Chilipehely

Chilipehely

Leírás

A chilipehely a chilipornál nagyobb, durvább szemcséjű chiliőrlemény. A chili Dél-Amerikából származó kultúrnövény, mely mára az egész világot meghódította. A köznyelvben a csípős paprikák összességét nevezik így. A chili fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre. Hatóanyaga – ami egyben csípősségéért is felelős – a kapszaicin. A paprikák csípősségének mértékegysége a Scoville-egység; a Droset Naga elnevezésű chilipaprika Scoville-értéke a legmagasabb, tehát ez a világ legerősebb paprikája. (Összehasonlításképp: a Jalapeno paprika Scoville-értéke a Dorset Nagáénak százada.) A chilipehely a finomabbra őrölt chilifűszereknél jobban bírja a magas hőmérsékletet, így wokban készült ételekhez is kiválóan használható, mert nem keseredik meg. Használhatjuk tészta- és húsételekhez, az Ázsiai konyha alapvető fűszere.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Fűszertartó dobozban, a többi fűszerrel egy helyen.

100g Chilipehely

fehérjetartalom

13.46 g

zsírtartalom

13.679 g

szénhidráttartalom

49.7 g

víztartalom

10.75 g

gramm chilipehely?

Top ásványi anyagok

Nátrium

2867 mg

Kalcium

330 mg

Foszfor

300 mg

Magnézium

149 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

2.094 g

Kolin

66.5 mg

E vitamin

38.14 mg

Béta-karotin

15000 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.46 g

Zsír

telített zsírsav

2.462 g

egyszeresen telített zsírsav

3.211 g

többszörösen telített zsírsav

8.006 g

ásványi anyagok

Kalcium

330 mg

Vas

17.3 mg

Magnézium

149 mg

Foszfor

300 mg

Nátrium

2867 mg

Cink

4.3 mg

Réz

1 mg

Mangán

1.7 mg

Szelén

20.4 µg

szénhidrát

rost

34.8 g

cukor

7.19 g

víz

10.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.25 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.94 mg

Niacin - B3 vitamin

11.6 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.888 mg

Folát

28 µg

Kolin

66.5 mg

Alfa-karotin

2090 µg

Béta-karotin

15000 µg

Béta-kriptoxantin

3490 µg

Likopin

21 µg

Lutein+zeaxantin

310 µg

E vitamin

38.14 mg

K vitamin

105.7 µg

A vitamin

1483 µg

C vitamin

0.7 mg

B6 vitamin

2.094 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?