Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Retró megúszós gyorskaják gyerekkorunkból - a tojáspörkölttől a mirelit bélszínrolóig

Kiskorunkban ha főzött is anya (vagy apa), nem mindig tudta beledobni szívét-lelkét - az ilyen, rohanva összedobott ebédek sokszor nem voltak a kedvenceink. 

Emlékszem, kiskoromban voltak olyan napok, (amik általában, hogy, hogy nem, a hó végével is erősen összekapcsolódtak), amikor valahogy sose azt találtam a hűtőben EBÉD címszóval, amire vártam. Amikor anyunak nem volt ideje nagyot alkotni, nyoma sem volt a kedvenc brassóinak vagy nyírségi gombóclevesnek, de volt helyette tojáspörkölt vagy kifőzött spagetti, mellette a fazékra celluxozott cetlivel: „tegyetek rá tejfölt meg sajtot, puszi.”

Na de ki is róná fel nekik, hogy nem volt mindig kedvük vagy érkezésük kitalálni a másnapi ebédet? Utólag senki, de akkor sokszor vágytunk ácsingózva valami egészen másra, leginkább persze rántott húsra.

Szóval akkor mik is voltak ezek a tipikusan gyorsan összedobott MEGÚSZÓS kaják? Nálunk ezek:

1. Tojáspörkölt

Hús helyett főtt tojás, mellé pörköltalap, tejföl, összerottyant, főtt rizsre rápakol. Szívből utáltam, bevallom, pedig minden összetevője simán szerethető, de valahogy összekapcsolódott bennem azzal az életérzéssel, amikor anyukámnak épp nem a főzés volt a szíve csücske + általában fizu előtt volt a család.

Receptajánló:

2. Sajtos-tejfölös tészta

Alap, ebben mindenki egyetértett a szerkesztőségben. Anya kifőzte a tésztát, hiszen ezt a műveletet még nem bírtuk egyedül abszolválni bátyámmal, mellétette a doboz tejfölt és a sajtot, (nem ritkán előre lereszelve, befóliázva), és voilá.

3. Tonhalas tészta

Ugyanaz pepitában, modernebb időkre – a mai anyák megmentője. Sűrített paradicsom, kis zöldfűszer, és bele egy tonhalkonzerv. Vagy ugyanez tejszínnel.

Receptajánló:

4. Dejós/diós/mákos tészta 

És a harmadik tésztaverzió – édesre ácsingózóknak. Itt tényleg csak a tésztát kell kifőzni, és összekeverni porcukorral a diót, mákot vagy a legretróbb feltétet a világon, a DEJÓT!!! Életem felfedezése volt, hogy napraforgóból készül, kiskoromban valahogy sose gondoltam bele. 3 napja fedeztem fel, hogy még kapható, és többen máig rajongják.

5. Minden, ami mirelit

A '80-as, '90-es évek gyerekei számára tuti erős emlék, mikor betörtek a piacra és otthonainkba a mirelit ételek, amiket akkoriban egészen modernnek és menőnek, kifinomultnak gondoltunk. A bélszínroló csomagolása máig stabilan él bennem. Szuper megoldás volt a zöldborsófőzelék tetejére. A halrudak pedig a mai lusta háziasszonyok abszolút favoritja között foglalnak helyet.

6. Zacskós levesek

Már a '80-as évek végefele bejött a két nagy instantmárka – ki ne örült volna anno egy tányér májgombóclevesnek a rizses hús előtt, és ki foglalkozott volna akkoriban az adalékanyagokkal? Tíz perc és megvolt vele anya, sőt, ezt még ránk is ránk merte bízni, és ha két tányért ettünk, simán kibírtuk vacsoráig.

+ 1:  Szlovákiából származó kollégánkál ez a megúszós kaja az úgynevezett gőzgombóc volt, ami egy előrecsomagolt készételként szerepelt a boltok polcain, és csokiöntettel vagy vaníliasodóval adták.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!