Így készíts tökéletes palacsintát!

Tekerve vagy hajtva, lekvárral vagy túróval töltve, késsel-villával vagy kézből majszolva, sokan imádjuk. Ám jól készíteni nem mindenki tudja. Most nekik segítünk!

Édes-sós palacsinta alaptészta recept

Ha van még hová fejlődni a palacsintasütés terén, most behozhatod a lemaradásod. Következzenek a palacsintakészítés fortélyai!

A tészta

  • A tojásokat alaposan habosítsuk fel.

  • Ne feledkezzünk meg a csipetnyi sóról, ami nagyanyáink szerint minden édes tésztához szükséges.

  • Ízlés kérdése, hogy a tejet fele rész szódával helyettesítjük-e vagy sem.

  • Egy kis cukrot is adhatunk a tésztához, de tényleg csak egészen keveset, különben csúnyán leég majd a palacsinta.

  • A sütést megkönnyítendő, némi zsiradék hozzáadása mindenképpen javasolt: rajtunk áll, hogy olvasztott vajat vagy olajat csorgatunk a tésztába.

  • Akár a kézi, akár a gépi habverőt hívjuk segítségül, keverjük csomómentesre a palacsintatésztát.

  • A tökéletes palacsinta tésztája tejszínsűrűségű.

  • Sütés előtt minimum 1 órát pihentessük a tésztát, lehetőleg a hűtőszekrényben.

  • Pihentetés után keverjük át a masszát, és hígítsuk kevés tejjel, mert állás közben besűrűsödött.

A sütés

  • Ha a tésztánk tökéletes, már csak egy jó palacsintasütő kell. Ez lehet a klasszikus, hosszú nyelű palacsintasütő vagy a modernebb, teflonos változat is.

  • Fontos, hogy a palacsintasütőben mindig csak palacsintát készítsünk, mást ne!

  • Magas hőmérsékletre hevítsük a serpenyőt, így gyorsan sülnek majd a palacsinták.

  • Ha biztosra akarunk menni, az első palacsinta előtt cseppentsünk pár csepp olajat a sütőbe.

  • A palacsinta fordításához használjunk lekerekített végű, hőálló eszközt (pl. szilikon spatulát), hacsak nem zsonglőr módon, a magasba dobálva fordítjuk.

  • Rutinos palacsintasütők egyszerre két serpenyőt is bevethetnek, így csak fele annyi időt kell a tűzhely mellett ácsorogni.

Még több palacsinta receptért kattints ide!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Petra, jó szándékkal: elírás van a slide-os rövid leírásban.

Törölt felhasználó

Én mindig mást is sütök a palacsintasüt?s serpeny?mben, de eddig még soha nem volt semminek baja.

KJ

Én is.

Niurka

egy valami hiányzik a receptb?l, a liszt

finomfőzelék

:-D

babasara

Szia ,én is sok kísérletezések útján ,jöttem rá ,hogy a tojásokat egészben kell felverni és ez nagyon fontos ,és igaz az hogy kis olajat öntsünk a tésztába ,köszönjük a meg er?sítést .

Törölt felhasználó

Jobb kés?bb mint soha. ;) Egyébként a piskótát is el lehet úgy készíteni, hogy egyben verjük fel a tojásokat. Ezt persze csakis egy megfelel? gépi habver?vel, megfelel? fokozattal lehet. Ezt kevesen tudják és még kevesebben próbálták.

vcirmi

Én soha nem teszek egy tojásnál többet a tésztába,és cukor helyett két tasak vanília cukrot.S?t szerintem teljesen mindegy hogy szóda vagy sima víz van-e benne.Viszont egészen finoman megszórom a frissen kisült palacsintákat kevés porcukorral.Eddig még bárki kóstolta imádta:-)Receptet pedig azért nem írok mert nincs:-)Szemre teszek mindent bele.

Törölt felhasználó

Így van, ha túl sok benne a tojás, akkor kicsit omlett íz? lesz, ami egy palacsintánál megbocsáthatatlan b?n! ;) Persze 1 kg liszthez már kevés az 1 tojás. ;)

Törölt felhasználó

ha kicsit kiszáradt a palacsinta a sütés során (nekem valahogy mindig...), csúsztassuk egy lapos tányérra, és fedjük le rögtön egy másik lapos tányérral. ahogy a többi sül, szép sorban mindegyiket tegyük a két tányér közé, így a meleg és a pára hatására nagyon szépen visszapuhul a széle is. néhány palacsintánként érdemes a fels? tányérról papírtörl?vel leszedni a lecsapódott vizet, nehogy eláztassa a palacsintáinkat. :)

Törölt felhasználó

Mert sokáig és vagy lassú t?zön sütöd. Fontos, hogy jó forrósítsd fel az elején a süt?t.

Törölt felhasználó

Hiányzik a liszt!

Bogoj

én még sosem tettem bele sót, de legközelebb kipróbálom. általában egy liter tejet használok, két tojással, két vaníliás cukorral, lisztet pedig érzés szerint, hogy a s?r?sége jó legyen. a tojást nem mindig verem fel el?tte, van mikor simán a lisztell együtt kezdem keverni. és nem mindig hagyom kikeverés után állni, és nem látok különbséget a kett? között. ett?l függetlenül - ha van id?m - berakom kicsit a h?t?be (mert mindenhol ezt írják :-) szeretem dobálva forgatni, csak utána mindig takaríthatok, mert a szélér?l ilyenkor mindig letöredeznek apró darabok, amik szerteszóródnak :-))

Törölt felhasználó

só nélküli palacsinta? nagyságrendekkel finomabb ha csipetnyi sót teszünk a tésztába. Kevés édes étel van, amibe nem kell só, még a tejbegríz is finomabb. Persze csak óvatosan! Mi úgy tanultuk a konyhán a szakácsoktól, hogy el?ször tojás, aztán a folyadék és végül a liszt, majd kézi habver?vel kikavarom. És simán csomómentes lesz. Minden er?feszítés nélkül. A habver? csodákra képes. ;) Sosem hagytam még állni, de lehet, hogy nem árt neki.

Törölt felhasználó

Bocsi, de liszt még mindig nincs a leírásban, bár már azt írtátok,hogy javítottátok! (szintén jó szándékkal írtam!) :)

dadimami

Négy süt?vel is lehet egyszerre sütni, évek óta így készítem, mivel a palacsinta tészta 1,5 kg liszttel készül többnyire, kevesebbel nem csak többel lehet. A sütésnél így sem kell kapkodni, csak folyamatosan ténykedni, de néha még várakozási id? is el?fordul közben. Természetesen jó süt?k kellenek hozzá.

Törölt felhasználó

Mikor szakács tanuló voltam én is gyakran sütöttem palacsintát platnin 4-5 süt?vel. Nyáron 45 fokban. Nem volt vészes.

dadimami

A platnin elfér 5 süt? is, de a gázon csak max. 4 láng van. Ráadásul a palacsintasüt?t a gyerekeim a nagyobb méret?t vették, így alig férek el vele, viszont nagyobb a palacsinta. A nyári palacsintasütésben a meleg a vészes, azt nehéz elviselni.

zsuzsa.sulyok

-nekem az "állni hagyjuk" nem jön be..., -próbáltam, mivel "mindenhol azt írják"...-de sokkal "szakadékonyabb" lett.. -én, a tésztájába tejet - szódavizet - olajat teszek, (+liszt, tojás, só)... -csak az els?nél kell pici olaj a süt?be... -mivel a vékonyat szeretjük, az "az els? oldal" sütésénél, kicsit visszább veszem a lángot (gázon), hogy "meger?södhessen", ne szakadjon... -most, az almaszezonban, próbáljátok ki: -egy kicsivel! s?r?bb palacsintatésztába, hámozott, a reszel? legnagyobb lyukán lereszelt almát keverni, és a kisült palacsintát, még forrón fahéjas porcukorral megszórva feltekerni... -"sós palacsinta töltelék", ami, "körözöttnek" kenyérre kenve is finom! (h?t?b?l kivéve is azonnal kenhet?, nem dermed meg mint a "vajas": -juhtúró, apróra vágott lila hagyma, bors, ízlés szerinti mennyiség?, apró kockára vágott, ropogósra kisütött szalonnapörc, az utóbbit, még melegen-langyosan, némi zsírjával, pirospaprikával keverjük bele, -a palacsintákat megkenjük összetekerjük, h?álló edénybe, tepsibe rakjuk, a tetejüket tejföllel megkenjük, (esetleg némi reszelt sajttal is megszórhatjuk) kicsit átsütjük és "nyam"...

cloudberry

Egyszer hagytam állni a palacsintatésztát (igaz, akkor egész éjjel a h?t?ben volt, mert túl sokat csináltam bel?le, és nem volt id?m rögtön kisütni), megsüthetetlen lett, szakadt. Én összekeverem, és azonnal sütöm. S?t, az se baj, ha nem teljesen csomómentes, valahogy a süléskor mindig elt?nnek a csomók. Én szódát soha nem használok, tej és csapvíz megy bele. Szerintem a kulcs a tejszín s?r?ség, és a forró palacsintasüt?, valamint, hogy ne tegyünk sok tésztát a palacsintasüt?be. Még soha nem rontottam el!

NovakAndi

Nekem a tökéletes palacsinta Horvath Ilona palacsintatésztája. Régóta küzdök a palacsintával, nekem ez volt a "mumusom", pedig nagyon sokat és sokfélét sütök, de amióta ezt a receptet készítem, mindig nagyon jól sikerül. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom!!! A recept: 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szóda, kevés só. Pici olaj a tésztába, ill az els? sütéshez a serpeny?be.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!