Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Veszélyben a karácsonyi zserbó és a bejgli? - ennyiért juthatsz hozzá most a dióhoz

Sokba fog kerülni a karácsony annak, aki diós süteményeket akar sütni a családnak. A bejgli és a zserbó akár a duplájába is kerülhet idén.

Nagyon drágán kapható a dió a boltokban és a piacokon. A horrorár oka, hogy az idei nyár csapadékmentes volt, ezért kb. 30 százalékkal kevesebb dió termett – magyarázta a Borsnak néhány napja Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke. A lap összeállításából az is kiderül, nem mindegy, hogy az ember hol veszi a zserbóalapanyagot, egyes bolti és piaci kilós árak között akár ezer forintos eltérés is lehet.

Mi is utánajártunk picit, hogy nagyjából két héttel karácsony előtt mennyiért juthatunk hozzá a dióbélhez. Durva árakkal találkoztunk. Szinte az összes budapesti zöldségesnél 3000 Ft/kg felett kapható a dióbél, de akadt olyan piacos is, aki 4000 Ft/kg közelében árulta dióját. A piaci árinformációs rendszer adatai szerint így alakulnak az átlagárak a fővárosi és a vidéki piacokon:

  • Fehérvári úti piac (Budapest): 3800 Ft/kg 
  • Vámház körúti piac (Budapest): 3980 Ft/kg
  • Debreceni piac: 4500 Ft/kg
  • Kecskeméti piac: 3500 Ft/kg
  • Szegedi piac: 3400 Ft/kg
  • Szombathelyi piac: 4000 Ft/kg

Csak hogy legyen összehasonlítási alap, 2017 ugyanezen időszakában a vidéki piacokon a tisztított dió átlagára 2200-2800 Ft/kg között volt. Idén tehát van, ahol több mint 1000 Ft-tal drágábban juthatunk hozzá a dióbél kilójához.

Az áruházláncoknál sem jobb a helyzet a Tescóban például a héjas dió kilója 4199 Ft, a csomagolt dióbél 6 995Ft/kg, az Auchanban a dióbél 4999 Ft/kg

Ha nagyon elrettentenek az árak, akkor a bejglibe tehetsz dejót, is. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ez a keverék javarészt pörkölt napraforgóbélből, pörkölt búzacsíraból, cukorból és aromákból áll. Az ára pont ezért jóval olcsóbb, nagyjából 800-1200 Ft/kg.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!