Expressz vacsora: amíg kifő a tészta

Vizet forralunk és belezuttyantjuk a tésztát. Mire elkészül, akkor is kész az isteni vacsi, ha nem porból vagy konzervből ügyeskedünk. Íme az 5 leggyorsabb tészta!

Spaghetti alla Carbonara tejszín nélkül recept

Aki a családalapítása előtt élt egyedül (vagyis anyu és nagymama tartós közreműködése nélkül), nagyon jól ismeri a sajtos-tejfölös tészta ízét. Nincsen vele semmi baj, de legalább 5 tippünk van arra, hogy milyen tésztacsodát tálalj 15 perc alatt!

1. Spaghetti aglio e oilo

Vagyis fohagymás olívaolajos spagetti. Aki még nem kóstolta, annak kötelező! Valószínűleg minden idők egyik legegyszerűbb tésztaétele, és egyes gourmand-ok szerint a legfinomabb is. Nem kell hozzá más, csak kiváló minőségű olívaolaj, néhány gerezd fokhagyma, só, bors és parmezán sajt. Bizton állíthatom, olyan gyorsan készen van, hogy még unatkozni is fogunk kicsit, míg a tészta elkészül... Ha valakinek ez a „szósz" kevés lenne, megtoldhatja egy kis csirkemellel, erős paprikával, szalonnával vagy sonkakockával!

2. Spagetti alla carbonara

A híres tejszínes-tojásos tészta, amely magyarul azt jelenti: szénégető módra. Nem tudni, hogy a kis bacondarabok sötét színe miatt hívják így, vagy tényleg a szénégetők készítették először, de kulináris szempontból ez nem is fontos. Ha villámvacsorára vágyunk, nem nyúlhatunk mellé vele! Mivel nagyon kevés alapanyagból áll, próbáljuk meg a lehető legjobb minőségből készíteni – így garantáltan nem érhet csalódás minket! Ha a klasszikus verziót meguntuk, szezon szerint dúsíthatjuk medvehagymával, cukkinivel vagy más zöldségekkel.

3. A pestós pasta

Szezám tárulj! A pesto végképp megkönnyíti az életünket. Még egy jó minőségű üveges verzió is, nem beszélve arról, amit magunk készítünk! Még akkor is 10 perc alatt végzünk vele, ha autentikusan, mozsárban törjük a hozzávalókat, ha pedig bevetjük a késes aprítónkat, 2 perc alatt miénk az isteni kevercs, amibe beforgathatjuk a forró tésztát. Pestót minden zöldféléből „törhetünk" magunknak – ilyenkor télen pedig próbálkozzunk nyugodtan az aszalt paradicsomos verziókkal!

Ezeket olvastad már?

4. Spagetti alla puttanesca

Spagetti örömlány módra. Annyira gyors, hogy a római örömlányoknak állítólag azért vált a kedvenc fogásává, mert két vendég között is vígan elkészíthették. Az év minden szakaszában tálalhatjuk, de a szardellának, a kapribogyónak és a paradicsomak köszönhetően egy kis mediterrán, nyárias hangulatot varázsol a konyhánkba a csípős januári időben is.

5. A retro kedvenc: grízes tészta

Hát nem egy olasz darab... viszont a gyerekkorunkhoz tartozik, és nagyon gyors! Tálalhatjuk bármilyen házi lekvárral, a bevállalósak pedig házi szörppel is. Aki nem szereti a pirított gríz ízét, készíthet helyette diós, mákos vagy lekváros verziót. Aki pedig sós retróságra vágyik, körülbelül annyi idő alatt készíthet el egy túrós tésztát szalonnapörcökkel, mint egy villámgyors olasz tésztafélét!

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!