Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zika-vírus: rémhírek és a valóság

Napról napra újabb hírek születnek a Zika-vírussal kapcsolatban. A WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, de vajon hazánkat mennyire fenyegeti a vírus terjedése?

Az elmúlt időszakban napról napra újabb hírek születnek a Zika-vírussal kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Mit kell tudnunk a vírusról, hogyan terjedhet, kik veszélyeztetettek, és egyáltalán, Magyarországot mennyire fenyegeti a vírus terjedése?

A vírus eredete, terjedése

A Zika-vírust az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztik, Afrikában évtizedek óta ismert. A fekete kontinensen azért nem okoz tömeges megbetegedést, mert aki egyszer már megkapta a vírust, szervezete immunissá válik rá. Dél-Amerikában pont a védettség hiánya miatt terjed ilyen hihetetlen sebességgel.

A vírus főbb tünetei

A vírus legtöbbször enyhe, 5-6 napon belül múló betegséget okoz: fő tünetei közé tartozik a láz, szemfájdalom, szempirosság, kiütések a bőrön, izom- és ízületi fájdalmak, amik optimális esetben el is múlnak.

Olvastad már?

Anorexiás kamaszok elképesztő trükkjei

Kezelési lehetőségek hiánya – cél a védekezés!

A betegség kezelésére nincs célzott terápia, megelőzésére nincs védőoltás, a Zika-vírus ellen a betegséget okozó szúnyogok irtásával, és a szúnyogcsípés elleni védekezéssel lehet védekezni. Fontos kiemelni, hogy az európai szúnyogok nem képesek a betegség terjesztésére.

Zika vírus és várandósság 

A vírus rendkívül veszélyes a várandósokra és magzatukra nézve is. Dr. Csermely Gyulát, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyászát kérdeztük:

A Zika-vírus a magzatnál komoly értelmi fogyatékossággal együtt járó kóros kisfejűséget (microcephalia) okozhat foglalta össze dr. Csermely Gyula  , legsúlyosabb esetben pedig akár az újszülött halálához is vezethet. Úgy tűnik – ez azonban egyelőre még nem bizonyított – , hogy azoknak a kismamáknak, akik Zika-vírusfertőzést kapnak, körülbelül tizenötször-hússzor nagyobb esélyük van arra, hogy a gyermeküknél kóros kisfejűség alakuljon ki, mint azoknál, akiknél nem történt ez meg. A kóros kisfejűségnek azonban más oka is lehet, genetikai, vagy valamilyen más vírusfertőzés, de egyelőre úgy tűnik, hogy gyakrabban fordul elő a vírusfertőzött brazil anyák között.”

Az Európában jellemzően előforduló  szúnyogok nem képesek a betegség terjesztésére, a magyar kismamák nincsenek veszélyben, de nagyon fontos, hogy ha babát várnak, semmiképpen se utazzanak olyan térségbe, ahol már kimutatták a vírus jelenlétét.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!