Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Top 10 alakbarát burgonyás tipp

Szereted a burgonyát, de félsz, hogy hizlal?  Segítünk, hogy káros következmények nélkül beilleszthesd az étrendedbe!

Ha fogyókúrázókkal beszélgetek, szinte mindig oda jutunk, hogy félnek a szénhidrátoktól: attól tartanak, hogy a szénhidrátoktól fognak elhízni, azokat teszik felelőssé testtömegtöbbletük kialakulásáért. Sokan teljesen mellőzik a kenyeret, a tésztaféléket, a köreteket, ideértve a burgonyát is.

Pedig tudjuk, a szénhidrát nem ellenség!

Kétségtelen, hogy a burgonya kilóg a zöldségek közül: magasabb a szénhidráttartalma, ehhez pedig alacsony rosttartalom társul. Mégsem kell száműznünk, hiszen a – gyomorrontást követő étrendet leszámítva – burgonyát nem szoktunk önálló fogásként enni. Ha figyelünk rá, hogy mennyit eszünk belőle, hogyan készítjük el, milyen nyersanyaggal párosítjuk, bátran szerepeltethetjük energiaszegény étrendünkben heti rendszerességgel!

Alakbarát burgonyás tippjeink

  1. Ha tehetjük, válasszunk újburgonyát vagy salátaburgonyát – a magasabb víztartalmuk miatt – mindkettőnek alacsonyabb a szénhidráttartalma, ennél fogva az energiatartalma is!
  2. Nyugalmas időnkben mérjük ki, hogy egy teljes adagnyi burgonya (200-250 g nyersen) hogy néz ki a tányérunkon. Ez az a mennyiség, amit akkor fogyaszthatunk, ha kimondottan energiaszegény feltéttel párosítjuk, pl. grillezett csirkemellel vagy hallal.
  3. Burgonyás étel előtt levesbetét nélküli zöldséglevest, mellé pedig csak zöldsalátát együnk – a zöldséggel és a salátával kompenzálni tudjuk a burgonya alacsony rosttartalmát.
  4. Ha sült burgonyát készítünk, akkor részesítsük előnyben a zsírszegény változatokat: alufóliában, héjában, vagy sütőpapíron süssük! A bő zsírban vagy olajban sült burgonyát mellőzzük!
  5. Burgonyaleves, burgonyakrémleves után már csak egy visszafogott második fogást engedélyezzünk magunknak: párolt vagy grillezett húsokat, halakat zöldsalátával.
  6. Főzelékként párosítsuk alacsony energia- és magas rosttartalmú nyersanyagokkal! Jó választás pl. az (új)burgonya-kelbimbó vagy az (új)burgonya-kelkáposzta páros.
  7. Köretként inkább féladagnyi mennyiségben (10-12 dkg) fogyasszuk, kombináljuk párolt zöldséggel vagy zöldsalátával!
  8. Beiktathatjuk grill zöldségkeverékünkbe is cukkinivel, hagymával, paprikával, gombával keverve.
  9. Burgonyapüré lehetőleg ne szerepeljen az étlapon! A pürésítés miatt szénhidráttartalma gyorsan felszívódik, a hozzáadott tej erre csak rásegít, ráadásul a tejszínnel vagy vajjal való dúsítás következtében magas kalóriatartalmú köretnek számít!
  10. A hagyományos krumplis tésztában vagy másik nevén gránátos kockában csökkentsük felére a burgonya mennyiségét, és váltsuk ki más zöldséggel: cukkinivel, piros húsú paprikával, zöldborsóval. Ízét és  élvezeti értékét tekintve ugyanaz azt a hatást érhetjük el, a látványt és az energiaösszetételt vizsgálva viszont sokkal kedvezőbb a végeredmény.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!