Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ijesztő jelmezek és töklámpás - de vajon mit és miért ünneplünk halloweenkor?

Szerinted vicces és szórakoztató a halloween megünneplése, vagy teljesen felesleges szokás? Talán megváltozik a véleményed, ha jobban megismerkedsz az ünnep eredetével! 

Halottak napja

Nem is gondolná az ember, hogy a halloweenre készült sütik milyen erős érzelmeket váltanak ki. Vannak, akik ijesztőnek, mások viccesnek találják, de szép számmal akadnak, akik úgy érzik, gúnyt űzünk ezzel a halottakból. Természetesen, szó sincs erről! Igaz, kicsit idegen a mi hagyományainktól, de például a katolikusoknál a halottak napját megelőző Mindenszentek a reformátusoknál nem számít ünnepnek. A halottak tisztelete egyetlen népnél sem kérdőjeleződik meg, ám igen nagyok az eltérések a tisztelet kinyilvánításában.
 

Ezt is olvasd el!

Ezért lett halloween jelképe a TÖK!

A mexikóiak többnapos bulival áldoznak szeretteik emlékének. A házakban kis emlékhelyre finom ételeket, italokat, csoki-, cukorkoponyákat, csontvázakat helyeznek, majd összegyűlnek, esznek-isznak, vigadoznak, miközben felelevenítik az elhunytak történeteit. Ebben a néhány napban mintegy bizonyságot tesznek, hogy még mindig közéjük tartozónak tartják az eltávozottat.

 

Csapj lármát halloweenkor!

Térjünk azonban vissza a sokak szemében amerikai bolondságnak elkönyvelt halloweenra. Maga a szó a Mindenszentek előtti este ünnepének angol nyelvű elnevezése: a „hallow” a szent és az „even” az este, amelyet „Evensong”-ként (Esti ima) a templomokban a mai napig használnak. Az amerikaiaknál ezen a napon csontvázak himbálódznak az ajtókon, halálfejek bámulnak ki az ablakokból. Kivájt, rudakra feltűzött tökök vicsorítanak, rémisztő jelmezekbe öltözik mindenki. Ezen az éjszakán szolid és jóravaló emberek kieresztik magukból a mélyen szunnyadó démonokat.
 
Az ünnep azonban sokkal régebbi. Az ír származású halloweent a bevándorlók vitték magukkal Amerikába. Eredete a nyarat búcsúztató, telet köszöntő kelta ünnep (samain) volt, amikor úgy hitték, hogy ezekben az órákban az emberek beléphetnek a szellemek világába, összemosódnak a földi és a túlvilági lét határai. Később a hívők emlékezetében minden halott összegyűlt: a szentek, akikhez segítségért fohászkodtak; a baráti és családi kör szeretett lelkei, akiket hiányoltak. És persze azok is, akiket szívesen mellőztek volna, mert bosszújuktól – a másvilágról – rettegtek. Halloweenkor talán valóban összemosódnak a különböző világok – a földi a túlvilágival, a keresztény a keltával, a felnőtt világ a gyerekek világával. Mert a 19. században a középkor szent és lelki ünnepéből, legalábbis az angol nyelvű területeken, a jelmezekbe öltözött gyerekek vidám ünnepe bontakozott ki. Szellemeknek öltözve borzalmas lármát csaptak, és amelyikük egy vízzel teli lavórból a fogaival képes volt a legnagyobb almát kihalászni, annak jósolták a legnagyobb boldogságot a következő évre.
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!