A sör is lehet csontkovács

A sörfőzés utáni gabonamaradékot eddig takarmányként és bioüzemanyagként hasznosítottuk, ám spanyol kutatók most egy forradalmian új felhasználási módot is kifejlesztettek.

Ha azt mondanám, a sör jót tesz a csontoknak, valószínűleg senki nem hinné el. Pedig igaz. Jobban mondva a sörfőzés mellékterméke, a kipréselt gabonák rostjai a csontritkulás, törés és más csontbetegségek gyógyításában segítheti. Spanyolországi kutatók észrevették, hogy az évente óriási mennyiségben termelt maradék sok olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyek a csontokban is fellelhetők. Ilyen például a foszfor, a kalcium, a magnézium vagy épp a szilícium-dioxid.

A tudósok arra is rájöttek, hogy ezeknek a vegyületeknek hála, a fölösleges gabonamaradványok a csontritkulás kezelésénél, a protézisek bevonataként, a csontok pótolásakor, vagy épp fogimplantátumok esetében is hatékonyan hasznosíthatók. Sokkal olcsóbbak, természetesebbek és környezetkímélőbbek, mint az eddig használt, sokszor mérgező anyagok.

A csontritkulásos megbetegedések esetében ebből a melléktermékből olyan állványszerűségek gyárthatók, amelyek kellően kemények, de mégis hajlékonyak ahhoz, hogy támogassák a kérdéses testrészeket, amíg a csontszövetek regenerálódnak. Lévén, hogy organikus eredetű kiegészítőkről van szó, ezek idővel fel is szívódhatnak az emberi szervezetben.

Hasonló módon a protézisek beültetésénél is segítségünkre lehetnek, hiszen ezeket a természetes összetevőket nagyobb valószínűséggel fogadja be testünk, mint a korábban használt kemikáliákat.

A kísérletek ugyan még kezdeti fázisban vannak, és mint minden ilyen tudományos fejlesztés esetében, még sok ideig kell várnunk, amíg tényleges, tapintható eredmények születnek. Mindenesetre az állatokon kipróbált implantátumok bizalomra adnak okot.

(via Wired.co.uk)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.