Receptműves: Gyorsan, egyszerűen!

Új rovatunkat, a Gasztrobloggert régi kedves szakácsunkkal, az egészséges életmód elkötelezett hívével, Receptművessel indítjuk. Két saját receptjével, amelyet csak itt a NoSalty címlapján olvashattok, tökéletesen bemutatja, hogy a megszokott ízekről nem kell lemondanunk akkor sem, ha alternatív alapanyagokat használunk.
Receptműves: Természetes cukrot nyerhetünk gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, melyek tápanyagokat és rostanyagot is biztosítanak. Az elfogyasztott keményítőből, fehérjékből és zsírokból is képes energiát nyerni a szervezet, ráadásul így lassabban kerülnek a véráramba, tehát az energiaszint fokozatosan tud emelkedni.

A szervezetnek bizonyos mennyiségben szüksége van a cukorra (pl. agyi energiaforrás, ásványi anyagok hasznosulása), azonban érdemes figyelni arra, hogy természetes vagy a lehető legkevésbé feldolgozott (nyers) formájában fogyasszuk.

A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított, a szervezet számára értéktelen, sőt sok esetben kifejezetten káros (bizonyos források szerint mérgező) anyagokból készülnek, így diabétesz esetén is érdemesebb növényi alternatívákat választani (pl. nyírfacukor vagy sztívia).

MÉZES PUSZEDLI 10-12 db
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg xilit (finomra őrölt)
  • 10 dkg méz
  • 2 dkg olvadt vaj
  • 1,5 csapott evőkanál tejföl
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • csipet őrölt szerecsendió
  • mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj
Mézes puszedli készítésének lépései
  1. A tojásokat a xilittel keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket és azzal is keverjük el.
  3. Szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!).
  4. Tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik).
  5. Ha letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb. 1,5-2 cm) széles darabokra.
  6. Formázzuk a tésztadarabokat félgömb alakúra és helyezzük kivajazott tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek).
  7. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük meg a puszedliket.
  8. Ha teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom.
  9. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni a csokoládét.
  • Praktikák:
  • - a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
  • - a formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt.

Receptműves:„A természetes, kémiailag kezeletlen sókban megtalálhatóak a szervezetet felépítő elemek, több tucat ásványi anyagot tartalmaznak, a sok jótékony hatás mellett segítik a szervezet vízháztartásának szabályozását.”

VÖRÖSKÁPOSZTA FASÍRT (vegán) 15 db
  • 50 dkg vöröskáposzta
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1mokkáskanál őrölt kömény
  • 6 szem tört borókabogyó
  • tört bors
  • só (természetes, nem finomított)
  • 1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékáruból)
  • olaj a sütéshez
Vöröskáposzta fasírt elkészítésének lépései
  1. Tisztítsuk meg a vöröskáposztát a felső leveleitől és torzsájától, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le).
  2. Sózzuk meg a vöröskáposztát és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell), majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen.
  3. Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát és öntsük le a levét, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint a lisztet és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll).
  4. Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
  5. Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
  6. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön elkezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
  7. Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük).
  • Praktikák:
  • - a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
  • - az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
  • - egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.
Receptműves még több receptje a NoSalty-n!

Receptműves

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek