Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megérkezett a medvehagyma! De mihez kezdjünk a tavasz slágerével? Mutatjuk!

A téli ünnepek óta másra sem vártunk, csak hogy végre enyhüljön az idő, és előbújjon a medvehagyma, amelyet csak szeretni lehet. Mit érdemes tudni róla? Íme!

Lassan, de biztosan érkezik a medvehagymaszezon, mi már láttunk a piacokon – a frissítően zöld és rendkívül ízletes növény mindannyiunk életét felpezsdíti, hiszen nemcsak kitűnő fűszer, de számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. 

A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március-április közé esik.

  • A legfőbb tudnivaló, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kilogrammos mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
  • A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki, a kereskedelmi forgalomba került medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. 

Mit kell még feltétlenül szem előtt tartanunk? 

Nehogy a mérgező gyöngyvirágot szedd le helyette!

A medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ráadásul az utóbbi virág is március és április között virágzik ki a réteken. A gyöngyvirág levele mérgező, így bizonyosodjunk meg mindig arról, valóban medvehagymával van-e dolgunk. Ha mi magunk szedjük a medvehagymát, mindig dörzsöljük meg a leveleket! Míg a gyöngyvirág levele szinte szagtalan, addig a medvehagymának valóban hagymaillata van, illetve a medvehagyma apró virágai csillag alakúak, és főként az árnyasabb területeket szeretik. 

Utcai árustól csak akkor vásároljunk növényt, ha az igazoltan tudja biztosítani számunkra a megfelelő körülmények között szedett medvehagyma eredetét, felhasználás előtt pedig -legyen szó általunk szedett vagy vásárolt- medvehagymát alaposan mossuk meg!

De miért érdemes kihasználni a medvehagymaszezont?

Ez a finom és millió módon felhasználható zöld növény csak egyszer nő az évben. A medvehagymát (csak úgy, mint más fűszernövényeket is) ugyan lefagyaszthatjuk, hűtőben pedig 5-6 napig tárolhatjuk frissen, de mindig csak akkor szabad felaprítani, ha utána rögtön felhasználjuk.

A vadfokhagyma számos gyógy- és immunerősítő hatása mellett antibiotikus és antivirális hatással rendelkezik és kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma. Vértisztító tulajdonságú, vérnyomáscsökkentő, az erek faláról kisöpri a lerakódásokat, méregtelenít, segít a felső légúti megbetegedések gyógyításában, jelentős a vas- és magnéziumtartalma, és még szervezetünket is ólommentesíti. Igazi csodakozmetikum, felveszi a harcot a pattanások és a gombás bőr- és körömfertőzések ellen is.

A medvehagymából számos étel készíthető: legyen szó pogácsáról, kencéről, pesztóról, levesről, tésztáról vagy salátáról, minél több medvehagyma, annál ízletesebb (és egyben csípősebb) ételekkel köszönthetjük a közelgő jó időt. Ne várjunk sokat a medvehagymaszedéssel, a legfinomabb zöldeket még azelőtt szerezhetjük be, hogy elkezdenének virágozni. Aki teheti, lassan mehet is Orfűre, a medvehagyma birodalmába!

EZ IS ÉRDEKELHET: 

via: nosalty, házipatika

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!