Mama titka újragondolva – édes, sós hájas

E heti gasztrobloggerünk, a Boldog kukta főszakácsa, megmutatja nekünk, hogyan lehet egy régi, téli receptet modern köntösbe bújtatni és nyári ízekkel feldobni. Hájas süti újratöltve!

Apró, copfos kislányként, amikor a konyhában sertepertéltem nagymamám körül, még a tésztával való gyúrmázás, a setesuta formák kivágása és a tökéletes kulináris élmény kötött le. Mára fordult a kocka! Nagymamám az égi konyha berkeiből mosolyogva követi partizánkodásaimat, én pedig őrzöm, óvom a régi magyar, családi hagyományt egy csipet ötletességgel fűszerezve. Lehet, hogy hosszadalmas procedúrának tűnik első hallásra, de a hagyomány és a finom ízek mindenért kárpótolnak. A tésztából készíthetünk krémes lapot, túrós batyut, kiflit, pogácsát, sós stanglit...

NoSalty-tipp

Nagyon sokoldalú a tészta és összegyúrva a fagyasztóban eláll 1-2 hónapig.

A hájas tészta alapreceptje

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg tisztított, darált sertésháj
  • 3 ek. tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 kk. só
  • 1 kk. cukor
  • 1 dl fehér bor
  • 1 dl szódavíz
  • 1 ek. ecet

Elkészítés

  1. 60 dkg lisztből, egy tojásból, 3 evőkanál tejfölből, sóból, cukorból, szódavízből és fehérborból szép, hólyagos tésztát gyúrunk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Egy apró trükk: ha valakinek van otthon kenyérsütőgépe, akkor bátran kidolgoztathatja vele az alap tésztát! 10 perc és már használható is!
  2. A hártyáról letisztított, darált hájat 10 dkg liszttel és 1 evőkanál ecettel habosra (fehérre) keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig. Apró trükk és időspórolás, ha botmixerrel vagy kézi mixerrel keverjük ki a hájat.
  3. A tésztát vékonyra (kb. 0,5 cm) kinyújtjuk lisztezett deszkán és az előzőleg kikevert hájat egy kés segítségével kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk.
  4. Ezt az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Felesleges energiánkat le is vezethetjük!
  5. Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk, először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.

Édesen, meggyes-krémesen

  • 8 tojás
  • 8 dl tej
  • 17 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
  • 2 dl turmixolt, magozott meggy
  • 1/2 kk. fahéj

Elkészítés

  1. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra és 30x30 cm nagyságúra nyújtjuk a tésztát. Ezt háromszor ismételjük meg! Tiszta tepsibe helyezzük külön-külön a lapokat és forró sütőben 15-20 perc alatt szép, arany színűre sütjük.
  2. Mire elkészülnek a lapok, akkorra a krémet is megfőzzük. Hagyományos módon, gőz fölött, összekeverjük a fenti hozzávalókat és folyamatos kevergetés mellett sűrű színes krémet készítünk. Már csak egy feladat van hátra, betölteni a lapokat.
  3. Egy réteg lap, egy réteg krém, egy réteg lap, egy réteg krém és a végén egy lappal zárva. Egy éjszakát pihentetjük.

Sósan, szalonnásan, rókagombásan

  • 10 dkg sajt (Trappista)
  • 20 dkg rókagomba
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss kakukkfű morzsolva

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát és a gombát némi morzsolt kakukkfűvel és aprított fokhagymával kicsit megdinszteljük. A végén a 10 dkg sajtot hozzáreszelünk és a kb. 12x12 cm-es hájastészta-kockákat betöltjük vele és kicsi batyukat formázunk.
  2. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a finomságot és az utolsó néhány percben egy kis sajttal is megszórhatjuk a tetejét. De ez már nem kötelező!

Boldog kukta blogja

Boldog kukta a Facebookon

Címlapról ajánljuk

További cikkek