Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ne áztasd a babot!

Áztatni vagy nem áztatni, ez itt a kérdés. Vagyis eddig talán az volt, most viszont az a trendi, ha nem áztatunk. Tényleg jó döntés?

Mostanában több helyen is olvastam, hogy a száraz babot nem szabad beáztatni. A „nem szabad” azért kicsit erős kifejezés, mondjuk úgy, hogy jobb, ha nem áztatjuk be. Erre két magyarázatot adnak az időt rászánó kísérletezők.

Az íz

Ha beáztatjuk a száraz hüvelyeseket – nem csak a babot – , az áztató vízben kiázik sok ízanyag is, és nem csökkenti jelentősen a főzési időt. Az áztatás egy esetben indokolt – mondják: ha a hüvelyes már nagyon régi, vagyis évek óta szárad a karma polcán. Nyilván akkor annyi vizet kell pótolni, hogy jobban járunk, ha egy éjszakára beáztatjuk, de ekkor is számolnunk kell némi ízanyagvesztéssel.

A gázok

A hüvelyesek legismertebb és legkellemetlenebb mellékhatása talán azoknak a bizonyos gázoknak a jelenléte. A régi praktikák szerint megoldás lehet erre az áztatás, főleg, ha szódabikarbónát, gyömbért, sót adunk hozzá. De sajnos egyiknek sincs bizonyított hatása. Louis B. Rockland, egy amerikai ételkutató cég tulajdonosa szerint a probléma többrétű. A hüvelyesek nagyon magas rosttartalmú zöldségek, és sajnos a mai ember szervezete ehhez egyre kevésbé van hozzászokva. Persze aki sok rostot fogyaszt, annál más a helyzet, de aki keveset, arra jobban hatnak a rost béltisztító hatásai is. A másik ok az, hogy az ember szervezetéből hiányzik az az enzim (nevezetesen az alfa-galaktozidáz), amely a hüvelyesekben lévő ún. raffinózt, egy összetett cukrot képes lebontani. Ezért az érintetlenül továbbhalad a vastagbél felé, ahol tulajdonképpen elkezd erjedni, és, mint tudjuk, az erjedés gázokkal jár. Ezt a vegyületet viszont csak áztatással nem lehet a babon kívül tudni. A bab ugyanis nagyon jól őrzi ezt a saját növekedéséhez egyébként szükséges és elengedhetetlen cukrot, és a maghéj beengedi ugyan a vizet, de ki már nem engedi a tápanyagokat. Erre megoldás, ha felforraljuk a babot, körülbelül 3 percig, ezzel a héj védekezését meggyengítjük, majd így áztatjuk be 2 órára, leöntjük a vizet, majd újabb 2 óra áztatás jön… kinek van erre ideje? Meg ugye ott az ízvesztés problémája is, valamint hiába a raffinóz kiáztatása, még mindig ott a sok rost, ami szintén puffadást okoz. Ebből viszont az következik, hogy a puffadás legyőzésének legbiztosabb útja a minél több bab és egyéb hüvelyes, vagyis a nagy mennyiségű rost fogyasztása.

Anyukám sóletje recept

Most, hogy megtudtuk, felesleges beáztatni a hüvelyeseket, azt javaslom, ha időnk engedi, kísérletezzünk otthon. Én például nemrégiben sárgaborsót főztem egy hirtelen jött ötlettől vezérelve, így nem is lett volna időm beáztatni. Nem tudom, mennyi ideje száríthatták, de 45 perc alatt csodás főzelékké főtt, és rendkívül intenzív volt az íze. Nekem bejött a dolog. És mivel a mi családunkban sok hüvelyes, teljes kiőrlésű pékárú, és sok egyéb rost fogy, az utóhatás is elmaradt, így ezt is tudom igazolni.

(via L.A. Times)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

trópusi fóka
trópusi fóka Sun, 2018-02-18 19:39

Folytatás:

6. Késő este ne együnk. A napnak ebben a szakában a szervezet a természetes menetrendjét követve már a pihenés állapotába kerül, és nem képes kellőképpen megemészteni a táplálékot. Sokkal jobb, ha a gyomor csúcsteljesítményének időszakaszában (reggel 7 és 9 között) alaposan bereggelizünk, mert az emésztés akkor a leghatékonyabb.
7. Ha csak lehet, manipulálatlan, „natúr” ételeket együnk. A modern mezőgazdaságban elterjedt rovarirtók és műtrágyák rendkívül ártalmasak az immunrendszerre és a májra. Ha máshoz mégsem jutunk hozzá, akkor legalább mossuk meg a terményeket almaecetes vagy sós vízben. Vannak speciális szaküzletek, ahol kimondottan vegyszermentes mezőgazdasági termények kaphatók.
8. Ha gabonaneműt vagy hüvelyest főzünk, előző este áztassuk be tiszta vízbe. Tegyünk hozzá egy kis ecetet és kombu-moszatot. A főzéskor persze ne az áztatólevet használjuk, hanem friss vizet. Ez az eljárás arra jó, hogy a magokban így lebontódnak azok a vegyületek, amelyek gázokat fejlesztenének a gyomorban, ráadásul így növekszik az élelem tápértéke és emészthetősége.
9. Ne használjunk teflonbevonatú vagy alumíniumból, rézből készült edényeket, mert ezekből fémrészecskék kerülhetnek az ételbe. Inkább rozsdamentes acél, üveg vagy kerámia anyagú edényekben süssünk-főzzünk.
10. Ne együnk olyan ételt, amely besugárzásnak vagy mikrohullámú sütő sugarainak volt kitéve.

trópusi fóka
trópusi fóka Sun, 2018-02-18 19:37

Először is: nem pékárú, hanem pékáru!
Másodszor: a legtöbb hüvelyest ostobaság nem beáztatni. Egyrészt sokkal hamarabb megfő, ha be van áztatva, másrészt... ide most bemásolok Jennifer Harper: A tudatos test c. könyvéből egy oldalt. A 8-as pontot ajánlom a "cikk" írójának a figyelmébe.
(Attól, hogy valami "trendi", még nem biztos, hogy egészséges is...)

Általános táplálkozási tanácsok

Mindenkinek a saját személyes ügye, hogy kiválassza magának a helyes étrendet és a számára legmegfelelőbb ételeket, ám vannak általános alapelvek, amelyek segítenek rátalálni a jó útra.

1. Igyekezzünk megfelelő lelkiállapotban étkezni, vagyis ne üljünk asztalhoz dühös vagy ideges kedvünkben. Táplálkozáskor a nyugodt, kedélyes hangulat majdnem ugyanannyira fontos, mint az étel, amit eszünk. A békés lelkiállapot jót tesz az emésztésnek és a szervezetbe jutó tápanyagok feldolgozásának. Miközben eszünk, használjuk minden érzékszervünket: élvezzük az étel illatát, látványát, ízét, mert így a szervezetünk jobban felkészül a táplálék befogadására.
2. Jól rágjuk meg az ételt, mert a keményítőanyagok emésztése már a szájban megkezdődik. Az alapos rágás azért is fontos, mert így tovább tart az evés folyamata, és a szervezet könnyebben tud közben jelzést adni, ha már elég neki. Manapság a kapkodó étkezés jött szokásba, és ez azzal jár, hogy az „elég volt” jelet csak akkor vesszük észre, amikor már késő.
3. Fogjuk vissza a kávé, a tea, az alkohol, a zsíros és sült ételek, a túlfinomított mesterséges táplálékok és az édességek fogyasztását.
4. Igyunk több vizet. Ha hideg az időjárás, enyhén melegítsük meg az ivóvizünket (legalább szobahőmérsékletűre), ne igyuk meg jéghidegen. A hideg víztől összehúzódhat a gyomrunk.
5. Fogyasszuk azt, ami lakókörzetünkben terem, és azt, ami éppen az évszaknak megfelelő. A természet maga gondoskodik róla, hogy az időjárási viszonyoknak és az évszaknak az egészséges elviseléséhez megkapjuk a legjobb táplálékot. Télen salátát enni nem a legszerencsésebb (kivéve persze, ha előtte melegítő ételt ettünk), mint ahogy egy forró nyári napon sem ennénk pirított sárgarépát és fehérrépát. Ma az az irányzat terjed, hogy mindent lehetőleg nyersen fogyasszunk. A kínai hagyomány azonban úgy tartja, hogy a túl sok nyers, azaz „hideg” étel kioltja az „emésztés tüzét”. A túl sok hűtő hatású táplálék a „lép elnyirkosodásához” vezethet, és ödéma, elhízás, híg széklet, hasfelfúvódás tünetei jelentkezhetnek.
Folyt. köv.

csalamádé
csalamádé Sat, 2016-01-09 17:01

Lehet az áztató vízbe füstölthús ízesítésű kockát rakni, ha valami füstölthúsos étel készül a babból.

orgona70
orgona 70 / orgona70 Fri, 2015-01-30 17:50

Kedves Kommentelők! :) Hogy is van ez? Áztassuk a babot, de másnap az áztatólében tegyük fel....akkor ugye ugyanaz a lé, tehát a puffadás, szélmozgás marad. (persze annál, aki erre érzékeny) Vagy áztassuk, de másnap tiszta vízben tegyük fel főni...akkor meg az ízanyag kiázik? Ugye ezeket írták? Az igazság az, hogy mindenki úgy csinálja ahogy gondolja, ahogy Neki bevált. Kedves 'mesetó'-nak üzenem, hogy nagyon nem mindegy a bab fajtája, mert igen erősen függ a fajtától a főzési idő. Én nem szoktam áztatni és higgye el nem töltök órákat a bab főzésével. Nem ma kezdtem a háziasszonykodást és isteni bableveseket készítek. Elég gyorsan és áztatás nélkül. Lehet jó babot használok....:) Szerintem mindenki döntse el, hogy mit és hogy csinál a konyhában de semmiképp ne szólja le a másik véleményét, mert nem biztos, hogy az rossz, azért mert más.

witch
witch / witch Tue, 2015-01-27 23:12

En csak a babot aztatom, kiveve, ha a recept kihangsulyozza, hogy pl. aztasd be a voros lencset fel orara. A csicseriborsot pedig muszaly, ha trendi, ha nem, mert mergezo anyagok vannak benne es azert kell. Utana azt a vizet le is kell onteni rola es alaposan leoblitve fozzuk.

pecike
Pecimaci / pecike Fri, 2015-01-23 22:12

nyilván nem szakács volt aki szerint nem trendi beáztatni a babot....
holnap mi lesz a trendi? egybe krumpliból a paprikáskrumpli ?

mesetó
meseto / mesetó Fri, 2015-01-23 01:38

Nahát, gyakorlott szakács lehet, aki úgymond "nem ér rá" beáztatni a sárgaborsót, és mégis milyen csodás főzeléket rittyentett belőle 45 perc alatt, aztán erről még cikket is ír.
A sárgaborsót nem is szoktuk beáztatni, a lencsét is fölösleges, mert viszonylag vékony héjúak, meg nem is túl nagy szeműek.
A száraz babbal vagy pl. csicseriborsóval más a helyzet, áztatás nélkül minimum tripla ideig kéne főzni de az vajon mennyire gazdaságos? Az ember este beáztatja, másnap megfőzi, és kész.
A tisztelt szakértő egyszer akár ki is próbálhatná, hogy egy adag bab egyik fele mennyi idő alatt főtt puhára áztatással a másik fele meg áztatás nélkül és megírhatná, hogy mit tapasztalt.
Még ekkora fa***ágot, hogy áztatni nem "trendi", pffff.....

andi269
andi269 Sat, 2016-01-09 20:02

Kedves meseto! A trágárkodása csak önt minősíti. A cikk írójának pedig igaza van. Sosem áztatom be a bababot, és mindig remek leveseket, főzelékeket főzök. A főzési idő 2-3 óra a bab fajtájától függően, nem hiszem, h áztatva gyorsabb lenne. Különben is mindent kis lángon lassan szeretek főzni. Ha ön ragaszkodik az áztatáshoz, hát tegye, de áztatás nélkül is épp ugyanolyan jó lesz az étel.

York
York Thu, 2015-01-22 17:03

"Ha beáztatjuk a száraz hüvelyeseket – nem csak a babot – , az áztató vízben kiázik sok ízanyag is, és nem csökkenti jelentősen a főzési időt." Ha az áztató vízben főzöd meg, mennyi veszik el az ízből?:)

Taju
Taju Mon, 2015-01-26 21:03

Nagyanyám mindig azt mondta nekem, hogy mossam meg a babot, áztassam be, majd másnap az áztatólében tegyem oda főzni.