Így készül szerintünk a legegyszerűbb, legfinomabb SZÉKELYKÁPOSZTA

A nyári töltött paprika után ugyan nagyot ugrunk, az időjárási előrejelzések szerint nem csoda, ha már októberben elkezdünk gondolkodni egy jó székelykáposzta receptjén.

Sokan nem is tudják, de ennek az ételnek aligha van köze a székelyekhez. A legenda szerint az első székelykáposztát Székely József, vármegyei főlevéltárosnevéhez köthetjük, aki történetesen jó barátja volt Petőfi Sándornak. 1846-ban járunk, főszereplőink ekkor még csak 21 és 23 évesek, és Székely József ekkoriban még nem levéltárosként, hanem ügyvédként dolgozott.

Az egyik elbeszélés szerint Petőfi és Székely egyszer későn érkeztek a törzshelyüknek számító Gránátos utcai Komló-kertbe, ahol már nem igazán tudtak nekik mit enni adni, így Székely a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet keverte össze, és fogyasztotta el sovány vacsora gyanánt.
Nem véletlenül szeretik annyira nagyon a magyarok ezt az ételt: viszonylag könnyen elkészíthető, jó nagy adagot lehet belőle főzni, sokáig eláll, és ráadásul akkor a legjobb, ha felmelegítik. Hogy mi mindenre lesz szükséged, ha ezt az ételt akarod elkészíteni?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek