Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zero waste célok 2020-ra haladóknak

Mindig magaddal viszed a vászonzsákod bármerre is járj, és kulacsod is hozzád nőtt? Akkor itt az ideje, hogy a haladó szintre lépj, már ami a zero waste életmódot illeti.

Előző cikkünkben 12 pontban gyűjtöttük össze azokat a lépéseket, amelyekkel akár a nulláról is elindulhatsz egy fenntarthatóbb és legfőképpen kevesebb szemetet termelő életmód kialakítása felé. Ezek között szerepelnek zero waste cserék, vagyis az eddig megszokott, eldobható műanyagok kiváltása többször használatos, tartós változataikkal, továbbá szokások, amelyekkel sokkal tudatosabbak lehetnek a mindennapjaid. Már kipipáltad az összes lépést, és be is tartod őket? Akkor ideje szintet lépni, és tovább haladni a zero waste életmód felé – ami nem egy nyomasztó végcél, hanem motiváló ideál. Semmi gond, ha valami nem kivitelezhető a számodra, a lényeg, hogy próbálkozz, és ahol lehet változtass, miközben másokat is inspirálsz.

1. Csomagolásmentes bevásárlás

A zöldségeket, gyümölcsöket és a pékárut már csomagolás nélkül, a saját szütyőidbe veszed minden alkalommal? Akkor ideje, hogy más alapvető élelmiszereket is műanyagmentesen szerezz be! Elsőre macerásnak tűnik, hogy saját tárolókat kell cipelni a bevásárláshoz, de ha egyszer rákap az ember, nem is érti, miért nem ez a normális. Bár nincs minden sarkon csomagolásmentes üzlet, de némi tudatos tervezéssel könnyű beiktatni egy utat a legközelebbibe a heti bevásárlás részeként. A csomagolásmentes boltokban ráadásul olyan tartós élelmiszerek kaphatók, mint a tészták, magok, lisztek, köretek, amire mindig szükség van, így nagyobb adagokat is el lehet ezekből raktározni. Szerencsére egyre több ilyen üzlet nyílik Budapesten és az ország más városaiban, így mindinkább elérhetővé válik ez a bevásárlási forma.

2. Saját tisztítószerek készítése

Szódabikarbóna, ecet, citromsav, illóolaj – a vegyszermentes takarítás elengedhetetlen kellékei, amelyek nemcsak káros anyagokat nem tartalmaznak, de olcsón és hulladékmentesen is beszerezhetőek. Az alábbi cikkben 7+1 szuper házi készítésű takarítószer receptjét találod meg.

3. A mosogatóeszközök cseréje

Korábban már részletesen írtunk a hulladékmentes mosogatásról, de érdemes röviden átismételni az alapokat. Az egyik aspektusa zöldebb mosogatásnak a műanyag szivacs lecserélése: a kiszárított luffatökből készült mosogatószivacs az egyik alapvető helyettesítője, amely növényi eredetének köszönhetően teljesen lebomlik, emellett a makacsabb szennyeződések ellen a növényi sörtés fa mosogatókefe és marokkefe érkezik segítségként. Környezetkímélő mosogatószert lehet kimérve is kapni több helyen, így a csomagolásmentes boltokban, de akár szilárd szappannal is tisztává varázsolhatók az edények és evőeszközök.

4. Harc a mikroműanyagok ellen

Sokat lehetett hallani az elmúlt időben a tengerekben található mikroműanyagokról. Ezek elsősorban mosás útján kerülnek a vizekbe, ilyenkor ugyanis a műszálas ruhákról aprró, emberi szemmel láthatatlan darabkák válnak le. Az egyik megoldás az lenne, hogy kizárólag természetes anyagból készült ruhákat hordunk és mosunk, de a már létező ruhák miatt kivitelezhetetlennek tűnőik ez az út. A kézi- és alacsony hőfokon történő mosás csökkenti a mikroműanyagok mennyiségét, illetve több eszköz is megjelent a piacon, ami a mikroműanyagokat hivatott visszatartani. Van mosózsák és kis labda, ami a dobban akadályozza meg a mikroműanyagok vízrendszerbe kerülését, de létezik olyan szűrő, amit a csőre kell helyezni, hogy fennakadjanak rajta az apró plasztikdarabok.

5. Komposztálás

Talán a zero waste életmód egyik legnagyobb feladványa a komposztálás. Kertes ház esetében még könnyen megoldható az udvaron egy kijelölt komposztáló létesítése, de lakásban már problematikusabb. Léteznek már lakásba szánt komposztálók, így az alapok adottak hozzá – elhatározás kérdése, sikerül-e a megvalósítás.

6. Kihívás: egy évig ne vásárolj semmilyen új holmit

Önfegyelem, önismeret és tudatosság kell hozzá, de ha igazán próbára szeretnéd tenni magad, fogadd meg, hogy egy évig nem vásárolsz semmilyen új tárgyat. Tehát a vásárlás engedélyezett, de kizárólag használt holmik jöhetnek szóba, a ruháktól kezdve a háztartási elektromos berendezéseken át a bútorokig. Garantáltan izgalmas és tanulságos élmény lesz.

7. Zero waste menstruáció

A számítások szerint egy nő élete folyamán 8,2 éven keresztül menstruál, miközben több tízezer betétet, illetve tampont használ el. Ez iszonyatos mennyiségű hulladék, ráadásul ezek az eszközök az egészségre is ártalmasak. Az elmúlt években több alternatívája is született ezeknek az eszközöknek egy új korszakot nyitva a nők számára: az intim kelyhek, menstruációs bugyik és mosható betétek arra hivatottak, hogy kényelmesebbé és egészségesebbé tegyék a nők számára a menstruációt, mindezt hulladék nélkül.

8. Ebéd saját elviteles dobozba és saját evőeszközök

Nincs időd beülni és megenni az ebéded? Olyan helyre mész enni, ahol tudod, hogy eldobható tányért és evőeszközöket adnak? Készülj saját többször használatos műanyag- vagy fém dobozzal, illetve bambusz- vagy fa evőeszközökkel!

9. Hulladékmentes szépségápolás: samponszappan és biztonsági borotva

A natúr kozmetikumok és szappanok után egy újabb váltással lehet a szépségápolási rutint környezetbaráttá tenni. A hajmosáshoz vásárold kimérve a sampont, vagy válaszd magyar alkotók szilárd samponszappanjait. Elsőre kicsit szokatlan a szilárd forma, de meg lehet szokni, viszont arra mindenképp ügyelj, hogy vízbe kevert almaecettel és némi illóolajjal öblítsd át a hajad, hogy ne maradjon zsíros érzet a szappan után. Az eldobható műanyag borotvák helyett ismét hódít a biztonsági borotva. Nagyszüleink még ezt használták, és lám, milyen igazuk volt! A fémből készült borotva egy életen át kitart, így szemét sem termelődik és a pénztárcának is jobb, mert csak egyszer kell rá beruházni. Viszont fontos a megfelelő használat a sérülések elkerülése érdekében, ezért előtte mindenképp tájékozódj a helyes módokról!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!