Virágfagyi rózsából, orgonából és bodzából

Fagyit bármilyen ízesítéssel lehet készíteni, miért ne ehetnénk éppen rózsásat, vagy orgonásat, amit frissen szedett virágokból főzünk otthon?

Az otthoni fagyi készítésben az a jó, hogy kedvünk szerint variálhatjuk az ízesítést, így például ha kedvünk szottyan, főzhetünk fagyit rózsából, vagy bodzából is. Én is ezt tettem, gyűjtöttem vadrózsát, bodzát, összeszedtem az utolsó nyamvadt orgonákat a bokorról, hozzácsaptam egy-két marék friss, intenzív illatú rózsaszirmot, aztán „hadd szóljon”-alapon főzésbe kezdtem.

A virágfagyi receptjéért kattints ide!

Hogy honnan jött az ötlet, azt már nem tudom, mindenesetre felütöttem egy régi, de mindenre kiterjedő szakácskönyvet, Dobos C. Józsefét, amiből már máskor is készítettem fagyit, de sajnos abban nem szerepel olyan, hogy virágfagylalt, van viszony „Thea-fagylalt”, ami kiindulási alapnak tökéletesen megteszi. A lényeg persze a jó sűrű, zsíros tejszín, esetleg mascarpone. A virágfagyi előállításában az az érdekes, hogy tetszőlegesen machinálhatunk az ízek intenzitásával, ugyanis a szirmok felfőzése után máris egy enyhén virágos ízű alapot kapunk, de ha hagyjuk állni a növénykéket még néhány óráig a tejszínben, akkor egészen bódítóan virág ízű fagyit nyerhetünk belőle.

A virágfagyi receptjéért kattints ide!
De nem csak rózsából, bodzából, orgonából főzhetünk fagyit, használhatunk hozzá levendulát, hársot vagy fehér akácot is, mindnek meglehetősen jellegzetesen íze van. Azért egy vaníliarúddal nem árt, ha megsegítjük kicsit az aromák kibontakozását, de más csalásra nem lesz szükség. Ha csak nem vagyunk elégedetlenek a fagyi semmilyen-színével, ebben az esetben ételfestékkel, esetleg cékla- vagy meggylével segíthetünk a dolgon.
Fagyihoz valók
A legjobb az egészben, ha titokban tartjuk, hogy mit is kotyvasztunk éppen, és kóstoláskor figyeljük a döbbent arcokat, ahogy próbálják kitalálni, mire is emlékezteti őket a fagyi. Persze nem csak ezért éri meg virágfagyit készíteni, hanem mert finom is, nagyon.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek