Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyar hústól vadulnak a külföldiek

Európa vadállománya igen gazdag, sőt mi büszkélkedhetünk a leggazdagabb régióval, a Kárpát-medencével. Mégis nagyon kevés vadhúst fogyasztunk.

Hogy miért van ez? Na igen Az egyik fő ok, hogy nálunk a vadhús kilencven százaléka exportra kerül – Németországba, Olaszországba és Belgiumba is szállítunk, a maradék 10% pedig az éttermek illetve szállodák konyháiba kerül.

A másik ok, hogy kis hazánkban a drágább vadhúsfélékre, így például az őzgerincre vagy combra nem is nagyon van kereslet, hiszen a nagyáruházak nem tudnak plusz hasznot rátenni az alapból is rendkívül magas árakra, így nem éri meg nekik polcaikon kínálni. Összességében a magyar lakosság évi vadhúsfogyasztása szinte a 20 dkg-ot sem éri el.

Ennek tehát főleg kereskedelmi okai vannak: míg a hentesek és egyéb húsokat áruló illetve feldolgozó üzemek és üzletek a vadászoktól közvetlenül vásárolják fel a vadhúst – potom összegekért – , úgy tőlünk sokszor ugyanennek az árnak az ötszörösét is elkérik. Ebből következik, hogy aki nem vadászik vagy nincs vadász ismerőse, az nagyon ritkán láthat a tányérján vadhúst.


Fácánleves Adrie_konyhájából recept

Sajnos a hazai fizetések mellett érthető, hogy a legtöbben a csirkét, a pulykát és a sertést választják, de néha-néha, ha van rá lehetőségünk, legalább egészségünk érdekében együnk/vegyünk vadhúsokat. Nem csak ásványianyag-tartalmuk miatt, hanem mert jóval kevésbé zsírdúsak, mint a többi húsféle.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy míg a vágóállatok húsát ilyen-olyan hormonokkal és oltóanyagokkal kezelik, a vadhúsban ilyennel nem találkozhatunk, így bátran fogyasszunk vaddisznót, őzet, szarvast, fácánt, vadkacsát, vagy éppen nyulat.

Szarvas

A szarvashús kiváló pörköltekhez, fasírthoz és szószos húsokhoz, sőt, az olaszok tészták paradicsommártásaihoz is előszeretettel használják..

Vaddisznó

Szintén remek választás pörköltekhez, vadashoz, sültekhez, fasírtokhoz, pástétomhoz, de még kolbászhoz is.

Fácán

Fácánból – ahogyan a többi vadhúsból is- készíthető sült, pástétom vagy pörkölt, de rántani is kiváló, sőt levesbe is melegen ajánljuk.

További vadhúsos recepteket, itt találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!