Vágódeszkák: mit, mire?

Vajon a fa vagy a műanyag vágódeszka a higiénikusabb? Nem tisztünk eldönteni, de adhatunk némi támpontot. Előnyöket, hátrányokat és dizájnszempontokat vettünk figyelembe!

Hogyan tároljuk a fűszereket? >>

Műanyag

Számtalan típusú vágódeszkát lehet kapni. Műanyag „deszkára" például célszerű lehet beruháznunk, de nem ajánljuk mindenhez. Bevallom, én fapárti vagyok, de nem tagadhatom, hogy szintetikus társának is vannak előnyei. Többek között – a fával ellentétben – nyugodtan bedobhatjuk a mosogatógépbe. Sőt szuper dizájnosak kaphatók belőle. És mivel rengeteg színben léteznek, könnyen megkülönböztethetjük, hogy melyiket használjuk hús, hal vagy zöldség vágására. Megemlítenénk ennek a fontosságát, hiszen a húsáru vágásakor bacilusok tapadhatnak meg a deszkán, a kenyér szeletelésénél nincs ilyen gond, ezért nem ajánlott egy és ugyanazon deszkát használni.

Tárolás tippek és trükkök >>

Épp ezért kaphatók különböző színű és más-más ábrákkal tarkított deszkák, többek között a NoSalty Webshopban!

Vágólapszett

A szett négy különböző színű műanyag vágólapot tartalmaz. Mindegyiken kis jelzés található, ami megkönnyíti az egyes alapanyagok elkülönítését (zöldségek, húsok, halak és főtt ételek). Minden vágólap mindkét oldala használható, csúszásmentességét a mindkét oldalon elhelyezett lábak biztosítják.

Ragadj fóliavágót >>

Ha megelégszünk egy darab műanyag lappal, amihez kombinálnánk egy fából készültet is, mutatunk még egy remek darabot, ami jó szolgálatot tesz. Dizájnos és nagyon praktikus.

Összehajtható vágódeszka

Ez a lap összehajtható, alja pedig csúszásmentes. Segítségével a felaprított zöldségek, gyümölcsök vagy húsok éppen a megfelelő helyre kerülnek, nem potyognak le.

Dizájnos és praktikus vágódeszkák >>

Fa vágódeszka

Habár a természetes alapanyagból készült deszka kiváló tulajdonsága, hogy a baktériumok 99,9%-át perceken belül elpusztítja, én mégis úgy gondolom, legalább 2-3 darabra ruházzunk be ezekből! Egyet a péksütiknek, egyet a húsoknak és egyet a zöldségeknek. Arra nem panaszkodhatunk, hogy nagy helyet foglalna, vagy, hogy óriási költségekbe kellene vernünk magunkat miatta. Ha valaki hasonlóképpen a fadeszkák szerelmese, mint jómagam, akkor most mutatunk egy ötletet, hogyan különböztethetjük meg a különböző alapanyagokhoz használt fadeszkákat.

Elkészítése nem nagy ördöngösség, mégis szép és egységes végeredményt érhetünk el, némi festékkel. Tehát a folyamat a következő! Ragasztás, festés, száradás, és kész is!

Amire szükségünk lesz: festék vagy pác, ecset, ragasztószalag, sniccer. Persze figyeljünk arra, hogy olyan festéket válasszunk, amelyik nem káros hatású az emberi szervezetre, ám közvetlenül úgysem fog érintkezni az étellel. Érdemes csak a deszka szélét lekennünk, így ez lesz a „fogója", és elég, ha csak a vágódeszka egyik felét festjük le.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek