Mennyi? 30! Mi 30?

Aki fogyni szeretne, állandóan a számok bűvöletében él: kalóriák, szénhidrátok grammjai, ideális testsúly és a rettegett BMI. Járjuk kicsit körbe ez utóbbit!

Aki valaha is rávetette tekintetét bármely fogyókúrás módszerre, biztosan találkozott a BMI (Body Mass Index), azaz testtömegindex fogalmával és képletével. A BMI-t mindig a jelenlegi testsúlyunkra számítjuk ki, a kapott értéket pedig az előre meghatározott sávokhoz viszonyítva tudjuk értelmezni.

A BMI-számítás képlete:

BMI = kg/m2

ahol a „kg" a jelenlegi, kg-ban kifejezett testsúlyunk, ezt osztjuk el a testmagasságunk méterben kifejezett négyzetével (m2"). Azaz pl. egy 170 cm magas, 65 kg-s súlyú nő BMI-je: 65/(1,7*1,7) = 22,5 kg/m2.

A BMI értékek normál tartománya 18,5-24,99, azaz, ha BMI-nk e két érték közé esik, akkor testsúlyunk a normál tartományban van. Ha BMI-értékünk 18,5 alatti, akkor soványak vagyunk (ha 16 alatti, akkor kórosan soványak), ha 25 fölötti, akkor túlsúlyosak, 30 fölött elhízottak vagyunk. Amennyiben a kiszámított BMI-értékünk a normál tartományon kívül esik, azt egy figyelmeztető jelként érdemes kezelni, bár kétségbeesni nem érdemes. Ha a kórosan sovány ill. az elhízott tartományba esik a BMI-nk, akkor mindenképpen érdemes szakemberrel (orvossal, dietetikussal) konzultálni a megfelelő testsúlynövelés ill. -csökkentés érdekében.

Azonban a BMI-értékek értelmezésének is vannak korlátai: nem alkalmazhatógyerekekre (náluk a percentilis besorolást alkalmazzuk),várandós nőkre. Nem alkalmazzuk sportolókra sem, akiknek magasabb izomaránya miatt a testmagasságukhoz viszonyított testsúlyuk arányaiban nyilvánvalóan magas (gondoljunk pl. a birkózókra), mégsem tekinthetőek elhízottnak. A BMI szintén nem ad információt a testzsír-izomszövet arányra, testünk víztartalmára vonatkozóan, illetve nem tesz különbségek a nemek sajátosságai szerint.

Mindenesetre én azt javaslom, hogy amennyiben testtömegindexünk a normál tartományon kívül esik, forduljunk szakemberhez, aki szakértő szemmel, egyéb mérési-számítási módszerekkel komplexen méri fel tápláltsági állapotunkat, hogy szükség esetén a megfelelő, személyre szabottétrenddeloptimalizálhassuk testsúlyunkat.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az optimális testsúly elsősorban nem esztétikai kérdés. A túlsúly, az elhízás nagyban növeli bizonyos krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek, a cukorbetegség és szövődményeinek kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kóros soványság alultápláltságra utalhat, amely tápanyaghiányos állapotokhoz, ennek szövődményeihez vezethet. Az optimális testsúly elérése és megtartása biztosítja szerveztünk egyensúlyát, segíti annak megfelelő működését.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.