Expressz vacsora: amíg kifő a tészta

Vizet forralunk és belezuttyantjuk a tésztát. Mire elkészül, akkor is kész az isteni vacsi, ha nem porból vagy konzervből ügyeskedünk. Íme az 5 leggyorsabb tészta!

Spaghetti alla Carbonara tejszín nélkül recept

Aki a családalapítása előtt élt egyedül (vagyis anyu és nagymama tartós közreműködése nélkül), nagyon jól ismeri a sajtos-tejfölös tészta ízét. Nincsen vele semmi baj, de legalább 5 tippünk van arra, hogy milyen tésztacsodát tálalj 15 perc alatt!

1. Spaghetti aglio e oilo

Vagyis fohagymás olívaolajos spagetti. Aki még nem kóstolta, annak kötelező! Valószínűleg minden idők egyik legegyszerűbb tésztaétele, és egyes gourmand-ok szerint a legfinomabb is. Nem kell hozzá más, csak kiváló minőségű olívaolaj, néhány gerezd fokhagyma, só, bors és parmezán sajt. Bizton állíthatom, olyan gyorsan készen van, hogy még unatkozni is fogunk kicsit, míg a tészta elkészül... Ha valakinek ez a „szósz" kevés lenne, megtoldhatja egy kis csirkemellel, erős paprikával, szalonnával vagy sonkakockával!

2. Spagetti alla carbonara

A híres tejszínes-tojásos tészta, amely magyarul azt jelenti: szénégető módra. Nem tudni, hogy a kis bacondarabok sötét színe miatt hívják így, vagy tényleg a szénégetők készítették először, de kulináris szempontból ez nem is fontos. Ha villámvacsorára vágyunk, nem nyúlhatunk mellé vele! Mivel nagyon kevés alapanyagból áll, próbáljuk meg a lehető legjobb minőségből készíteni – így garantáltan nem érhet csalódás minket! Ha a klasszikus verziót meguntuk, szezon szerint dúsíthatjuk medvehagymával, cukkinivel vagy más zöldségekkel.

3. A pestós pasta

Szezám tárulj! A pesto végképp megkönnyíti az életünket. Még egy jó minőségű üveges verzió is, nem beszélve arról, amit magunk készítünk! Még akkor is 10 perc alatt végzünk vele, ha autentikusan, mozsárban törjük a hozzávalókat, ha pedig bevetjük a késes aprítónkat, 2 perc alatt miénk az isteni kevercs, amibe beforgathatjuk a forró tésztát. Pestót minden zöldféléből „törhetünk" magunknak – ilyenkor télen pedig próbálkozzunk nyugodtan az aszalt paradicsomos verziókkal!

Ezeket olvastad már?

4. Spagetti alla puttanesca

Spagetti örömlány módra. Annyira gyors, hogy a római örömlányoknak állítólag azért vált a kedvenc fogásává, mert két vendég között is vígan elkészíthették. Az év minden szakaszában tálalhatjuk, de a szardellának, a kapribogyónak és a paradicsomak köszönhetően egy kis mediterrán, nyárias hangulatot varázsol a konyhánkba a csípős januári időben is.

5. A retro kedvenc: grízes tészta

Hát nem egy olasz darab... viszont a gyerekkorunkhoz tartozik, és nagyon gyors! Tálalhatjuk bármilyen házi lekvárral, a bevállalósak pedig házi szörppel is. Aki nem szereti a pirított gríz ízét, készíthet helyette diós, mákos vagy lekváros verziót. Aki pedig sós retróságra vágyik, körülbelül annyi idő alatt készíthet el egy túrós tésztát szalonnapörcökkel, mint egy villámgyors olasz tésztafélét!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?