Most kiderül, kamu-e az 5 másodperces szabály

Vajon a tudomány szerint mekkora jelentősége van annak, hogy a földre leesett ételt öt másodpercen belül vesszük fel onnan? Akkor még megehetjük, vagy teljesen mindegy, mennyi időt töltött a földön, mindenképp kuka?

Biztosan mindenki ismeri a híres öt másodperces szabályt: aki nem, annak röviden annyit érdemes róla tudnia, hogy a szájhagyomány szerint a földre esett ételt öt másodpercen belül még fel lehet venni és meg lehet enni, mert ekkor még nincs rajta annyi bacilus vagy vírus, mint később. Nem nehéz rájönni, hogy sok valóságalapja nincs az öt másodperces szabálynak: a baktériumok és mikrobák nem várják ki azt az öt másodpercet a rajtnál, hogy aztán ellephessék az ételt az idő leteltével. De persze a kérdés ennél összetettebb.

Most kiderül, kamu-e az 5 másodperces szabály

A mögött például van ráció, hogy minél több időt tölt az étel a földön, annál több „kosz”, vagyis kórokozó ragadhat rá. Sok függ a felülettől is: ha koszos padlóra ejtjük az ételt, nyilvánvalóan nagyobb az esélyünk, hogy egy számunkra káros baktériumot nyeljünk be róla, mintha egy teljesen tiszta felületre raknánk.

Egy kutatás kimutatta, hogy járólapon vagy csempén a baktériumok 99 százaléka elérte a leejtett ételt, még öt másodpercen belül is. Persze itt is kérdés, hogy mennyire volt tiszta a felület, de alapvetően elmondható: a bacilusok nem várnak, akár 5 másodperc alatt is elérhetik az élelmiszert.

A probléma ilyenkor az, hogy ugyan ezeknek a kórokozóknak a nagy része nem okoz betegséget, lehet közöttük olyan, amely igen: a szalmonella például hetekig is képes megmaradni egyes felületeken.

De honnan jön az öt másodperces szabály?

A „legendák” szerint egészen Dzsingisz kánig visszavezethető a dolog, aki 1206-ban mondhatott hasonlót. A szóbeszéd azt mondja, hogy a hadvezér úgy gondolta: ha ő megeszi a földre hullott ételt, akkor mindenki más egész nyugodtan megeheti. Az, hogy ebből hogyan lett öt másodperces szabály, és hogyan tartja még mindig magát a modern világban is, már rejtély.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek