Csalán

Csalán

Leírás

(Urtica dioica) Hát nem biztos, hogy a csalánról elsőre egy finom étel íze jutna az eszünkbe... Sokkal ikább az az égető érzés, ami a csalán értintése után átjárja a bőrünket. Rögtön felhólyagosodik és bepirul, zsiborog és viszket, még órákkal később is érezzük a csaláncsípés helyét. A csalán levelét és gyökerét elsősorban gyógyászati célokra használhatjuk. Általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá jótékony hatású többek között reuma, köszvény, különféle hurutok, hajhullás és magas vérnyomás esetén is. A csalánt sokkal előbb használták szövésre, mint gyógyításra. A csalán szárából csaknem olyan erős szövetet lehet készíteni, mint a vászon. Bronzkori sírokban talált leletek bizonyítják a csalán ilyen célú felhasználását, de az első világháború idején a pamuthiány miatt sok helyen csalánból szőtt anyaggal pótolták azt. Mindezek mellett nem elhanyagolható az étkezési célú felhasználása sem. A kora tavasszal vásárolható zsenge leveleket, hajtásokat a spenóthoz hasonlatosan készíthetjük el. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni a csalánt, vagy akár saját magunk is gyűjthetjük egy kiadós kirándulás közben. A csalánból készített főzetet a bio-gazdálkosában növényvédőszerként is használják. Fotó: flickr - stinging nettles by Olga Massov

Mikor vegyem

Étkezési célra kora tavasszal vásárolhatjuk meg a zsenge szárakból összefogott csokorban.

hogyan tároljam

Egy-két napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de ne;tegyük be zacskóba, mert akkor bepárásodik és hamar használhatatlanná válik. Igyekezzünk mielőbb, még;frissen;elkészíteni, mert a vitamintartalma ekkor a legmagasabb.

100g Csalán

fehérjetartalom

2.71 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

7.49 g

víztartalom

87.67 g

gramm csalán?

Top ásványi anyagok

Kalcium

481 mg

Foszfor

71 mg

Magnézium

57 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.103 g

Kolin

17.4 mg

Lutein+zeaxantin

4178 µg

Béta-karotin

1150 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.71 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

481 mg

Vas

1.64 mg

Magnézium

57 mg

Foszfor

71 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.34 mg

Réz

0.076 mg

Mangán

0.779 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

6.9 g

cukor

0.25 g

víz

87.67 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.008 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.16 mg

Niacin - B3 vitamin

0.388 mg

Folát

14 µg

Kolin

17.4 mg

Alfa-karotin

114 µg

Béta-karotin

1150 µg

Lutein+zeaxantin

4178 µg

K vitamin

498.6 µg

A vitamin

101 µg

B6 vitamin

0.103 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?