Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Melyik ecet mire jó?

A háztartás elengedhetetlen kelléke az ecet – de létezik alma-, vörösbor-, balzsam-, rizsecet stb. Melyiket válaszd? Ha eddig nem tudtad, melyiket mire használd, segítünk eligazodni!

Az ecettel önmagában nem sokat szoktunk foglalkozni, pedig számos fajtája létezik a sokak által ismert zöld flakonoson kívül. Sokkal tágabb horizonton mozog pedig az ecetskála, mint a hagyományos 10 vagy 20 százalékos bolti típusok (ezeket egyébként sem annyira ajánljuk főzéshez). A rizsecet a japán és a kínai konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, olyan nekik, mint a halszósz – majdnem mindenbe cseppentenek belőle egy kicsit, a távol-keleti ételek jellegzetes, savanykás ízét is a rizsecet adja meg. Viszonylag kis savtartalmú, 3 százalékos ez az ecet, amit – nem meglepő módon – rizsből erjesztenek. Az almaecet az, ami az elmúlt 1-2 évben óriási karriert futott be – ennek oka pedig a lankadatlan népszerűsége a fogyókúrázók körében. Tapasztalatok szerint ugyanis növeli bármilyen diéta hatékonyságát, ha étkezés előtt almaecetes vizet fogyasztunk. Mindemellett ez a biológiai erjesztésű ecetfajta kiváló lúgosítója a szervezetnek, tehát sok szempontból valóban csodaszerként tekintenek rá az egészségguruk. Erjesztett almamustból állítják elő, karakteres íze zöldségekkel kombinálható leginkább. 

Saláták receptjeit itt találod >>

Emellett számos gyümölcsből előállított ecet létezik még, de ezek, mint a málna-, szederecet, inkább kuriózumként jelennek meg néha egy-egy gasztrokiállításon. A borecetekből nem meglepő módon kétfélét, a vöröset és a fehéret ismerjük, akárcsak a nemes nedűt (a bort), ezeket is hordókban érlelik, jellegzetes ízük salátákhoz, eltenni való zöldségekhez passzol. A tradicionális balzsamecet az olasz Modenából származik, és szigorú körülmények és eljárás közepette születik meg az ősi recept alapján – a szőlőfajta és a tárolásra használt hordó típusa is feltételekhez kötött. Húsok és saláták ízesítésére nálunk is előszeretettel használják, de az olaszok akár önmagában is fogyasztják, nagyobb étkezések előtt étvágygerjesztőként (ami ugyebár nem nehéz, hiszen náluk minden étkezés szinte rituálé).

Ezt ették a filmben! >>

Létezik fehér és vörös változata is. Ott vannak még a különböző fűszeres ecetek: tárkony, kakukkfű, fokhagyma – és még sok más fűszer – kerülhet jó minőségű borecetbe, amit csak ízlésünk diktál. Merjünk kísérletezni, szerencsére az ecetek viszonylag alacsony árfekvésű termékek, a hagyományos ecet helyett próbáljunk ki új ízvilágokat!

Oszd meg: Te mihez használsz ecetet?

Egy világ kedvence – hamburger >>

Az Egy kis plusz rovat további cikkeiért kattints ide! >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!