Magyar hústól vadulnak a külföldiek

Európa vadállománya igen gazdag, sőt mi büszkélkedhetünk a leggazdagabb régióval, a Kárpát-medencével. Mégis nagyon kevés vadhúst fogyasztunk.

Hogy miért van ez? Na igen Az egyik fő ok, hogy nálunk a vadhús kilencven százaléka exportra kerül - Németországba, Olaszországba és Belgiumba is szállítunk, a maradék 10% pedig az éttermek illetve szállodák konyháiba kerül.

A másik ok, hogy kis hazánkban a drágább vadhúsfélékre, így például az őzgerincre vagy combra nem is nagyon van kereslet, hiszen a nagyáruházak nem tudnak plusz hasznot rátenni az alapból is rendkívül magas árakra, így nem éri meg nekik polcaikon kínálni. Összességében a magyar lakosság évi vadhúsfogyasztása szinte a 20 dkg-ot sem éri el.

Ennek tehát főleg kereskedelmi okai vannak: míg a hentesek és egyéb húsokat áruló illetve feldolgozó üzemek és üzletek a vadászoktól közvetlenül vásárolják fel a vadhúst - potom összegekért - , úgy tőlünk sokszor ugyanennek az árnak az ötszörösét is elkérik. Ebből következik, hogy aki nem vadászik vagy nincs vadász ismerőse, az nagyon ritkán láthat a tányérján vadhúst.

Fácánleves Adrie_konyhájából recept

Sajnos a hazai fizetések mellett érthető, hogy a legtöbben a csirkét, a pulykát és a sertést választják, de néha-néha, ha van rá lehetőségünk, legalább egészségünk érdekében együnk/vegyünk vadhúsokat. Nem csak ásványianyag-tartalmuk miatt, hanem mert jóval kevésbé zsírdúsak, mint a többi húsféle.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy míg a vágóállatok húsát ilyen-olyan hormonokkal és oltóanyagokkal kezelik, a vadhúsban ilyennel nem találkozhatunk, így bátran fogyasszunk vaddisznót, őzet, szarvast, fácánt, vadkacsát, vagy éppen nyulat.

Szarvas

A szarvashús kiváló pörköltekhez, fasírthoz és szószos húsokhoz, sőt, az olaszok tészták paradicsommártásaihoz is előszeretettel használják..

Ezeket olvastad már?

Vaddisznó

Szintén remek választás pörköltekhez, vadashoz, sültekhez, fasírtokhoz, pástétomhoz, de még kolbászhoz is.

Ezeket olvastad már?

Fácán

Fácánból - ahogyan a többi vadhúsból is- készíthető sült, pástétom vagy pörkölt, de rántani is kiváló, sőt levesbe is melegen ajánljuk.

További vadhúsos recepteket, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek