Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készíts tökéletes palacsintát!

Tekerve vagy hajtva, lekvárral vagy túróval töltve, késsel-villával vagy kézből majszolva, sokan imádjuk. Ám jól készíteni nem mindenki tudja. Most nekik segítünk!


Édes-sós palacsinta alaptészta recept

Ha van még hová fejlődni a palacsintasütés terén, most behozhatod a lemaradásod. Következzenek a palacsintakészítés fortélyai!

A tészta

  • A tojásokat alaposan habosítsuk fel.

  • Ne feledkezzünk meg a csipetnyi sóról, ami nagyanyáink szerint minden édes tésztához szükséges.

  • Ízlés kérdése, hogy a tejet fele rész szódával helyettesítjük-e vagy sem.

  • Egy kis cukrot is adhatunk a tésztához, de tényleg csak egészen keveset, különben csúnyán leég majd a palacsinta.

  • A sütést megkönnyítendő, némi zsiradék hozzáadása mindenképpen javasolt: rajtunk áll, hogy olvasztott vajat vagy olajat csorgatunk a tésztába.

  • Akár a kézi, akár a gépi habverőt hívjuk segítségül, keverjük csomómentesre a palacsintatésztát.

  • A tökéletes palacsinta tésztája tejszínsűrűségű.

  • Sütés előtt minimum 1 órát pihentessük a tésztát, lehetőleg a hűtőszekrényben.

  • Pihentetés után keverjük át a masszát, és hígítsuk kevés tejjel, mert állás közben besűrűsödött.

A sütés

  • Ha a tésztánk tökéletes, már csak egy jó palacsintasütő kell. Ez lehet a klasszikus, hosszú nyelű palacsintasütő vagy a modernebb, teflonos változat is.

  • Fontos, hogy a palacsintasütőben mindig csak palacsintát készítsünk, mást ne!

  • Magas hőmérsékletre hevítsük a serpenyőt, így gyorsan sülnek majd a palacsinták.

  • Ha biztosra akarunk menni, az első palacsinta előtt cseppentsünk pár csepp olajat a sütőbe.

  • A palacsinta fordításához használjunk lekerekített végű, hőálló eszközt (pl. szilikon spatulát), hacsak nem zsonglőr módon, a magasba dobálva fordítjuk.

  • Rutinos palacsintasütők egyszerre két serpenyőt is bevethetnek, így csak fele annyi időt kell a tűzhely mellett ácsorogni.

Még több palacsinta receptért kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sun, 2015-01-04 19:49

Nekem a tökéletes palacsinta Horvath Ilona palacsintatésztája. Régóta küzdök a palacsintával, nekem ez volt a "mumusom", pedig nagyon sokat és sokfélét sütök, de amióta ezt a receptet készítem, mindig nagyon jól sikerül. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom!!! A recept: 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szóda, kevés só. Pici olaj a tésztába, ill az első sütéshez a serpenyőbe.

cloudberry
cloudberry Wed, 2014-11-12 10:45

Egyszer hagytam állni a palacsintatésztát (igaz, akkor egész éjjel a hűtőben volt, mert túl sokat csináltam belőle, és nem volt időm rögtön kisütni), megsüthetetlen lett, szakadt. Én összekeverem, és azonnal sütöm. Sőt, az se baj, ha nem teljesen csomómentes, valahogy a süléskor mindig eltűnnek a csomók. Én szódát soha nem használok, tej és csapvíz megy bele. Szerintem a kulcs a tejszín sűrűség, és a forró palacsintasütő, valamint, hogy ne tegyünk sok tésztát a palacsintasütőbe. Még soha nem rontottam el!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Fri, 2014-09-26 10:14

-nekem az "állni hagyjuk" nem jön be..., -próbáltam, mivel "mindenhol azt írják"...-de sokkal "szakadékonyabb" lett..
-én, a tésztájába tejet - szódavizet - olajat teszek, (+liszt, tojás, só)...
-csak az elsőnél kell pici olaj a sütőbe...
-mivel a vékonyat szeretjük, az "az első oldal" sütésénél, kicsit visszább veszem a lángot (gázon), hogy "megerősödhessen", ne szakadjon...

-most, az almaszezonban, próbáljátok ki: -egy kicsivel! sűrűbb palacsintatésztába, hámozott, a reszelő legnagyobb lyukán lereszelt almát keverni, és a kisült palacsintát, még forrón fahéjas porcukorral megszórva feltekerni...

-"sós palacsinta töltelék", ami, "körözöttnek" kenyérre kenve is finom! (hűtőből kivéve is azonnal kenhető, nem dermed meg mint a "vajas":
-juhtúró, apróra vágott lila hagyma, bors, ízlés szerinti mennyiségű, apró kockára vágott, ropogósra kisütött szalonnapörc, az utóbbit, még melegen-langyosan, némi zsírjával, pirospaprikával keverjük bele, -a palacsintákat megkenjük összetekerjük, hőálló edénybe, tepsibe rakjuk, a tetejüket tejföllel megkenjük, (esetleg némi reszelt sajttal is megszórhatjuk) kicsit átsütjük és "nyam"...

dadimami
dadimami Fri, 2014-09-26 01:10

Négy sütővel is lehet egyszerre sütni, évek óta így készítem, mivel a palacsinta tészta 1,5 kg liszttel készül többnyire, kevesebbel nem csak többel lehet. A sütésnél így sem kell kapkodni, csak folyamatosan ténykedni, de néha még várakozási idő is előfordul közben. Természetesen jó sütők kellenek hozzá.

Viktorchef
Viktorchef Fri, 2014-09-26 16:13

Mikor szakács tanuló voltam én is gyakran sütöttem palacsintát platnin 4-5 sütővel.
Nyáron 45 fokban.
Nem volt vészes.

dadimami
dadimami Sun, 2014-09-28 23:03

A platnin elfér 5 sütő is, de a gázon csak max. 4 láng van. Ráadásul a palacsintasütőt a gyerekeim a nagyobb méretűt vették, így alig férek el vele, viszont nagyobb a palacsinta.
A nyári palacsintasütésben a meleg a vészes, azt nehéz elviselni.

andyca0327
andyca0327 Mon, 2014-09-22 08:07

Bocsi, de liszt még mindig nincs a leírásban, bár már azt írtátok,hogy javítottátok!
(szintén jó szándékkal írtam!) :)

Bogoj
Bogoj Fri, 2014-09-19 09:16

én még sosem tettem bele sót, de legközelebb kipróbálom.
általában egy liter tejet használok, két tojással, két vaníliás cukorral, lisztet pedig érzés szerint, hogy a sűrűsége jó legyen.
a tojást nem mindig verem fel előtte, van mikor simán a lisztell együtt kezdem keverni.
és nem mindig hagyom kikeverés után állni, és nem látok különbséget a kettő között. ettől függetlenül - ha van időm - berakom kicsit a hűtőbe (mert mindenhol ezt írják :-)
szeretem dobálva forgatni, csak utána mindig takaríthatok, mert a széléről ilyenkor mindig letöredeznek apró darabok, amik szerteszóródnak :-))

Viktorchef
Viktorchef Fri, 2014-09-26 16:20

só nélküli palacsinta?
nagyságrendekkel finomabb ha csipetnyi sót teszünk a tésztába.
Kevés édes étel van, amibe nem kell só, még a tejbegríz is finomabb.
Persze csak óvatosan!
Mi úgy tanultuk a konyhán a szakácsoktól, hogy először tojás, aztán a folyadék és végül a liszt, majd kézi habverővel kikavarom. És simán csomómentes lesz.
Minden erőfeszítés nélkül. A habverő csodákra képes. ;) Sosem hagytam még állni, de lehet, hogy nem árt neki.

cuprum
cuprum Sun, 2014-07-13 08:59

ha kicsit kiszáradt a palacsinta a sütés során (nekem valahogy mindig...), csúsztassuk egy lapos tányérra, és fedjük le rögtön egy másik lapos tányérral. ahogy a többi sül, szép sorban mindegyiket tegyük a két tányér közé, így a meleg és a pára hatására nagyon szépen visszapuhul a széle is. néhány palacsintánként érdemes a felső tányérról papírtörlővel leszedni a lecsapódott vizet, nehogy eláztassa a palacsintáinkat. :)

Viktorchef
Viktorchef Fri, 2014-09-26 16:25

Mert sokáig és vagy lassú tűzön sütöd.
Fontos, hogy jó forrósítsd fel az elején a sütőt.

vcirmi
vcirmi Sat, 2014-07-12 22:29

Én soha nem teszek egy tojásnál többet a tésztába,és cukor helyett két tasak vanília cukrot.Sőt szerintem teljesen mindegy hogy szóda vagy sima víz van-e benne.Viszont egészen finoman megszórom a frissen kisült palacsintákat kevés porcukorral.Eddig még bárki kóstolta imádta:-)Receptet pedig azért nem írok mert nincs:-)Szemre teszek mindent bele.

Viktorchef
Viktorchef Fri, 2014-09-26 16:23

Így van, ha túl sok benne a tojás, akkor kicsit omlett ízű lesz, ami egy palacsintánál megbocsáthatatlan bűn! ;)
Persze 1 kg liszthez már kevés az 1 tojás. ;)

babasara
babasara Sat, 2014-01-25 09:58

Szia ,én is sok kísérletezések útján ,jöttem rá ,hogy a tojásokat egészben kell felverni és ez nagyon fontos ,és igaz az hogy kis olajat öntsünk a tésztába ,köszönjük a meg erősítést .

Viktorchef
Viktorchef Fri, 2014-09-26 16:29

Jobb később mint soha. ;)
Egyébként a piskótát is el lehet úgy készíteni, hogy egyben verjük fel a tojásokat.
Ezt persze csakis egy megfelelő gépi habverővel, megfelelő fokozattal lehet.
Ezt kevesen tudják és még kevesebben próbálták.

norabanfi
norabanfi Wed, 2013-12-11 15:33

Én mindig mást is sütök a palacsintasütős serpenyőmben, de eddig még soha nem volt semminek baja.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2013-12-12 12:46

Kedves kisszunyi, nagyon köszönjük, hogy szóltál, javítottuk az elírást!