Nem egészen kóser barhesz: Készíts hatfonatú kalácsot az ünnepekre videós segítséggel!

Ti is készítettek már receptet olvasmányélmény alapján? Mert nekem ez a fonott kalács például így került az asztalomra!

A tévé, az internet és a konyhai magazinok mindent megtesznek azért, hogy napi legalább három alkalommal induljon be a nyálelválasztásunk valami ízletesen elkészített, gyönyörűen fotózott étel láttán. ilyen körülmények között majdnem különlegességszámba megy, ha a képzeletünk beindul egy kép nélküli ételleírástól. Azért egy gyakorló kajamániásnál akkor is előfordulhat, ha épp nem Krúdyt olvas. Élénken emlékszem, jó tíz évvel ezelőtt, mikor Szabó MagdaDisznótorcímű könyvét olvasva, a történethez amúgy szorosan nem kapcsolódó vacsorára felszolgált töltött tojást elképzelve egy hétig éreztem a számban az ízét.

Fél éve aztán megint csapdába estem - ezúttal jóval mélyebbe. Egy húsvéti cikk összeállításhoz kerestem anyagot, mikor rátaláltam a centropára. Ezen a weboldalon - más egyéb érdekességek között - XX. századi zsidó élettörténeteket találhatunk. A holokauszttúlélőkkel készített interjúknak csak az egyik célja a vészkorszak bemutatása, erősen koncentrál az interjúalanyok korábbi életére is. Akit egy kicsit is érdekel a mindennapos történelem, aki szívesen hallgatja - hallgatta volna - a nagyszülők történeteit a múlt század első feléről, akit izgat, hogyan éltek az emberek hetven, nyolcvan évvel ezelőtt, azoknak szeretettel ajánlom az oldalt.

A hatfonatú kalács receptjét itt találjátok

Az ország minden részéről, sőt, még a szomszédos országok magyar nyelvű lakóival is vannak interjúk, így a magyarországi zsidóság teljes skálájának életével megismerkedhetünk a kisvárosi iparostól a vidéki parasztemberen át a nagypolgári életet élő ügyvédig. A történelem szereplői mindig kisemberek, megszokott rutinnal, szokásokkal - és a csoportra jellemző étkezéssel. Mivel a zsidó kultúráról, az ünnepekről, szokásokról relatíve keveset tudok, a történetek számomra kincset érnek. Különösen azok a részek, amelyek az étkezésről szólnak. Megszámlálhatatlan órát töltöttem azzal, hogy a különböző, általam nem ismert, történetekben szereplő recepteket megpróbáljam rekonstruálni, utánuk keresni, végül mégis ezt a kevéssé egzotikus, viszont régen minden pénteken elkészített fonott kalácsot, a barheszt, vagy ha úgy tetszik, a hallát készítettem el.

A fonott kalácsnak nincs kőbe vésett receptje, van, ahol sósabbra készítik, van, ahol édesebbre, fonják kerek és hosszúkás alakúra, szórják mákkal vagy szezámmaggal. Az alapanyagokat is lehet variálni - ha kóser kalácsot szeretnénk, akkor vaj helyett például olajat kéne használnunk. A vaj és a hús közös fogyasztása ugyanis nem engedélyezett a zsidó vallásban, így ez a kalács (így, ahogy én készítettem, vajjal) veszélybe sodorhatja a kóser étkezést, amennyiben előtte-utána 8 órával húsosat fogyasztottak. Mivel a vaj miatt már úgyis elvettem a lehetőséget a kalácsomtól, hogy igazán kóser lehessen, már nem foglalkoztam azzal, hogy külön, tejes edényben készítsem, és hogy a sütőt teljesen kisikáljam előtte. Sőt, sóba sem mártottam fogyasztáskor.

A hatfonatú kalács receptjéért ide kattints

De legalább a lisztet átszitáltam! Mivel a fonott kalács nemcsak a kedden kezdődött hanuka megünneplésére, de karácsonyra, reggelinek is kiváló, szeretettel ajánlom mindenkinek! A videós segítség pedig remélem annak is hasznára lesz, aki még soha nem mert nekifogni a hatágú kalács készítésének.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Hogy mit főz és eszik egy vegán karácsonykor? Hát töltött káposztát!

Hozzászólások

torpi

De jo kedves Dacota, hogy felraktad ezt a videot.Gondolom sokaknak segitettel ezzel.En mindig sos challat keszitek, nalunk ez megy legjobban.Edesnek ott a flodni, ami ilyenkor karacsony tajan olyan nalunk, mint masoknal a zserbo.Utolagos engedelmeddel kijavitottam a szot hogy challa, mert a heber iras igy irja.Bar jo Magyar mondas szerint barhesz es ez igy jo.Varom tovabbi jo irasodat, megrogzott olvasod vagyok.Boldog unnepeket kivanok.Valeria

Dacota

Kedves Valéria, Köszönöm a kedves szavakat. :) Azt hittem, challának csak angolul hívják, és itthon ennek a megfelel?je a halla. Nem vagyok annyira jártas a témában, csak mint mondtam, a blog nagyon megfogott - alkalomadtán valami mást is el fogok készíteni. :) teljesen rá vagyok kattanva például a hámántáskára, meg az inaszra. :) További szép napot, és boldog ünnepeket Neked is! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

így kell "fonottkalács csodákat" készíteni: https://www.youtube.com/watch?v=e5HINId9jLM

Címlapról ajánljuk

További cikkek