Sikerült lefogynod, de lóg a bőröd? Olvasd el a plasztikai sebész tanácsait!

Fantasztikus eredmény, ha sikerült a túlsúlytól megszabadulni. De mit tegyünk, ha a bőrünk nem tudta követni a változásokat?

A hosszantartó fogyókúra végre meghozta a várt eredményt? Karcsúbb lettél és rád jönnek az áhított ruhák, de mégsem vagy teljesen elégedett, mert a bőröd megereszkedett? Ne aggódj, ez gyakori jelenség.

Cikkünkben a Rózsakert Medical Center orvosai voltak segítségünkre a témában. Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebészt a műtéti beavatkozás szükségességéről és menetéről, dr. Farkas Kitti aneszteziológust pedig az egyéb orvosi lehetőségekről kérdeztük.

Dr. Lévay Bernadett, a Rózsakert Medical Center plasztikai sebésze

Fogyni csak okosan!

A lógó bőr elkerülésének egyértelműen az a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha már a fogyókúra ideje alatt teszel ellene. Az első és legfontosabb, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szépen, fokozatosan kell megszabadulni a feleslegtől. Heti 0,5-1 kiló az ideális, ehhez a bőr is alkalmazni tud és nem ereszkedik meg. Természetesen az is sokat számít, hogy milyen módszerrel történik a fogyás: a koplalás nem jó ötlet, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend és a rendszeres mozgás viszont annál inkább.

Bőr vagy zsír?

Nem mindegy, hogy a bőröd lóg, vagy a zsír. Ezt könnyű eldönteni: ha összecsíped az érintett területet és az 1-2 centinél vastagabb, akkor valószínűleg maradt még ott felesleg, amit diétával és sporttal le tudsz dolgozni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Az életmód is számít

A bőr állapotára az életmód is nagy hatással van. Ha egészségesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz, sok vizet iszol és leteszed a cigit, máris nagyon sokat tettél a bőröd feszességéért. Sportnál figyelj arra, hogy a zsírégető cardio mozgásformák mellett erősítő gyakorlatokat is építs az edzéstervedbe, a has- és karizmaidat különösen dolgoztasd meg. A feszesítést ezek mellett szaunázással, masszázzsal és bőrfeszesítő testápoló használatával is segítheted.

Szépészeti kezelések

Orvosi kezelésekkel kapcsolatban nem kell mindjárt a műtétre gondolni. Léteznek olyan kollagén terápiák, amelyek fájdalommentesen simítják és feszesítik a problémás területet. A Guna Biolifting során pl. testazonos kollagént fecskendeznek a bőrbe, ami elősegíti a sejtek aktivitását és támogatja a természetes regenerációs folyamatokat.

Hatásmechanizmusában ehhez hasonló eljárás a bioszálas plasztika is, amely során egy felszívódó kollagén szálat helyeznek a bőr alá egy speciális tű segítségével. Ez stimulálja a kollagén termelést, élénkíti a mikrovérkeringést, és aktiválja a regenerációs folyamatokat. Fontos tudni, hogy ezek a kezelések csak mérsékelten megereszkedett bőrnél hatásosak, nagy bőrfelesleg nem távolítható el velük.

Miből áll a beavatkozás?

Ha a lógó bőr súlyos esztétikai problémákat és esetleg önértékelési zavarokat is okoz, érdemes elgondolkodnod a műtéten. A hasplasztika beavatkozás altatásban történik és általában 1-2 óráig tart. Az operáció során eltávolítják a felesleges bőrt és zsírszövetet, ha szükséges, egyesítik az eltávolodott hasizmokat. Csak egy éjszakát kell orvosi felügyelet alatt tölteni, a fedőkötés 24-48 órával a műtét után levehető, a végleges eredményre pedig 2-3 hónapot kell várni.

Vannak tehát módszerek az operáción kívül is, amiket érdemes megpróbálni. Ha nagy a lógó bőrfelület, akkor viszont csak a műtét segít. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy megfelelően tájékozódj a lehetőségekről és mérlegeld az esetleges kockázatokat is.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Meglepő, hogy ezek az ételek is tejet tartalmaznak

Akik allergiásak vagy érzékenyek a tejre, valószínűleg tudják, hogy érdemes alaposan tanulmányozni az élelmiszerek csomagolásán található figyelmeztetéseket. Szerencsére a fogyasztóvédelmi törvények miatt bevezetett címkék segítségével ma már mindent megtudhatunk az összetevőkről.

Jenei Gréta

További cikkek