Túrótorta – a legjobb otthon

Mindannyian ettünk már fűrészpor állagú és ízű túrótortát cukrászdában, viszont otthon általában jobban sikerül.

A két nagyobb csoportra osztható – sült és zselatinos – túrótorta ugyan konyhatechnikailag máshogy készül, de abban egyezik, hogy rossz alapanyaggal mindkettő tökéletesen elrontható.

A cukrászdák választékában régóta megtalálható a zselatinos túrótorta, aminek legtöbbször alig van túróra emlékeztető íze, és a tetején, szezontól függetlenül, betonkeménységű tortazselatinba ágyazva bogyós gyümölcsöket találunk. A másik verzió a sült túrótorta, ami jó esetben nincs kiszáradva, de krémesnek azért nem nevezhető, porlad, és ritkán van íze. Közben pedig otthon mégis sikerül finom túrós süteményeket készíteni, jóízűeket, nem szárazakat. De miért nem várható ez el a cukrászdáktól is?

Tisztelet persze a kivételnek, a hiba az alapanyagokban keresendő. Kezdjük a legfontosabbnál, a túrónál. Egy túrótorta akkor lesz krémes, ha a túró zsíros. Ez pedig drágább, ezért a zsírszegény variációt használják a cukrászdák, és igyekeznek tejszínnel helyettesíteni a zsírt. Tehát jön a tejszín. Na ez örök problémám, nem értem, miért olyan nehéz tejszín-tejszínt találni, ami se nem főzőtejszín, se nem habtejszín. Ezekben ugyanis adalékanyagok vannak, hogy a hab keményebb, a sűrítendő étel sűrűbb legyen. Karragén, guar gumi, xanthan gumi…

A tiszta, jó zsíros, legalább 30% zsírtartalmú tejszín pedig verhetetlen sült ételekben. Termelőknél megtaláljuk, de egy cukrász, aki nagy mennyiségben vásárol, ezt valószínűleg nem engedheti meg magának, különben nagyon drágán kellene adnia a termékeit. Ezért aztán nem is tejalapú tejszínt, hanem a még olcsóbb növényi tejszínt használja, aminek se az íze, se az állaga nem segít a süteményen. És végül ott a zselatin. Betonkemény, ízetlen és túl sok. A részletekről pedig, az igazi vaníliarúdról vagy kivonatról, az igazi citromhéjról és a szezonális gyümölcsökről már ne is beszéljünk.

A baszk túrótorta málnaöntettel receptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Imádom a túrótortát, de belefutottam már nagyon krémes, inkább tejszínes, mint túrós sütibe meg nagyon piskótás és kevés tórótöltelékesbe is... Nekem két nagyon bevált receptem van, az egyik macerásabb, a másik viszont végtelenül egyszer?. Az egyszer? változat, a Túrós dallam: fél kg túrót, 1 tejfölt, 1 tasak vanliás pudingport, 2 tojást, fél citrom levét, 2 vaníliás cukrot és ízlés szerint kristálycukrot (én 5 kanállal tettem bele) összekevberünk, mindent egy tálban. Süt?papírral kibélelt formában 180 fokos süt?ben megsütjük, süt? er?sségét?l függ?ne 30-40 percig sül. A tetejére még a süt?be kerülés el?tt szórhatunk gyümölcsöt vagy csokidarabokat is. Kih?lve az igazi!

Törölt felhasználó

Kedves borovnica...megszeretném tudni a tejföl, kicsi vagy nagy doboz..... a receptet nagyon jónak találom, elfogom készíteni.....

Törölt felhasználó

Kedves Anna! Kis doboz tejföl kell hozzá. Sok sikert!

Emese Péter

Köszi a receptet, kipróbálom!

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet,megfogom sütni!

Törölt felhasználó

Jogos. Az asszonynak is mindig mondom, minek menjek cukrászdába, amíg te sütsz.

Törölt felhasználó

Kerestem a megadott Butlers linken azt a gyönyör? rózsaszín edénykét, amelyikben a (fels? fotón is) tojások látszanak, de nem találtam... :-( kérhetek segítséget hozzá? Köszönöm szépen (seventh.sense.617@gmail.com)

Coook

Sajnos akkor valószín?leg már nem kapható

Törölt felhasználó

Kedves Anna. Kis doboz tejföl kell hozzá. Sok sikert hozzá!

Törölt felhasználó

Lehet valami nagyon elkerüli a figyelmem....de hol van a recept leírása? :)

Törölt felhasználó

Á....megtaláltam.....:)

Törölt felhasználó

A habtejszínt fel kell verni ?

Coook

nem

Marti48

Klassz! Es vegre nem "sajt-tortanak" van a jo kis turotorta titulalva... :) Ez egy itt (Nemetorszag) hasznalatos megnevezes, am semmi köze a "sajt"-hoz (itt Sem..). Ebböl is latszik, hogy nem kell mindent leforditani, azaz mashonnan atvenni... Köszönettel eltettem a receptet, nagyyon tetszik, hamarosan kiprobalom en is. Üdv.: Marti

Törölt felhasználó

Megsütöttem, bár saját sütési tapasztalataim alapján picit módosítottam a recepten és mennyei lett.... Ajánlom mindenkinek...

Címlapról ajánljuk

További cikkek