Piacmustra: vidéki báj a város közepén

Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben a budapesti piacokat mutatjuk be nektek. Retrohangulat, borozók, szuper hentesek és őstermelők várnak rátok a XIII. kerületi Lehel Csarnokban, amit külső megjelenése miatt sokan Kofahajónak hívnak.

Tarol a szilva

A legszembetűnőbb eltérés a két héttel ezelőtti, Fény utcai látogatásunkhoz képest, hogy a Lehel piac sokkal olcsóbb, vidéki atmoszférával kialakított, zárt légterű lelőhely. A legnagyobb vonzerőt a földszinten árusító őstermelők jelentik színes, egészséges, szabadföldi terményeikkel. A szilvaszezonnak köszönhetően mindenhol képviselteti magát a lila gyümölcs, százhúsz forinttól kettőszázhúszig terjedtek a kilónkénti árak. A paradicsom most igazán aktuális, így akár már száznyolcvan forintért találhatunk szabadban termett, gyönyörű piros termést. A barackok sem maradhattak el, a kajszi már eltűnőben van, de ötszáz forint körül még mindig akad néhány árusnál, ellenben a mariska barack már kétszázhatvanért kínálja magát, a szabályosan sorakozó őszibarackok kilóját ötszázért mérik. Az áfonya még ezerötszáz, petrezselyemgyökér már nyolcvan, cukkini, rózsaburgonya és tök – ebből már egészen gigászi, többkilós egyedek is vannak – már egy százasért lehet a miénk.

Szintén a földszint közepén árulnak bevizsgált szegfű- és rókagombát. Sok helyütt láttunk vecsési savanyúságot, kimérve vagy előre zacskózva is vihetünk a vitaminbombákból. A szinten, úgy félúton, hetente egyszer-kétszer van kint a fűszernövényeket árusító termelő, aki konyhai fűszernövényekkel, bazsalikommal, tárkonnyal, korianderrel, kakukkfűvel káprázatott el minket. Nem mondjuk, hogy kétszáz forintért árulja a kis cserepeket, de ezek nem is a szupermarketekben kapható, gyorsnevelésű növények, így egy bokor bazsalikom ezresért vihető haza. A kedvencünk a Kárpáti látványpékség házi krémese sima vagy csokis formában, mindössze kétszáz forintért isteni sütikkel térhetünk haza, de itt vásárolhatunk házi tejet, már százkilencven forintért.

Tejtermékek, melyekről mindig álmodtunk

A piac egyik eldugott sarkában, a főbejárattól nézve, jobb oldalon húzódik meg az Ökosarok, mely minőségi tejtermékeivel lett az egyik kedvencünk. Krémsajtok, joghurtok, tejföl, túró és brindza sorakoznak egymás mellett, ezek a boltokban kapható társaikhoz viszonyítva nem sokkal drágábbak, ráadásul kimérve, decinként kínálják őket, így pontosan annyit vihetünk haza, amennyire szükségünk van belőlük. A sajtok többe kerülnek, viszont megérik a pénzüket, a magyar gouda az egyik kedvencünk.

Az emeleten háztartási cikkek, edények, konyhai felszerelések várják az arra tévedőket, illetve egy-két étkezde kínál harapnivalót.

A húsokat illetően, a főbejárathoz közeli henteseknél nagyon szép marha- és borjúhúst találtunk, a csirkemellfilét itt már ezerháromszáz forintért megvehetjük. Sokféle kolbász közül is csemegézhetünk, ezerszáztól kétezer forintig terjedően szelektálhatunk közöttük, de a szalonnák és csülkök is étvágygerjesztően hívogatnak, hagyományos füstölésű tarját kétezer forintért láttunk. A Húsok utcájának elején különleges halak és vadhúsok sorakoznak, lazac- és fogasfilé, valamint galamb-, fácán-, őzhús csábítja az ínyenceket.

Ti hol szerzitek be a hétvégi ebédekhez a húst? Van kedvenc hentesetek? Hol és mennyiért láttatok idén szilvát? Írd meg nekünk kommentben!

Korábban a Fény utcai piacon jártunk, beszámolónk itt >>

További csülökreceptek itt >>

Lehel Piac honlapja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek