Tévhitek a világ konyháiból

A gyros görög, a macaron francia, a chilis bab mexikói, a császármorzsa osztrák, ezt mind tudjuk. Vagy mégsem? Tévhitek és az igazság a világkonyha kedvenc fogásai körül!

A császár kedvence...

...lehet, hogy a császármorzsa volt (bár egyes bennfentes források szerint, ha tehette, tafelspitzet fogyasztott), de az biztos, hogy a desszert nem az ő nevéhez kötődik. Nem valószínű, hogy Ferenc József megfáradt vadászként álruhában bekopogtatott volna egy idős asszonyhoz, aki ezzel örvendezteti meg, sem pedig a szigorú diétára fogott uralkodó a konyhába osont, hogy palacsintát készítsen magának titokban, amit aztán jól elrontott, és még azt sem igazán hisszük, hogy a Sissyvel való eljegyzésén egy egyszerű parasztkaja lett volna a desszert. Mert a császármorzsa nem más, mint egy rendkívül egyszerű, népi étel, ráadásul nem is Ausztriából, hanem Bajorországból. Nincs benne búzadara, az már Magyarországon került bele, hogy dúsabbá, laktatóbbá, tehát olcsóbbá tegye, és nem lekvárral, hanem összetört, pépesített almával vagy szilvával tálalták. No, de ez senkit ne tartson vissza attól, hogy úgy csinálja a császármorzsát, ahogy megszokta!

Finom falatok a sípálya mellől >>

A legtrendibb desszert

ma kétségkívül a macaron, honnan máshonnan, mint a sikkes franciáktól? Hát az olaszoktól! Tény, hogy a franciák végezték rajta az utolsó simításokat, majd később ők futtatták fel, de az ötlet ettől még Velencéből származik, még Medici Katalin idejéből. Persze korántsem volt annyira kifinomult, mint manapság – egyszerű habcsók volt mandulalliszttel, és olaszosan maccharonénak hívták, ami zúzást jelent, a mandulalisztre utalva. A modern macaron feltalálója azonban kétségkívül francia – a 19. században alkotta meg Pierre Desfontaines. A már ismert kis, mandulás habcsókokat vajas krémmel és lekvárokkal töltötte meg, de azt nyilván nem tudhatta, hogy 150 év múlva a macaron a világ legismertebb designédessége lesz.

Milyen az igazi brassói? >>

A tüzes mexikói

Magyarországon nem könnyű igazán jó, autentikus mexikói éttermet találni. Nem csoda, hiszen Mexikó hatalmas ország, óriási különbségek vannak az északi és a déli országrész között, olyan különleges hozávalókkal, amelyeket csak speciális boltokban, esetleg interneten lehet megrendelni. Hogy akkor mi van a burritóval, tacossal, fajitassal és a kedvenc chilis babunkkal, vagyis a chili con carnéval? Kitűnő fogásai az amerikai, azon belül is az úgynevezett tex-mex konyhának. A két ország határán lévő Texas klímájában is erősen hasonlít Mexikó északi részéhez. Itt alakultak ki ezek a gyors, könnyen elkészíthető fogások, melyek alapja, fűszerei ugyan Mexikóból származnak, de az USA eme déli államában tökéletesedtek. Eredeti recept egyikhez sincs – pont olyan meddő lenne keresni, mint a valódi pörköltet. A chili con carne a texasi marhapásztorok, törvényen kívüliek és telepesek kedvenc étele volt, hiszen elkészítése borzasztóan egyszerű. És még a marha is helyben volt!

Szenvedélyes és pikáns: ez a mexikói konyha >>

Kedvenc görögünk

Népszerűsége akkor kezdődött, amikor a rendszerváltás után az első buszok megindultak Paralia felé, tele nyaralni vágyó turistával. Pár évnek kellett csak eltelnie, hogy a gyros itthon is megjelenjen, és taroljon a strandokon, az éjszakában, a délutáni rohanásban – és a konyhában is. Hivatalosan is ő lett a kedvenc görög fogásunk. Kár, hogy eredetileg nem is görög. A török konyha dönerjének koppintása, az akkor még Oszmán Birodalom néven futó, hazánkban 150 évig ideiglenesen állomásozó hódítók honosították meg a mai Görögországban az étel eredetijét, amelyet ők dönernek neveznek, utalva elkészítési módjára. A döner ugyanis forgót jelent törökül, ennek a tükörfordítása görögre a gyros. Egyébként, ha már itt tartunk, ugyanezt az ételt a Közel-Keleten shawarmának nevezik. A tradicionális görög konyhában amúgy sincs sok helye a mai gyrosnak – autentikus, igazi görög étteremben, ha kapunk is olyat, ami ízvilágában a gyrosra emlékeztet, az valószínűleg darált húsból, és nem kardra fűzött, sült hústoronyból áll. A pitába gyömöszölt húscafatok és a tzatziki inkább a turisták kedvére készített étel – így, ha legközelebb arra járunk, keresgéljünk kicsit jobban, és keressünk valami igazán görögöset!

Erdély 5 kedvenc íze >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés
Diós marlenka
Hirdetés

Támogatott tartalom

Heti Menü – Gyors, szerethető fogások egy kapkodós adventi hétre

Ne szégyenkezzünk, ha a karácsonyi hajtásban és előkészületekben semmi kedvünk bonyolult ételkölteményekkel megörvendeztetni magunkat és a családot. Előkerülhetnek a krémlevesek, fagyasztott kedvencek, szendvicsek és a kedvenc szószaink is! Mert ki ne örülne egy adag sült krumplinak ketchuppal, ha épp arra van időnk?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Múltidéző bejgli a PENNY karácsonyi filmjében

Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.