Így készíts vajat otthon

Vajat otthon? Egyáltalán nem nehéz, és az íze megéri azt a kis fáradtságot. Íme néhány tipp és tudnivaló az otthoni vajkészítésről.

Készítettem már mascarponét otthon, kecsketejből sajtot, és nagyon régen vajat is. Mostanában, a nagy vajmániámban sokfélét kipróbáltam, és megvannak a bevált márkáim a kenyérre kenős vajból, valamint a sütéshez használhatóból. Margarint nem használok, nem sznobságból, hanem csak mert nem szeretem az ízét, bár sütéshez az a tapasztalatom, hogy fele vaj, fele margarin jó állagot eredményez, de azért inkább maradok a vajnál.

Na szóval, vissza a vajhoz. A vajmániám mellett a tejszín a másik (és nem meglepetés, a kettő összefügg), cukrász barátnőmmel sokszor mélázunk azon, hogy vajon ki volt az, aki kitalálta, hogy Magyarországon az általános kereskedelmi forgalomban kapható tejszínnek vagy főző-, vagy habtejszínnek kell lennie, és mindenképpen kell tartalmaznia stabilizátort, vagy valami furcsa nevű dolgot.

A házi vaj receptjéért kattints ide!

Már itt a Nosalty-n is, a túrótorták kapcsán írtam erről, de a vaj készítésénél ez még lényegesebb. Általában is igyekszem átvágni a gordiuszi csomót, és se nem főző-, se nem habtejszínt vásárolok, hanem termelőtől tejszín-tejszínt. Ezzel csak az a baj, hogy leggyakrabban fél literes, és hamar fel kell használni. De ez most pont jól jön, ugyanis egy jó adag vajhoz, ami kb. 150 g, pont fél liter hideg tejszín kell, és jobban járunk, ha termelőtől vásárolunk. Ugyanis minél zsírosabb a tejszín, annál jobb, és a bolti habtejszínek közül egy márkából lehet csak 32%-osat kapni, a termelői pedig minimum annyi, de inkább több. Az elkészítés receptjét itt találjátok, most csak néhány dolgot fűzök hozzá.

  1. Az író, amit németül, angolul szó szerint "vajtejnek" hívnak, nagyon értékes tejtermék. Egészséges, nem zsíros, az emésztést segíti, és sütésnél elképesztő dolgokat művel, főleg szódabikarbónával, sütőporral kombinálva, erről a Duplán könnyű muffin titka cikkben olvashattok bővebben.
  2. Ez a vaj kissé vizesebb lesz, mint a gyári, mert az emberi kéz nem tud olyan erősen préselni, mint egy gyári berendezés. Ezért főzésnél jobban serceg, és ki kell várni, hogy a nedvességtartalom elpárologjon belőle (egyébként sajnos találkoztam már olyan vajjal, ami ennél még sokkal vizesebb volt, vagyis jól átverik a vásárlót, mert benne hagyják a nedvességet, hogy növelje a vaj tömegét). Sütésnél ez a nedvesség elenyésző, nem kell vele számolni.
  3. Az íz verhetetlen. Tejszínes, krémes…elmondhatatlanul kényeztető.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások

Artemisz

A házi vajjal egy baj van: id?milliomosnak kell lenni ahhoz, hogy szinte mindent házilag készítsünk. Mert persze a tejszínt adó állatot is nekünk kellene tenyészteni, hu, a "tenyésztés" már ipari jelleg?..., tehát a tejszínt adó állatot is nekünk kellene nevelgetni, és persze, az állatnak való eledelt is nekünk kellene termesztgetni..., persze vegyszerek nélkül, megkockáztatva azt, hogy az egész termés kárba megy valamely kártev?, betegség miatt... Ráadásul urbanizációs körülmények között elég nehéz önellátásra berendezkedni....

Törölt felhasználó

Gyerekkorom nyarai jutnak eszembe. Bivalytejb?l köpültük a vajat, otthon a méhek 'megtermelték' a mézet és a vajat-mézet házilag sütött kenyérre kentük!!!

Törölt felhasználó

A vajtej a "Buttermilch" (Butter=vaj, Milch=tej) szó szerinti fordítása. Ez viszont körülbelül a mi kefírünknek felel meg, egy ugyanolyan állagú és nagyon hasonló íz? (szerintem kicsit talán savanykásabb) tejtermék, leggyakrabban 0,5 literes kiszerelésben, sok finom ízben árulják. Az író németül a "Molke". Ezt is fél literes tetrapack-ban árulják, ízesítve is, de ez az a híg, átlátszó, seszín? író, nem a "vajtej".

Coook

Kedves ludmilla357. Sajnos az igazi író és más nyelveken (a latin nyelvek nagyobb részében is) "vajtej" az, ami a vajkészítésnél keletkezik. Ha megnézed a fázisfotókat a vajkészítésr?l írt cikkemben, láthatod, hogy ez egy tejszer? folyadék, nem színtelen, és nem átlátszó. Ha egy kicsit utána olvasol, vagy elolvasod a csomagolást, láthatod, hogy a buttermilchet és a buttermilket angolszász országokban és német nyelvterületen akkor is csak tejb?l, és baktérimkultúrából készítik, ha ez a neve, miközben ez valójában nem a vaj készítésénél keletkezett melléktermék. Azért is mondom, hogy sajnos, mert pont ezért nem igazán lehet jó írót kapni. Ha ilyet akarsz vásárolni, nagyobb eséllyel találsz a biotermékek között

Címlapról ajánljuk

További cikkek