Cékla

Leírás
A cékla, főleg a téli hónapokban, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jellegzetes bíbor színű, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mára már szinte az egész világon termesztik. Főleg a gyökerét fogyasztjuk, de zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók. Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.
Mikor vegyem
Főleg a téli hónapokban, de ha nyár végén és kora ősszel zsenge céklába botlunk, ne hagyjuk ott a piacon!
hogyan tároljam
Homokkal rétegezve a pincében egész télen át eltartható. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében is hetekig eláll, ha;a földet nem mossuk le a gumókról.
100g Cékla
fehérjetartalom
1.61 g
zsírtartalom
0.119 g
szénhidráttartalom
9.56 g
víztartalom
87.58 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
78 mg
Foszfor
40 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
16 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.067 g
Kolin
6 mg
C vitamin
4.9 mg
Niacin - B3 vitamin
0.334 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.61 g
Zsír
telített zsírsav
0.027 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.06 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.8 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
40 mg
Nátrium
78 mg
Cink
0.35 mg
Réz
0.075 mg
Mangán
0.329 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
6.76 g
víz
87.58 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.031 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
0.334 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.155 mg
Folát
109 µg
Kolin
6 mg
Béta-karotin
20 µg
E vitamin
0.04 mg
K vitamin
0.2 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
4.9 mg
B6 vitamin
0.067 g