 mg

Mangán

0.007 mg

Szelén

33.8 µg

szénhidrát

víz

69.7 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.485 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.189 mg

Niacin - B3 vitamin

6.619 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.704 mg

Kolin

55.8 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.12 mg

D vitamin

21 µg

B12 vitamin

0.53 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.697 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek