Magyar hústól vadulnak a külföldiek

Európa vadállománya igen gazdag, sőt mi büszkélkedhetünk a leggazdagabb régióval, a Kárpát-medencével. Mégis nagyon kevés vadhúst fogyasztunk.

Hogy miért van ez? Na igen Az egyik fő ok, hogy nálunk a vadhús kilencven százaléka exportra kerül - Németországba, Olaszországba és Belgiumba is szállítunk, a maradék 10% pedig az éttermek illetve szállodák konyháiba kerül.

A másik ok, hogy kis hazánkban a drágább vadhúsfélékre, így például az őzgerincre vagy combra nem is nagyon van kereslet, hiszen a nagyáruházak nem tudnak plusz hasznot rátenni az alapból is rendkívül magas árakra, így nem éri meg nekik polcaikon kínálni. Összességében a magyar lakosság évi vadhúsfogyasztása szinte a 20 dkg-ot sem éri el.

Ennek tehát főleg kereskedelmi okai vannak: míg a hentesek és egyéb húsokat áruló illetve feldolgozó üzemek és üzletek a vadászoktól közvetlenül vásárolják fel a vadhúst - potom összegekért - , úgy tőlünk sokszor ugyanennek az árnak az ötszörösét is elkérik. Ebből következik, hogy aki nem vadászik vagy nincs vadász ismerőse, az nagyon ritkán láthat a tányérján vadhúst.

Fácánleves Adrie_konyhájából recept

Sajnos a hazai fizetések mellett érthető, hogy a legtöbben a csirkét, a pulykát és a sertést választják, de néha-néha, ha van rá lehetőségünk, legalább egészségünk érdekében együnk/vegyünk vadhúsokat. Nem csak ásványianyag-tartalmuk miatt, hanem mert jóval kevésbé zsírdúsak, mint a többi húsféle.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy míg a vágóállatok húsát ilyen-olyan hormonokkal és oltóanyagokkal kezelik, a vadhúsban ilyennel nem találkozhatunk, így bátran fogyasszunk vaddisznót, őzet, szarvast, fácánt, vadkacsát, vagy éppen nyulat.

Szarvas

A szarvashús kiváló pörköltekhez, fasírthoz és szószos húsokhoz, sőt, az olaszok tészták paradicsommártásaihoz is előszeretettel használják..

Ezeket olvastad már?

Vaddisznó

Szintén remek választás pörköltekhez, vadashoz, sültekhez, fasírtokhoz, pástétomhoz, de még kolbászhoz is.

Ezeket olvastad már?

Fácán

Fácánból - ahogyan a többi vadhúsból is- készíthető sült, pástétom vagy pörkölt, de rántani is kiváló, sőt levesbe is melegen ajánljuk.

Fácánleves Kozma módra:

Az a legjobb, ha van az embernek legalább egy kedves vadász ismerőse, aki frissen lőve, szállítja a fácánokat, és egy önfeláldozó anyósa, aki hajlandó konyhakészre tisztítani ...

További vadhúsos recepteket, itt találsz!

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...