E heti gasztrobloggerünk, a Boldog kukta főszakácsa, megmutatja nekünk, hogyan lehet egy régi, téli receptet modern köntösbe bújtatni és nyári ízekkel feldobni. Hájas süti újratöltve!

Apró, copfos kislányként, amikor a konyhában sertepertéltem nagymamám körül, még a tésztával való gyúrmázás, a setesuta formák kivágása és a tökéletes kulináris élmény kötött le. Mára fordult a kocka! Nagymamám az égi konyha berkeiből mosolyogva követi partizánkodásaimat, én pedig őrzöm, óvom a régi magyar, családi hagyományt egy csipet ötletességgel fűszerezve. Lehet, hogy hosszadalmas procedúrának tűnik első hallásra, de a hagyomány és a finom ízek mindenért kárpótolnak. A tésztából készíthetünk krémes lapot, túrós batyut, kiflit, pogácsát, sós stanglit...
NoSalty-tipp
Nagyon sokoldalú a tészta és összegyúrva a fagyasztóban eláll 1-2 hónapig.
A hájas tészta alapreceptje
Hozzávalók
- 70 dkg liszt
- 40 dkg tisztított, darált sertésháj
- 3 ek. tejföl
- 1 db tojás
- 1 kk. só
- 1 kk. cukor
- 1 dl fehér bor
- 1 dl szódavíz
- 1 ek. ecet
Elkészítés
- 60 dkg lisztből, egy tojásból, 3 evőkanál tejfölből, sóból, cukorból, szódavízből és fehérborból szép, hólyagos tésztát gyúrunk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Egy apró trükk: ha valakinek van otthon kenyérsütőgépe, akkor bátran kidolgoztathatja vele az alap tésztát! 10 perc és már használható is!
- A hártyáról letisztított, darált hájat 10 dkg liszttel és 1 evőkanál ecettel habosra (fehérre) keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig. Apró trükk és időspórolás, ha botmixerrel vagy kézi mixerrel keverjük ki a hájat.
- A tésztát vékonyra (kb. 0,5 cm) kinyújtjuk lisztezett deszkán és az előzőleg kikevert hájat egy kés segítségével kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk.
- Ezt az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Felesleges energiánkat le is vezethetjük!
- Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk, először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Édesen, meggyes-krémesen
- 8 tojás
- 8 dl tej
- 17 dkg liszt
- 24 dkg cukor
- 2 dl turmixolt, magozott meggy
- 1/2 kk. fahéj
Elkészítés
- Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra és 30x30 cm nagyságúra nyújtjuk a tésztát. Ezt háromszor ismételjük meg! Tiszta tepsibe helyezzük külön-külön a lapokat és forró sütőben 15-20 perc alatt szép, arany színűre sütjük.
- Mire elkészülnek a lapok, akkorra a krémet is megfőzzük. Hagyományos módon, gőz fölött, összekeverjük a fenti hozzávalókat és folyamatos kevergetés mellett sűrű színes krémet készítünk. Már csak egy feladat van hátra, betölteni a lapokat.
- Egy réteg lap, egy réteg krém, egy réteg lap, egy réteg krém és a végén egy lappal zárva. Egy éjszakát pihentetjük.
![]() | ![]() | ![]() |
Sósan, szalonnásan, rókagombásan
- 10 dkg sajt (Trappista)
- 20 dkg rókagomba
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szál friss kakukkfű morzsolva
Elkészítés
- Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát és a gombát némi morzsolt kakukkfűvel és aprított fokhagymával kicsit megdinszteljük. A végén a 10 dkg sajtot hozzáreszelünk és a kb. 12x12 cm-es hájastészta-kockákat betöltjük vele és kicsi batyukat formázunk.
- 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a finomságot és az utolsó néhány percben egy kis sajttal is megszórhatjuk a tetejét. De ez már nem kötelező!
![]() | ![]() | ![]() |