Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Most már hivatalos: ez a legaddiktívabb étel!

Van, akinek a csipsz, van, akinek a sült krumpli, van, akinek a gyorséttermi hamburger, na meg bármi, ami tömény cukros. Nekem a csoki. Nektek?

Azt már mindannyian tudjuk, hogy egyes ételek, sajnos jellemzően a félkész- vagy akár a gyorséttermi ételek, egyes italok esetében képesek vagyunk függővé válni. Hogy ez mi miatt történik így – az adalékanyagok vagy csak az ízek, vagy a szénhidrát+zsír kombinációja miatt – ez még kérdéses.

Mindenesetre amerikai tudósok kitalálták, hogy, ha létezik függőség, akkor ezt a függőséget mérni is lehet egy függőségi skálával. A kutatás szervezői olyan paraméterek alapján mérték a függőséget, mint pl. „a fogyasztás fölötti kontroll elvesztése”, „a fogyasztás fenntartása a negatív következmények ellenére”, „a fogyasztás abbahagyására való képtelenség, annak ellenére, hogy a fogyasztó ezt szeretné”. Pont, mint a kábítószereknél, ugye?

Olvastad már?

Reggelizz, mint egy király? 3+1 reggeli tévhit

Első körben 120 alany vett részt a kutatásban, majd a jobban definiálható eredmények érdekében további 384 főt vontak be a kutatásba, amelynek során az alanyoknak 35-féle ételről kellett eldönteniük, hogy szerintük mennyire alkalmasak függőség kialakítására.

Nem annyira meglepő módon a magas zsírtartalmú és emellett magas glikémiás terhelésű ételek végeztek az élmezőnyben. A válaszadóknál azt is vizsgálták, hogy a nem, illetve a testtömegindex (BMI) hatással van-e a választásra. Úgy találták, hogy annak, hogy nő vagy férfi a válaszadó, nem volt hatása a választásra, ellenben a magasabb testtömegindexű (vélhetően túlsúlyos, elhízott) személyek több étel esetében nyilatkoztak úgy, hogy az függőség kialakítására alkalmas – bár a kapcsolat e két paraméter között kevésbé bizonyult erősnek, mint várták.

És a nyertes...

Nem a csoki.

Nem a fagyi.

Nem a sült krumpli.

Hanem a pizza!

A csokoládé és a sült krumpli holtversenyben a második helyen végeztek.

A lista végén – azaz ezek a legkevésbé függőséget okozó ételek – az uborka, a sárgarépa és a bab végeztek.

Na persze mindez Amerikában.

via IFL.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sat, 2016-01-30 18:20

Ezt mar en is olvastam, de abban a cikkben az eladas statisztikat vettek alapul. A fagyasztott pizzabol vesznek a legtobbet, mert azt akar egy gyerek is elkeszitheti a mikroban. Az iskolakban is az van leggyakrabban a menun (sajnos).