Készítsünk mascarponét otthon!

A mascarpone valóban mesés alapanyag – magas zsírtartalmú, krémes tejtermék, melynek felhasználása nagyon változatos. Most megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon!

Mascarpone sajtot venni is lehet, de házi készítése meglepően egyszerű. Az alább olvasható recepthez kiegészítésként néhány fontos dolog:

  • Ha nincs hőmérőnk, ne aggódjunk, a lényeg, hogy a tejszín csak gyöngyözzön, ne forrjon.

  • Ha nincs textilpelenkánk, használjunk duplán vagy akár négyrét hajtott harisnyát, de óvatosan a rétegekkel: ha túl vastag anyagon kell lecsöpögnie a savónak, a mascarpone közepe túl folyós lesz.

  • Igyekezzünk minél tisztább tejszínt találni, azaz minél kevesebb adalékanyaggal dúsítottat, ezek általában a friss tejszínek (és semmiképpen nem főzőtejszínek.)

  • Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a sajtunk. Ilyen egyszerű.

  • Nagyon figyeljünk oda az arányokra!

Most, hogy ezt mind tudjuk, nézzük, mit kezdjünk a kész sajttal. A tiramisuról mindenki tudja, hogy mascarponéból készül. Kísérletezhetünk különböző szezonális gyümölcsökből készült variációkkal is. Ha már gyümölcs, akkor jöhetnek a pohárkrémek is: akár az egyszerűbb, alul cukrozott gyümölcs - felül cukrozott mascarpone, akár a kicsit munkaigényesebb, de még mindig nagyon gyors kevert krémek is. Ezeket akár torták töltéséhez is használhatjuk. Süthetünk is vele, az eredmény biztosan krémes! A nagy zsírtartalom miatt fagylaltnak, vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír nagyon alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk kedvenc ízeinket.

De hogy ne csak édességekről essen szó: vegyünk például a krémes tésztaszószokról, amelyeknél akár a tejszínt is helyettesíthetjük mascarponéval. A rizottók kedvenc alapanyaga szintén ez a sajt, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű rizottót kapunk. Ugyanígy járhatunk el polentával is. Vagy csak kenjünk meg egy szelet kenyeret, és akár sósan, akár édesen fogyasszuk reggelire.

Mascarpone recept házilag

A fenti felsorolás is elegendő bizonyíték arra, hogy a mascarpone felhasználása végtelenül változatos. Az otthoni készítés pedig nemcsak hogy olcsóbb, de pontosan tudjuk is, hogy mi kerül a gyomrunkba.{ GALÉRIA = 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Hozzászólások

marika31

nem azért de nem olcsóbb mert a tejszín is kb annyiba kerül mint a mascarpone...pláne ha házi...ok biztosan egészségesebb,de nem olcsóbb.

Coook

Kedves marika31, ez attól függ, mennyiért tudsz tejszínt venni. egyébként fél liter tejszínb?l kicsit több, mint 30 dkg mascarpone lesz

marika31

ez az , fél liter tejszín kb 500 Ft és ugyanennyi masc.kb ugyanannyiba kerül.ráadásul az ember nem mindennap csinál olyan sütit amibe masc...kell.ennyit ki lehet bírni néha-néha.különben is eléggé romlandó mind kett?,nem sokáig lehet tartogatni....

venika

Mik az arányok? Mennyi tejszínhez mennyi citromlé kell? És milyen súlyú mascarpone lesz bel?le?

Coook

Kedves venika, a receptet megtalálod a második kép alatti linkre kattintva.

plámen

Az én kérdésem az lenne, hogy laktózmentes 30 %-os tejszínb?ll is meglehet csinálni?

Coook

Kedves Plámen, még nem próbáltam, de azt gondolom, hogy biztosan meg lehet csinálni, a mascarpone ugyanis nagyrészt zsír, nem befolyásolja a laktóz. Ha kipróbáltad, kérlek számolj be a tapasztalataidról.

plámen

Kedves Cook! Nem kapkodtam el a dolgot de most megcsináltam laktozmentes tejszínb?l.Nagyon finom lett most már a férjem is ehet mascarponés sütiket. Nem olcsó mert a lakt.mentes termékek alapból drágábbak . Nagyon szépen köszönöm a receptet.

Artemisz

Nem gy?zött meg a cikk, inkább készen veszek.

hakase

Én a mascarponet tejfölb?l csinálom.

Coook

Ez is egy lehetséges megoldás, bár a végeredmény kicsit más lesz. Gondolom, lecsöpögteted a tejfölt nagyjából egy éjszaka alatt? Az a különbség, hogy a tejföl egy savanykásabb, kevésbé zsírosabb tejtermék, mint a mascarpone, ami lágyabb, hiszen zsírosabb, és nem is annyira savanyú, mert csak minimális citromsav kerül bele. A tejföl viszont tejb?l, erjesztéssel készül egy tejsavbaktérium-kultúrával, ett?l aztán sokkal savanykásabb.

márta66

Én is tejfölb?l (jó min?ség?) szoktam néha készíteni. Lassan kell lecsöpögtetni, egy éjszaka nem elég hozzá, inkább egy nap a h?t?ben. Egyáltalán nem marad savanyú a végeredmény. Talán a zsírtartalma kisebb (amit én nem bánok), de ízre remek! Próbáljátok ki!

Törölt felhasználó

Ki próbáltam. Mindent úgy csináltam ,ahogy le van írva. 30%-os tejszinb?l. A végeredmény olyan kemény valami lett, hogy szinte porlik. Ez egy óra alatt! Mit?l lehet ez?

Motyóbábi

bolti tejszín? az lehet a baj. szerezz házit! :)

mamuka

Ez egy sokkal olcsóbb változat,és finom. http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html

Törölt felhasználó

A tejfölb?l is hasonló eredményt kapsz, ha jól lecsöpögteted. Mást nem is kell csinálni vele, a savanykás íze pedig a végén elt?nik. Így olcsóbb a dolog, bár tényleg nem nagy kiadás, ha néha készen vásárol az ember.

Címlapról ajánljuk

További cikkek