A sör is lehet csontkovács

A sörfőzés utáni gabonamaradékot eddig takarmányként és bioüzemanyagként hasznosítottuk, ám spanyol kutatók most egy forradalmian új felhasználási módot is kifejlesztettek.

Ha azt mondanám, a sör jót tesz a csontoknak, valószínűleg senki nem hinné el. Pedig igaz. Jobban mondva a sörfőzés mellékterméke, a kipréselt gabonák rostjai a csontritkulás, törés és más csontbetegségek gyógyításában segítheti. Spanyolországi kutatók észrevették, hogy az évente óriási mennyiségben termelt maradék sok olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyek a csontokban is fellelhetők. Ilyen például a foszfor, a kalcium, a magnézium vagy épp a szilícium-dioxid.

A tudósok arra is rájöttek, hogy ezeknek a vegyületeknek hála, a fölösleges gabonamaradványok a csontritkulás kezelésénél, a protézisek bevonataként, a csontok pótolásakor, vagy épp fogimplantátumok esetében is hatékonyan hasznosíthatók. Sokkal olcsóbbak, természetesebbek és környezetkímélőbbek, mint az eddig használt, sokszor mérgező anyagok.

A csontritkulásos megbetegedések esetében ebből a melléktermékből olyan állványszerűségek gyárthatók, amelyek kellően kemények, de mégis hajlékonyak ahhoz, hogy támogassák a kérdéses testrészeket, amíg a csontszövetek regenerálódnak. Lévén, hogy organikus eredetű kiegészítőkről van szó, ezek idővel fel is szívódhatnak az emberi szervezetben.

Hasonló módon a protézisek beültetésénél is segítségünkre lehetnek, hiszen ezeket a természetes összetevőket nagyobb valószínűséggel fogadja be testünk, mint a korábban használt kemikáliákat.

A kísérletek ugyan még kezdeti fázisban vannak, és mint minden ilyen tudományos fejlesztés esetében, még sok ideig kell várnunk, amíg tényleges, tapintható eredmények születnek. Mindenesetre az állatokon kipróbált implantátumok bizalomra adnak okot.

(via Wired.co.uk)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?