Igyunk változatosan!

Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!

Egy felnőtt ember napi folyadékszükséglete 2-2,5 l, a nyári időszakban 2,5-3 l. A folyadékszükséglet egy részét biztosíthatjuk élelmiszerek (pl. gyümölcsök), ételek (pl. levesek, főzelékek) segítségével is, de természetesen fő folyadékforrásnak az italok tekinthetők.

Az emberi szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék. E nélkül jelentkezhet fejfájás, ingerlékenység, dekoncentráció, súlyos esetben kiszáradás, amelynek kezelése akár orvosi beavatkozást is igényelhet. A napi 2-2,5 l folyadék nem tűnik soknak, ugyanakkor kevesen mondhatják el magukról, hogy ezt a mennyiséget minden egyes nap valóban el is fogyasztják. Annak érdekében, hogy biztosan, napi szinten eleget tegyünk ennek a feladatnak, a víz és az ásványvíz mellett fogyaszthatunk gyümölcs- vagy zöldségleveket, üdítőitalokat is.

Fontos a változatosság!

Akár csak az étrendben, a folyadékfogyasztásban is fontos a változatosság, hiszen a különféle italfajták váltogatásával könnyebben biztosíthatjuk szervezetünknek a megfelelő folyadékellátást.

A hazánkban is megtalálható természetes ásványvizek számos jó tulajdonságai közé sorolható, hogy mivel védett vízadó rétegből származnak, ezért kémiai és mikrobiológiai szennyeződésektől is mentesek, az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket, e természetesen előforduló összetevők mennyisége szigorú határértékeknek felelnek meg, az emberi szervezet számára káros anyagot nem tartalmaznak és energiamentesek.

A gyümölcs- és zöldséglevek előnyei közé tartozik, hogy tartalmaznak élelmi rostot, természetes eredetű vitaminokat és ásványi anyagokat, de a boltokban ma már elérhetők vitaminokkal dúsított fajták is. Amire érdemes azért a fogyasztásuknál figyelni, hogy a vízzel ellentétben nem energiamentesek: 1-1- dl gyümölcslé, üdítőital átlagosan kb. 20-45 kalóriát tartalmaz. Ez elsősorban azok számára igazán fontos, akik fogyni szeretnének vagy egyéb olyan betegséggel küzdenek, amelynél figyelembe kell venni a napi kalóriafogyasztást, hiszen a napi értékbe a folyadék formájában elfogyasztott kalóriákat is be kell számítani. A fogyni vágyóknak egyébként érdemes a gyümölcslevek, üdítőitalok közül is a light, a hozzáadott cukrot nem tartalmazó vagy energiamentes édesítőszerekkel készített változatokat fogyasztani.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!