4 karácsonyi étel, amiből mindenki csak a sajátját szereti

Minden családnak megvannak a maga hagyományos, minden évben visszatérő karácsonyi ételei: ezeket szeretjük, imádjuk, de csak otthon. Másnak a bejglije, halászleve vagy töltött káposztája? Na, abból inkább nem kérünk, köszönjük!

A karácsony egyet jelent az egymást érő baráti és rokonsági vendégségekkel, ahol a végtelenségig leszünk traktálva mindenféle ételekkel és italokkal. Nemet mondani nem szabad, még akkor sem, ha már pukkadásig ettük magunkat, vagy akkor, ha már első ránézésre tudjuk, hogy a nekünk kínált falat nem lesz olyan finom, mint a saját, családi verziónk. Ilyenkor nem tehet mást az emberfia, mint hogy egy kínos mosollyal elfogyaszt mindent, aztán hazafelé, a kocsiban jól kivesézi, hogy a házigazdák melyik karácsonyi ételt készítik teljesen máshogyan, mint ahogy azt kéne.

4 karácsonyi étel, amiből mindenki csak a sajátját szereti

Nos, igen, tényleg igaz a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”. Nem kell mindent ugyanúgy főznünk-sütnünk, ebben a sokszínűségben rejlik a gasztronómia egyik szépsége. Persze egy kicsit élcelődni azért lehet a témán, ez a cikk is leginkább ebből a humoros okból született.

Bejgli

Az egyik legikonikusabb karácsonyi sütemény több ponton is elbukhat: a tészta, a töltelék, ezek szárazsága vagy nedvessége, a belehelyezett mazsola mind olyan faktorok, amelyek mentén megannyi bejglipermutáció születhet országszerte.

Ez pedig nyilván azt is jelenti, hogy ha valaki már csak egy kicsit is máshogy készíti a saját bejglijét, akkor az fel fog tűnni nekünk.

Halászlé

A halászlé már csak azért is jelent kihívást, mert Magyarország különböző területein máshogy készítik. Ha nem szeretjük a pontyot, a gyufatésztát vagy a belsőséget, könnyen belefuthatunk a vendégségben egy-egy olyan hallébe, amit inkább kihagynánk.

Ezen kívül pedig még ott vannak azok az eltérések, amelyek a háztartási szokások különbözőségeiből származnak: van, aki túl hígra vagy nem elég paprikásra főzi a levest, vagy egyszerűen csak nem kínál mellé kenyeret.

Töltött káposzta

Szintén nehéz téma a töltött káposzta, hiszen létezik savanyú és friss káposztás, sőt, paradicsomos verzió is. És míg ezek a saját nemükben mind teljesen elfogadható ételek, nem mindenkinek jön be az összes fajta.

Felmerül még a rizs-hús arányának, az aprókáposzták jelenlétének és a tejföl használatának kérdése is: hiszen egyáltalán nem mindegy.

Sajtos rúd

Jó esetben a vendégváró sajtos belül puha, szétomlik a szánkban, a sajt pedig kellemesen pirult rajta. Persze sajnos nem minden eset jó: gyakran kaphatunk a tányérról száraz, fűrészporszerű, fullasztó darabokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi tartalom:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szobanövény, ami könnyedén és boldogan viseli a téli, száraz...

A téli, napsütésben nem bővelkedő hideg hónapok illetve a fűtött lakások megviselhetik a szobanövényeinket. Akadnak olyan egyedek, melyek kifejezetten nehezen tűrik ezt az időszakot és a fűtés következtében uralkodó száraz, meleg levegőt beltéren, de olyanok is, amelyek viszont simán bírják. Utóbbi csoportból mutatunk most ötöt.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...