Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ilyen tiszta még sosem volt a mosogatód!

Ha mosogatónk piszkos, úgy tud kinézni, mintha egy őskori lelet lenne. Pedig nem egy nagy ördöngösség a tisztán tartása, csak tudni kell, hogyan álljunk neki.


A tiszta mosogató

Ha tehetjük, mindenképp környezetbarát anyagokat használjunk mosogatónk tisztítására. Jó hír, hogy ezek általában jóval olcsóbbak is, mint szintetikus társaik. Sőt, a legtöbb megtalálható az otthonunkban! Hogy mire van szükségünk egy csillogó-villogó mosogatóhoz?


Hozzávalók

Amire szükségünk lesz

  • szivacs

  • szódabikarbóna

  • ecet

  • citrom- vagy narancshéj

  • olívaolaj

  • papírtörlő


Na, lássuk, hogyan is kezdjünk hozzá. Először is, minden nagyobb szennyeződést, ételmaradékot szedjünk ki a medencéből illetve a lefolyó szűrőjéből, majd vízzel öblítsük le.

A mosogatót szórjuk be szódabikarbónával, úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle. Egy puha szivaccsal, körkörös mozdulatokkal dolgozva töröljük át a mosdó felületét. A szódabikarbóna szemcséi olyan lágyak, hogy biztosan nem karcolják fel még a legsérülékenyebb mosogatót sem.


Szódabikarbónás súrolás

Ha ezzel végeztünk, öblítsük ki a mosogatót ecettel. Ne ijedjünk meg, nagy lesz a pezsgés! Az ecet természetesen fertőtlenít, miközben eltávolítja a vízkövet. Ezek után újra dörzsöljük át a szivaccsal, majd alaposan öblítsük ki a medencét vízzel.

Pucoljunk meg egy narancsot vagy citromot, és dörzsöljük  át az egész mosogatót - a citrus héja szuperül szagtalanít, illatosít, miközben fényesíti is a felületet. Végezetül pedig töröljük át az egész mosogatót olívaolajos papírtörlővel.


Narancshéjjal a kellemetlen szagok ellen

Ezekkel az egyszerű, olcsó és természetes szerekkel hetekig tiszta és csillogó marad a mosogatónk!

(via: savvysugar)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szzh01
szzh01 Sat, 2016-02-13 17:44

Lehet, hogy h*lye a kérdés, de a narancs/citrom héjának melyik felét kell átdörzsölésre használni: a külsőt vagy a belsőt? Egyébként megcsináltam és a szódabikarbóna majd ecet után gyönyörű fényes és tiszta lett a mosogató és a csaptelep is, viszont az olajos átkenés után (igyekeztem vékonyan, nagyon kevés olajat használni) elmúlt a szép csillogás, kicsit csúnyább, mattabb lett a felület, és még a víz sem pereg le róla jobban mint egyébként. Lehet, hogy valamit nem jól csinálok, de nekem úgy tűnik, jobb lett volna megállni az ecet után...

Racsek Maria
Racsek Maria Wed, 2014-08-13 17:43

Khmmm..
Minden mosogatás után a mosogató is kimosva és nem kell semmi praktika :-)

zs58
zs58 Sun, 2014-08-03 20:06

Ne kekeckedj Nyalkamacska. Oda nem jutott a szódabikarbónából.

3masmama
3masmama Fri, 2014-02-14 10:28

Szólhatna a cikk azoknak is, akiknek nem rozsdamentes a mosogatójuk, hanem pl. gránit. Ezt a módszert megcsinálva, szomorúan kell jeleznem, hogy semmit se érnek.
Pedig szerintem sokunknak van gránit mosogatójuk. Szívesen olvasnék ehhez cikket.

banya6868
banya6868 Sun, 2016-08-28 19:30

nekem a hideg zsíroldó (Aro-metrós) jött be a silgranit mosogatómra. Egyébként ha újra vennem kellene, maradnék a rozsdamentesnél.

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Sun, 2014-02-09 03:08

Az ecet-citrom-szódabikarbóna kombináció nálam univerzális tisztítószerré minősült. Vízkő, zsírfolt, fröcskölés - bármit kiválóan eltávolít. Kozmetikai viszonylatban is használom, a növényi olajos hajpakolásokat remekül oldja, bár azt tudni kell, hogy különböző szódabikarbónák kaphatók. A naturaboltokban külön árulják a gyógyászati, az étkezési és a háztartási (tisztítószerként használt) szódabikarbónát, ezért jól teszitek, ha végigolvassátok, mi van írva a szódabikarbóna csomagjára; az étkezési pl. nem oldja olyan gyorsan a zsíros szennyeződéseket, mint a háztartási.

jinja
jinja Sat, 2014-09-20 19:38

Helló, csak szólok, hogy a mosószóda és a szódabikarbóna két különböző vegyület, a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) NaHCO3, a mosószóda pedig nátrium-karbonát, Na2CO3, lehet csak egy betű, de attól még nem ugyanaz. :)

jinja
jinja Sun, 2014-09-21 19:47

Nem tudnám megmondani, melyik a jobb, az tény, hogy a mosószóda lúgosabb (erősebben tisztít), mint a szódabikarbóna. Lefolyó tisztításához lehet a mosószódát használnám inkább.

horvathreka
horvathreka / horvathreka Wed, 2014-02-05 21:12

Ez vicc! A szódabikarbóna OK. Ecet OK. (Bár megkérdőjelezhető, hogy az ecet nem reagál-e jobban a szódabikarbónával, mint ahogy tisztít, ha együtt alkalmazzuk? Inkább 2 külön takarítási fázis, közte egy öblítés. - ha elolvassuk a mosószóda hátoldalát - ami ugyanaz mint a szódabikarbóna...., persze étkezési célból ne használja senki! -, rá van írva hogy só- és ecetsavval ne alkalmazzuk a heves gázképződés miatt. Egyszerű kémia.) A szódabikarbóna köztudottan szagtalanít. Minek ide citrus? Olívaolaj... hmm.... nem luxus egy kissé? Ha már olaj a hagyományos napraforgó olaj mért nem teszi meg? Nem trendi? Mellesleg a magam részéről jobb szeretem ha nem olajos vagy zsíros a mosogatóm.
Első hozzászólónak igaza van... Maradt még ott kosz!

mézédes
mézédes Tue, 2014-02-04 13:38

Kipróbáltam és nagyon tetszik a végeredmény. Szuper ötlet, köszönöm!

matrjoska
matrjoska Mon, 2014-02-03 13:58

Én néha kávézaccal is kisúrolom, az is szagtalanít, az sem karcol és tényleg sok dologra jó. A szódabikarbóna nálam is elengedhetetlen.
Nekem a főzőlap okoz problémát. Van arról cikketek? Nem találtam sajnos, de az egész internet nem tudott eddig olyat mondani, ami bevált volna, pedig naponta lemosom, kínunkban havonta hideg zsíroldózzuk (bár nem szívesen), mégis az odaégett dolgokat nem tudom róla leszedni (még frissen sem). Többen használjuk.

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Wed, 2014-09-24 12:44

Kávézacc? Hm, ezt a megoldást még nem hallottam, viszont a Coca-Cola tisztítószerként való használatáról igen. A vízkő, a rozsda és a zsíros szennyeződések ádáz ellenségeként aposztrofálta egy cikk a Coca-Colát, bár én még nem próbáltam...

Timancs
Timancs Fri, 2014-02-07 12:43

Szia! Nekem nagyon bevált az Aldiban ritkán, de kapható ún. Suprawish Szennyeltávolító radírszivacs. Úgy néz ki, mint egy hófehér szivacs, a megtisztítandó felület méretéhez igazítva levágsz belőle egy darabot és bevizezve átdörzsölöd vele a tisztítandó felületet. Nincs az az odaégett zsír, amit ne pucolna le. Valami fantasztikus! És semmi vegyszerre nincs szükség! A szivacsdarabka a használatot követően szépen elfogy, mint egy radír. Nagyon takarékos, nagyon szuperül tisztít egyáltalán nem karcol és csodásan fényesít. Én az inox tűzhelyemhez vettem, mert semmilyen vegyszert nem lehet hozzá használni, az inox tisztító meg sza...t sem ér. Szóval, ha van lehetőséged, mindenképpen próbáld ki! Én soha mást nem fogok venni ezután!

blubell
blubell Mon, 2014-02-03 12:45

Elolvastam a cikket, és kedvem lett kitakaritani a mosogatót. :-) Szép tiszta lett.

krisztina109
krisztina109 Sun, 2014-02-02 21:25

Én minden mosogatás után 20%-os ecettel befújom és papírtörlővel szárazra törlöm.Így biztos,hogy mindig tiszta a mosogatóm.

Marcsi6060
Marcsi6060 Sun, 2014-02-02 20:16

Ha megcsinälja rendesen a szodabikarbonàval és ecettel nem is lehet ,kitünöen tisztit!!

Nyalkamacska
Nyalkamacska Sun, 2014-02-02 19:39

Tiszta mosogató??? Már megbocsássatok, de egész máshogy néz ki egy tiszta mosogató, mert annak nincs barna lepedék a lefolyó lyukacskái és a perem körül.