Cékla

Cékla

Leírás

A cékla, főleg a téli hónapokban, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jellegzetes bíbor színű, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mára már szinte az egész világon termesztik. Főleg a gyökerét fogyasztjuk, de zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók. Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.

Mikor vegyem

Főleg a téli hónapokban, de ha nyár végén és kora ősszel zsenge céklába botlunk, ne hagyjuk ott a piacon!

hogyan tároljam

Homokkal rétegezve a pincében egész télen át eltartható. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében is hetekig eláll, ha;a földet nem mossuk le a gumókról.

100g Cékla

fehérjetartalom

1.61 g

zsírtartalom

0.119 g

szénhidráttartalom

9.56 g

víztartalom

87.58 g

Hány kalória

gramm

cékla?

Top ásványi anyagok

Nátrium

78 mg

Foszfor

40 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

16 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.067 g

Kolin

6 mg

C vitamin

4.9 mg

Niacin - B3 vitamin

0.334 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.61 g

Zsír

telített zsírsav

0.027 g

egyszeresen telített zsírsav

0.032 g

többszörösen telített zsírsav

0.06 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.8 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

40 mg

Nátrium

78 mg

Cink

0.35 mg

Réz

0.075 mg

Mangán

0.329 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

cukor

6.76 g

víz

87.58 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.031 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.334 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.155 mg

Folát

109 µg

Kolin

6 mg

Béta-karotin

20 µg

E vitamin

0.04 mg

K vitamin

0.2 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

4.9 mg

B6 vitamin

0.067 g

527 találat

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!