Ezt rontod el! 8 apró hiba, amitől keserű lesz a kávéd

Napi Tippünkben összegyűjtöttük azt a 8 okot, ami miatt keserű lehet az otthon főzött kávéd, és azt is eláruljuk, hogyan tudod ezeket kijavítani.

Ha te is elkötelezetten a kávé rajongója vagy, aki szeret minden kortyot kiélvez, akkor fontos tudnod, miként garantálhatod, hogy a kedvenc koffeines italod ne legyen a kelleténél keserűbb. Végül is, semmi sem tudja úgy elrontani a tökéletes reggeledet, mint egy túl keserű főzet. Összegyűjtöttük, mi az a 8 ok, ami a keserű ízű kávé hátterében állhat, és hogyan tudod ezeket orvosolni.

Túrós kelt kalács egy bögre feketekávéval, villával, virággal tálalva
8 apró hiba, amitől keserű lesz a kávéd

Keserűség: mikortól túl sok

Az emberek gyakran negatív tulajdonságként emlegetik a kávé keserűségét, pedig tisztában kell lenni azzal, hogy koffein, amiről sokan azt feltételezik, hogy íztelen, valójában keserű ízű. Épp ez a keserűség az, amit olyan sokan szeretnek benne világszerte, de több faktor is van, amitől áteshet az élvezhetetlen oldalra.

8 ok, miért keserű a frissen főzött kávéd

Több tényező is felelős lehet azért, hogy a kávéd átlépi ezt a keserűségi határt. A jó hír viszont, hogy ezek mindegyike könnyedén orvosolható.

Túlzott extrakció

Ha túl sokáig tart, amíg a forró víz átfolyik a kávéőrleményen, az eredmény keserű lehet, azonban, ha a gép túl gyorsan főzi meg a kávét, akkor az extrakció folyamata nem zajlik le megfelelően, és savanyú ízű fekete kerülhet a csészédbe.

Próbáld meg az időzítést befolyásolni: ha túl keserű a kávéd, mérd le, a géped, mennyi idő alatt főzi meg. Minél több ideig érintkezik vízzel a kávé, az általában több extrakcióhoz vezet, aminek egyenes következménye a túlzottan keserű íz.

Rossz méretű kávéőrlemény

Az őrlési méret az egyik fő oka a nem kielégítő eredménynek. A kávé túl keserű lehet, ha túl finomra őrölik, ellenkező esetben viszont savanyú feketét kaphatsz.  

Válassz megfelelő őrlőt: a késes kávéőrlő helyett válaszd a tárcsás (angolul burr) darálót, amivel jobban szabályozhatod a kávéőrlemény méretét.

Pörkölési idő

Ha azt látod, hogy egy kávébabot hosszabb ideig pörkölték, akkor készülj fel, hogy keserűbb lehet. A világos vagy közepes pörkölésű kávé több természetes tulajdonságot és finom ízárnyalatot őriz meg, miközben kevésbé keserű, mint a sötét pörkölésű kávé. Ennek oka, hogy ebben a típusban nagyobb mennyiségben fordulnak elő fenilindánok, a keserűséget okozó vegyületek – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Nem megfelelő víz

A szűrt víz elengedhetetlen az íz, az aroma és a testesség szempontjából. A nap végén egy csésze kávé 98 százalékban vízből áll, és a víz ásványi anyagai nagyban befolyásolják a kávé extrakcióját.

Használj lágy vizet: a minőségi lágy víz, például desztillált vagy fordított ozmózisos víz használata segít csökkenteni az ásványi zavarokat (kalcium és magnézium), ami tisztább, simább és kiegyensúlyozottabb kávét eredményez. A kemény víz sajnos rossz oldószer, amely lerakódásokat okozhat a főzőberendezésekben.

Jeges kávé jégkockákkal közelről
Nem mindenki szereti a túl keserű kávét

Ellensúlyozd a keserűséget egy kis sóval: a kávézacchoz vagy az éppen lefőzött csészéhez adott csipet só segíthet elmozdítani az ital ízét a keserűtől. A só hozzáadása „becsapja” az ízlelőbimbókat azáltal, hogy fokozza az édes, savanyú és umami ízek érzékelését, miközben csökkenti a keserűét.

Vízhőmérséklet

A vízhőmérséklet is befolyásolhatja a kapott ízt. A világos pörköléshez forró vízre van szükség, a sötét pörköléshez azonban valamivel alacsonyabb hőmérséklet a megfelelő.

Túlhabosított/gőzölt tej

A latte és a cappucino szerelmesei most figyeljenek! A tej az eszpresszóalapú italokat is keserűvé teheti. A túlhabosított/gőzölt tej lebonthatja a fehérjéket, ami keserű ízt és rossz textúrát okozhat.

Főzési módszer

A főzőberendezésed és a főzés kivitelezésének módja is szerepet játszik a végkifejletben. Nézz utána, hogy biztosan megfelelően használod-e a gépedet. Érdemes észben tartani, hogy a dugattyús kávéfőző, más néven french press nagyon megbocsátó módszer, mivel nehezebb túlzásba vinni vele a kávé extrakcióját.

Bab minősége

Akár dugattyús kávéfőzőt, eszpresszógépet, kotyogós vagy automata kávéfőzőt használsz, a kapott italod mindig csak annyira lesz jó, mint amilyen babokat beleteszel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tippek várnak ezekben a cikkekben is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...